Copy
Här kommer Klimatkommunernas nyhetsbrev 
Follow on Twitter Friend of Facebook
Klimatkommunernas nyhetsbrev
augusti 2013 

Aktuellt


Nätverksträff och seminarium med Global Utmaning 24-25/9
Missa inte att boka in höstens första medlemsträff med Klimatkommunerna och seminariet om ett klimatpolitiskt ramverk, den 24-25 september i Stockholm. Seminariet samarrangeras med Global Utmaning. Program och anmälningsformulär hittar ni på länkarna nedan. Vi vill ha era anmälningar senast 15/9, men gärna så snart som möjligt. Välkomna!

Klimatkommunerna tycker om mycket
Det händer mycket på klimatfronten, men vi har en lång väg kvar att gå. Klimatkommunerna trycker på för ett seriöst klimatarbete, både på hemmaplan och i EU. Nyligen skrev kommunpolitiker i Covenant of Mayors Club Sweden i en debattartikel i GP om det akuta behovet av att öka takten i arbetet, och i höst svarar Klimatkommunerna bland annat på Näringsdepartementets remiss om implementeringen av Energieffektiviseringsdirektivet och deltar i ett seminarium med OECD. Läs debattartikeln i GP 
 
Vill din kommun inspirera världen? Earth Hour City Challenge 2014
I år deltar 15 länder i WWF:s internationella stadsutmaning Earth Hour City Challenge. Utmaningen erbjuder kommuner en möjlighet att agera förebilder för hållbar utveckling runt om i världen. ICLEI:s internationellt erkända plattform Carbonn Cities Climate Registry används för anmälan och inrapportering till utmaningen. Kommuner som redan rapporterar till Covenant of Mayors kan följa en förenklad anmälningsprocedur. Deadline för inrapportering till Earth Hour City Challenge är 13 oktober 2013. Läs mer
 
 
Sustainknow – hållbar kompetensutveckling
Sustainknow är en utbildningsportal som består av korta, webb-TV baserade föreläsningar med ledande experter inom miljö och hållbar utveckling, bland andra Christian Azar, Anders Wijkman, och Johan Rockström. Sustainknow passar för kompetensutveckling för organisationer, grupper eller individer. I det senaste utbildningspaketet Hållbar stadsutveckling medverkar bland annat Lars Reuterswärd (Mistra Urban Futures) och Karin Bradley (KTH). Grundutbudet av filmer på portalen är fritt och vem som helst kan efter registrering ta del av materialet. Kommuner kan teckna ett medlemskap som ger tillgång till fler filmer och funktioner. För intresserade kommuner finns möjlighet att producera nya utbildningspaket eller enstaka filmer på olika teman.

Till Sustainknow (registrering krävs)
 
 

Nya publikationer


Samarbete med lokalt näringsliv för att nå miljö- och klimatmålen
Näringslivet är en viktig aktör att involvera för att vi ska kunna nå våra miljökvalitetsmål på sikt. Klimatkommunerna har tillsammans med Växjö, Lund och Malmö undersökt hur kommuner kan stötta lokala företag i att arbeta visionärt och målstyrt, istället för att endast drivas av tillsynen enligt miljöbalken. 
 
Värmedrivna vitvaror
Utvärdering ur ett tekniskt, ekonomiskt, klimat- och kundperspektiv med fokus på den hållbara stadsdelen Solbjer i Lund. Läs mer
 
Hur gör vi då? Vägen till nära noll koldioxidutsläpp
Naturskyddsföreningen lanserar ”Hur gör vi då?” - en serie ”policy briefs” där de beskriver olika styrmedel och åtgärder på ett lättillgängligt och konkret sätt.
Här finns de första:
 
I ljuset av framtiden – styrning mot nära noll koldioxidutsläpp 2050 
I denna bok finns några av de slutsatser som forskningsprojektet LETS 2050 sammantaget pekar på, och som forskarna tycker är relevanta för den samtida och svenska klimatomställningen med en vision om nollutsläpp. Ladda ned boken via länkarna nedan, eller beställ kostnadsfritt ett tryckt exemplar genom att skicka ett mejl till Jimmie.Hansson@trivector.se. Glöm inte att ange namn och leveransadress. 

På gång hos medlemmarna


Olofström

Miljömässa där bilar rockar loss
Lördagen den 31 augusti är det dags för miljömässan Green Cars Rock i Norje Boke (på platsen där Sweden Rock brukar anordnas - därav namnet). Kommunerna i Olofström, Sölvesborg och Karlshamn arrangerar mässan tillsammans. Besökarna får möjlighet att titta närmare på och även provköra i stort sett alla olika typer av bilar på den svenska marknaden som drivs med förnyelsebara bränslen. Här finns gasbilar, elbilar, laddhybridbilar och till och med en vätgasbil. Dessutom bjuds det på miljötips, tävlingar, musik och aktiviteter för alla barn. Kommunernas politiker kommer att utmana allmänheten i ett snålbilsrally - vem kör mest bränslesnålt?

Sandviken

Storsatsning på utbildning
I Sandviken satsar man hårt på utbildning och kunskapshöjning hos tjänstemän och politiker just nu. Varis Bokalder, Sveriges tyngsta namn inom ekologiskt byggande håller ett föredrag för tjänstemän och ett speciellt för kommunfullmäktige den 9 september. Under Europeiska Trafikantveckan hålls ett seminarium om nyttan med en bra Trafikstrategi 18 september. Den 20 september finns chansen att provköra elbilar på Elbilssalong utanför Stadshuset. 
 
Lund

Smarta städer med Lund Innovation: Unikt samarbete i nytt innovationsprojekt 
Vinnova stöttar projektet Lund Innovation under år 2013-15. I projektet samarbetar aktörer från Lunds kommun, Lunds universitet och näringsliv för att tillsammans hitta innovativa lösningar för en hållbar stadsutveckling. Projektet går ut på att hitta nyskapande lösningar på problem inom energi, mobilitet (transporter), belysning och att genomföra innovativa idéer. 
I projektet ingår Lunds kommun, Lunds universitet, Ideon, Lunds Energikoncernen, Region Skåne, E.ON, Sustainable Business Hub, Akademiska Hus, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Siemens. Läs mer här
Kontaktpersoner: Peter Kisch, projektledare, Lunds kommun, 046-35 83 20, peter.kisch@lund.se och Dagmar Gormsen, projektledare, Lunds kommun, 046-359 44 58, dagmar.gormsen@lund.se
 
Lund som varm och ren stad
Vinnova har också beviljat Lunds kommun medel att studera möjligheterna att använda spillvärme för bättre avloppsrening. Genom att odla alger som ett sätt att rena avloppsvattnet återgår mer näringsämnen till kretsloppet samtidigt som energi i form av biogas kan utvinnas. Projektet genomförs i samarbete med Alfa Laval, AnoxKaldnes, Biomil, ESS, LTH, Lunds Energikoncernen, Purac, Simris Alg, SLU Alnarp och VA Syd. 
Kontaktperson: markus.paulsson@lund.se
 
Biogas från parkavfall
Lunds kommun leder ett försök som syftar till att testa om man med rationell hantering kan använda park- och trädgårdsavfall för biogasproduktion. En rapport om resultaten beräknas vara klart första kvartalet 2014. Projektet genomförs tillsammans med Malmö stad, Sysav, SLU Alnarp och LTH och det finansieras av parterna och Region Skåne. 
Kontaktperson: markus.paulsson@lund.se
 
Prisas för hållbara resor
Lunds arbete med hållbara resor har uppmärksammats ännu en gång efter att kommunen uppnått guldnivå inom EcoMobility SHIFT, ett miljörevisionsprogram inom EU. Priset delades ut i Gävle den 28 maj i anslutning till ECOMM2013, en europeisk konferens om Mobility Managament.  EcoMobility SHIFT är en bedömning och miljörevisionsordning som hjälper städer att öka sina prestationer inom hållbar mobilitet. 
 

Kristianstad

Sverigepremiär för bussläp  i Kristianstad
Ett förarlöst bussläp ska bli lösningen på extremt belastade turer i Kristianstads stadsbusstrafik. Bussläpet är det första i Sverige. 
– Med släpet utökas antalet platser till dubbelt så många. säger Maria Holmgren, affärsområdeschef på Skånetrafiken. Bussläpet ger också lägre driftkostnader, mindre miljöpåverkan och större komfort. Läs mer här
 
Upplysningar:
Lennart Erfors
Kristianstads kommun
0733 13 61 60

Malmö

Hållbar festival
Välkomna till Malmöfestivalens 29:e upplaga 16-23 augusti, mycket är sig likt, men mycket har också blivit bättre med åren bland annat miljöarbetetLäs programmet, packa din tomma vattenflaska, köp en t o r evenemangsbiljett  till Malmö och kom och festivala!
 
Kavalkad om hållbar stadsutveckling
Den 19 september bjuder Skåne/Danmark in till Think Space, en fem dagar lång kavalkad av arrangemang kring temat hållbar stadsutveckling och medborgardelaktighet. Intressanta och inspirerande föredrag blandas med debatter inom områdena:
•Riktlinjer och kommunala särkrav för hållbart byggande
•Certifieringar av hållbara byggnader
•Finansiering av hållbar renovering
•Utmaningar i den förtätade staden
 

Borås
Kretsloppsveckan i Borås
Precis som ett kretslopp, så återkommer Kretsloppsveckan i Borås. För 4:e året i rad genomförs en vecka fylld med aktiviteter och inspirerande föreläsningar med fokus på miljö. Syftet med Kretsloppsveckan, som i vanlig ordning infaller vecka 37, är att väcka intresse och engagera boråsarna i såväl lokala som internationella miljöfrågor. Smakprov på vad som kommer att erbjudas under veckan är bland annat lunchföreläsningar, med ämnen som spänner över allt från lokal cykelutveckling i Borås till internationell avfallshantering. Dokumentären Inte bara honung visas två kvällar i den lokala biografen Röda kvarn. Det blir också en miljögala, där artister som Sarah Dawn Finer och Magnus Carlsson uppträder. Galan gästas också av Mattias Klum, känd fotograf som vurmar för miljön, och inte behöver någon närmare presentation. 
Kretsloppsveckan i Borås genomförs i samarbete mellan Borås Stad och lokala företag och organisationer.
 
Mer information om Kretsloppsveckan i Borås finns att läsa här

Lidköping

Hållbar förskola i Lidköping
I augusti öppnade Sjölunda Ängs förskola, som är en av de första byggnaderna som Lidköpings kommun har byggt enligt 
Sjölunda Ängs förskola

kriterierna för Miljöbyggnad nivå silver. Enligt beslut ska alla större byggnader framöver certifieras som Miljöbyggnad, som ett led i att nå upp till visionen om att vara en hållbar kommun. Även den pedagogiska verksamheten på Sjölunda Ängs förskola är inriktad på hållbarhet. En viktig del i pedagogiken är att barnen får vara mycket utomhus. Målet är att ge dem en positiv framtidstro genom lärande för hållbar utveckling.
 

Stockholm

Ny konferens om hållbart byggande samlar hela branschen
Sweden Green Building Conference, en konferens om framtidens hållbara byggande hålls i Kista 11-12 september. För första gången samlas hela branschen till en konferens om hållbarhet inom byggnation, fastighetsförvaltning och stadsutveckling. Här möter du aktörerna med de nya idéerna och exemplen på framtidens städer, miljöanpassade hus och smart, grön teknik. Lyssna på debatterna, delta i fördjupningssessionerna, mingla och träffa nya affärskontakter.
 

Karlstad


Internationella gäster med miljöfokus 
En lördag i juli kom 27 entusiastiska studenter från University of California Davis till Karlstad för att ta del av idéer och lösningar kring miljöarbete. Intresset var stort och frågorna många. Studenterna går en kurs som heter Sustainable Cities of Northern Europe och ville se hur Karlstad arbetar med miljön i kommunen. På lånecyklar besökte studenterna bland annat ekobyn, Naturum och energisnåla höghuset, Seglet. Läs mer om besöket
 
 
Hållbarhet i fokus på musikfestival Volontärer som får miljöutbildning
 "Putte i Parken” är en musikfestival som för andra året i rad genomförts i Karlstad. Festivalen har fokus på vänskap och antimobbning samt att den ska hållas ren och städad. Kommunens avfallsrådgivare höll i utbildningen av 75 miljövolontärer som hade som uppgift att plocka samt sortera skräp och hålla parken fin. Sju källsorteringstält fanns inom festivalområdet samt ett på festivalcampingen. Två av källsorteringstälten bemannades av miljövetarstudenter från Karlstads universitet som hjälpte besökare att sortera rätt. 


Upplands Väsby


Upplands Väsby blev, tillsammans med Malmö, utsedda till Sveriges miljöbästa kommun 2013 enligt Miljöaktuellts ranking. Dessutom har Upplands Väsby fått förnyat miljöcertifikat enligt ISO14001. 


Uppsala


Uppsala klimatprotokoll i Almedalen
Den 3 juli var representanter från Uppsala klimatprotokoll på plats i Almedalen. Med seminariet ”Uppsala klimatprotokoll – samverkan för att nå klimatmålet” var syftet att sprida lärdomar och inspirera andra kommuner och landsting till liknande initiativ. Flera framgångsfaktorer lyftes, varav samarbetsaspekten var den absolut viktigaste. Genom att lära av varandra och hitta samverkansmöjligheter över gränserna har Uppsala klimatprotokoll kunnat snabba på omställningen till ett hållbart samhälle. Seminariet var uppskattat och flera deltagare visade intresse för att sprida Uppsalas arbete. Se seminariet här
 
Rundabordsmöte avslutade våren
Uppslutningen var stor när Uppsala klimatprotokoll höll rundabordsmöte den 12 juni. Med på mötet fanns ledningsrepresentanter från medlemmarna och kommunstyrelsen. Mycket har hänt sedan rundabordsmötet i januari. En fokusgrupp om energiledningssystem har startats och fokusgrupperna solenergi, avfall, plushus och åtgärdskartor har påbörjat flera nya projekt. Under dagen presenterades även arbetet med att ta fram en färdplan för klimatneutralt Uppsala. Klimatprotokollet kommer där att spela en viktig roll i framtagandet av åtgärder inom olika sektorer. Med anledning av detta hölls ett grupparbete om regionala transportlösningar. Arbetet med transportfrågorna kommer sedan att fortsätta under hösten. Läs mer och se bilder från mötet. Läs mer om Färdplan klimatneutralt Uppsala. 
 
Östersund
Seminarium på klimattema
Östersund bjuder in företagare, politiker, företrädare för organisationer, studerande och allmänhet  till årets klimatseminarium. Genom intressanta föredrag och möten hoppas man kunna inspirera och därefter bidra till ett fossilbränslefritt län till 2030. Moderator är landshövdingen Britt Bohlin. Läs mer 

Östersunds kommun och Green Highway bjuder också in till ett seminarium om biogas som fordonsbränsle - erfarenheter, möjligheter och mervärden. Även här är målgruppen bred med är politiker, företag, tjänstemän och alla som är biogasintresserade. Läs mer

Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete! Nästa nyhetsbrev kommer ut 17 september. 


Kalendarium

Sweden Green Building, Kista, 11-12 september

Medskapandets konst, Umeå, 17-19 september
 
 
Mat och klimat för storkök 
6 orter under hösten:
Göteborg den 26 september
Linköping den 23 oktober
Stockholm den 24 oktober
Växjö den 6 november
Lund den 7 november
Umeå den 14 november

Fler händelser hittar du alltid i Klimatkommunernas kalendarium

Välkomna på Borgmästaravtalsträff 24/9!
När vi ses den 24 september Stockholm kommer vi att gå igenom riktlinjerna till rapporteringen i Borgmästaravtalet, och få en guidning i Uppsalametoden - en metod för utsläppsinventering som fått goda omdömen och ”får med” många kluriga utsläppskällor. På eftermiddagen blir det energiguidning i Norra Djurgårdsstaden, ett bra tillfälle att få inspiration och passa på att prata mer med varandra! 
Läs mer och anmäl dig här (program kommer inom kort)
 
Copyright © 2013 Klimatkommunerna, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp