Uppsala
Uppsala kommun divesterar
I en debattartikel i Dagens Samhälle (ägd av Sveriges Kommuner och landsting) lägger kommunalråden i det rödgröna styret i Uppsala fram ett nytt förslag till uppdrag i 2016 års mål och budget. Förslaget går ut på att ”kommunens innehav av värdepapper kommer att utredas i syfte att avveckla placeringar i bolag som producerar kol, olja och naturgas”. Detta har blivit känt som att divestera, motsatsen till investera, ur fossilbolagen. I början av november röstade Kommunfullmäktige igenom förslaget vilket gjorde Uppsala kommun till största svenska kommun att divestera från fossilindustrin.
Läs mer
Hård konkurrens till Nordiska rådets natur- och miljöpris
Det var ett starkt finalstartfält för Nordiska rådets natur- och miljöpris, som i år uppmärksammade extraordinära insatser inom klimatområdet. Förutom att Uppsala klimatprotokoll var en av de nominerade var det också många spännande nya företag med nya lösningar såsom Piggy Baggy (piggybaggy.com) från Finland och GoMore (gomore.se) från Danmark. Från Norge kom ett av landets största företag Norge-gruppen som uppvisade ett helhetstänk kring miljö. Reykjavik kommun visade upp sitt energibolag som gör CCS på ”riktigt” genom mineralisering av CO2. Vann gjorde det färöiska energibolaget SEV som redan 2007 anlade vågkraft.
Läs mer
Medverkande i Uppsala klimatprotokoll prisas
Cecilia Sundberg, forskare vid Institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet har fått Regionförbundets samverkanspris. Priset uppmärksammar bra samverkansinsatser mellan universitet i länet och omvärlden, och utdelas till universitetsanställda som ”utvecklat samverkan som bidragit till samhällsnytta och beständiga relationer”. Priset får Cecilia bland annat för sin aktiva medverkan i Uppsala klimatprotokoll och arbetet med att utveckla färdplanen för ett klimatneutralt Uppsala.
Läs mer på
Klimatprotokollets webbplats och
Region Uppsalas webbplats
Uppsala klimatprotokoll växer
När Uppsala klimatprotokoll nu har gått in i dess tredje programperiod så görs det med 6 nya medlemmar. Industrihus, Phadia/Termo Fisher Scientific, Svenska kyrkan, White, WSP och nu senast Nobina Sverige Uppland har valt att skriva på protokollet inför denna period. Detta innebär att Uppsala klimatprotokoll nu växt till totalt 33 medlemmar som alla samverkar för att nå Uppsalas klimatmål.
Läs mer
Östersund
Klimatklivet
Östersunds kommun har fått medel i Klimatklivet för att ersätta eldningsolja med bioolja. Kontaktperson:
anna.telander@ostersund.se
Eltaxi
Taxi Östersund har nu börjat köra elbil i Östersund, en Tesla. Utöver ny elbil så köps även 3 nya biogas Volvos in. Sedan tidigare körs över hälften av taxi Östersudns fordon på biogas. Kontakt:
per-ake.pettersson@taxiostersund.se
Läs mer
Östersundshem konverterar hela fordonsflottan
Östersundshem gör en stor satsning på elbilar och har bytt ut hela sin fordonsflotta till 18 elbilar och 2 laddhybrider. De har också satt upp laddstolpar. Man planerar också en satsning på elbilspooler i nybyggda fastigheter.
Läs mer
Betalning för att ladda elbilar införs
Från och med den 11 december kommer det att börja kosta att stå på offentliga laddplatser i Östersund.
Läs Clevers pressmeddelande
700 vintertrampare
Östersunds kommun går igång med sitt 7:e vintertramparprojket med 100 nya vintertrampare, utöver de 600 vintertrampare som trampat tidigare säsonger. Långtidsuppföljningar visar goda resultat. Den här säsongen sökte över 450 personer för att vara vintertrampare under perioden december till april och ersätta 60 % av sina resor. De får i gengäld heldubbade vinterdäck, lyse, väst och hjälm. Kontakt:
marie.e.olsson@ostersund.se
Läs mer
Solel i Jämtland
Antalet solcellsanläggningar i länet fortsätter att öka. Arean som tillkommit i år är dubbelt så stor som ifjol, och 2014 var den dubbelt så stor som 2013. Totalt finns det ca 16.400 m2, motsvarande ca. 0,13 m2/invånare, fördelat på ca. 210 anläggningar i länet. Vi närmar oss målet om minst 1 m2/invånare. Kontakt:
jimmy.anjevall@regionjh.se
Borås
Ny energi- och klimatstrategi
Borås Stads nya energi- och klimatstrategi är framtagen tillsammans med översiktplanearbetet, eftersom det finns en tydlig koppling mellan fysisk planering och energianvändning. Strategin innehåller en framtidsbild, strategier för att nå framtidsbilden och mål för energieffektivisering och minskade koldioxidutsläpp. Här är en del av framtidsbilden:
" Borås är en tät och funktionsblandad stad. Det ger invånarna möjlighet att lätt transportera sig till fots eller på cykel, eftersom den dagliga servicen finns inom bekvämt avstånd i den egna stadsdelen. Det är nära till det mesta och Borås stadskärna kännetecknas av ett levande stadsliv med bilfria gaturum som fungerar som mötesplatser. Stadslivet med bilfria gaturum finns även i stadsdelarna och i orterna."
Kontakta
susanne.arneborg@boras.se om du vill veta mer om arbetet med strategin.
Här hittar du energi- och klimatstrategin
Borås utvecklar sina metoder inom arbete med hållbar konsumtion
Genom internationella samarbeten utvecklar nu miljöförvaltningen i Borås Stad sitt arbete med hållbar konsumtion. Detta görs inom ramen för ett EU-finansierat Erasmus+ projekt med deltagare från Sverige, Spanien, Danmark och Italien. Syftet är att utbyta erfarenheter och utveckla metoder. Sedan starten i januari 2015 har två träffar genomförts och redan syns resultat och framgångar i form av insikter om vilken stor roll våra olika demokratiska, kulturella, politiska och geografiska kontexter ger oss och vilka möjligheter det ger att utföra våra respektive arbeten och aktiviteter. Kontakta
johanna.thoren@boras.se eller
läs mer på projektets webbplats.
Linköping
Klimatfilm i Geodom startade Globala veckorna i Linköpings Kommun
För tredje året i rad arrangeras Globala Linköping, för att under två veckor sätta fokus på globala frågor. Programmet är ett samarbete med Sida, Svenska kyrkan, föreningar och näringsliv i Linköping. Under tre dagar har SMHI/Visualiseringscentrets Geodom besökt stadsbiblioteket och visat film om klimatförändringar och klimatanpassning globalt och lokalt. Gymnasieklasser, kommunanställda, politiker, media, länsstyrelsen och allmänhet har bjudits in och över 300 personer tog chansen att se klimatet på ett nytt sätt. Länsstyrelsen, SMHI, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) fanns på plats för att sprida information.
Andra intressanta programpunkter under Globala Linköping är bland annat Run for your life-Klimatstafettloppet som passerar Linköping, koldioxidbantaren Staffan Lindberg och Globaldagen på stadsbiblioteket den 21 nov. Globaldagens fullspäckade program avslutas med Stefan Edmans klimatföreläsning.
Läs mer
Kristianstad
Klimatrapport för Kristianstad presenterad
Inför COP 21 mötet i Paris har Kristianstads kommun publicerat en lägesrapport för klimatarbetet på kommunens hemsida. I rapporten kan man bland annat läsa om minskade utsläpp av växthusgaser, om kommunens fossilfria kraftvärme, om biogasproduktionen som försörjer stads- och regiontrafik med biogas och om en kraftig tillväxt av lokal förnybar elproduktion.
Läs mer här
Aktiviteter i samband med COP21
Under mötet i Paris kommer bland annat följande aktiviteter att arrangeras i Kristianstad:
29 nov Öppet möte på muséet med klimatföreläsning
2 dec Klimatberedningen håller möte
5 dec Bemanning av biograffoajé
Klimatsamverkan Skåne kommer att visa en reklamfilm 27/11-10/12 om hur alla Skånebor kan engagera sig i klimatfrågan genom att gå med i uppropet Fossilbränslefritt Skåne 2020. I samband med visningen kommer biograffoajén i Kristianstad att vara bemannad den 5 december.
Helsingborg
Mindre prylsvinn och mer återvinning fokus för Helsingborgs nya återvinningscentral
Med större ytor, sortering för nära 40 olika material, och mer återbruk blir återvinningscentralen i Helsingborg en ny upplevelse.
Återvinningscentralen, som öppnar den 21 november, är drygt tre gånger större än den gamla. Privatpersoner kör upp på en plattform med breda körfält för att sortera sitt återvinningsmaterial, och är helt åtskilda från tunga arbetsfordon.
- Återvinningscentralen är mycket mer än en logistikanläggning för avfall, den är ett viktigt verktyg mot målet om ett mer kretsloppsbaserat samhälle. Här lägger vi grunden för ökad återanvändning och minskade avfallsmängder i Helsingborg, säger Kim Olsson, VD, NSR AB.
Ytterligare en nyhet på centralen är superpantmaskinen - en automat som kan ta emot fler än 100 burkar och plastflaskor i minuten och är ett samarbete mellan NSR och Returpack/Pantamera. I den tömmer kunden snabbt, enkelt och utan kladd hela säcken på en gång.
Läs mer här
Region Skånes miljöhederspris 2015 till Thomas Augustsson
Thomas, som är teknisk chef på fastighetsförvaltningen, är en av de ledande eldsjälarna för miljöarbetet i Helsingborg stad.
I motivering står det att: ”Thomas bidrar, långt utöver ramen för sin tjänst, genom nyfikenhet, hängivenhet och engagemang till att förbättra miljöförhållandena och miljömedvetenheten i Helsingborg och Skåne”. Region Skånes hederspris delas ut till den som inom ramen för sin tjänst varit pådrivande och visat prov på förtjänstfulla insatser inom miljöområdet.
Kontakt
Sofia Mattsson
Helsingborg ansluter sig till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige och WWFs Earth Hour City Challenge
Inför klimatmötet COP21 i Paris har FN tagit initiativ till en Action Agenda, för att visa hur företag, städer, kommuner och organisationer bidrar till klimatarbetet. Inom ramen för Fossilfritt Sverige samlar regeringen svenska aktörer som vill bidra till detta. Genom att ansluta sig synliggör Helsingborg redan beslutade åtagande för att klara 2-gradersmålet och ambitionen om att bli fossilfri 2020. Staden har sedan tidigare skrivit på Borgmästaravtalet och är nu även med i Earth Hour City Challenge.
Kontakt
Jens Gille
Karlstad
18 ansökningar får pengar från klimatkontot
För andra året i rad har miljönämnden i Karlstad fördelat pengar från kommunens klimatkonto. 18 av 30 inkomna ansökningar får dela på drygt 900 000 kronor. Ett klädbibliotek för tjejer, lånecyklar och olika utbildningsprojekt är några ansökningar som får pengar i år. En av de som sökt pengar är Älvan, en mötesplats för tjejer mellan 13 – 25 år. De får nu 32 000 kronor för att starta ett klädbibliotek, en garderob full med kläder som kostnadsfritt lånas ut.
– Mode och kläder är ett stort intresse för många i den här gruppen, säger Klara Tuvesson, fritidsledare på Älvan, och konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser.
Läs mer
Tidiga hjulklappar till gröna skolor och förskolor
Snart blir färgglada transportcyklar en vanlig syn på cykelvägarna i Karlstad. Två skolor och två förskolor i Karlstad har med hjälp av kommunens klimatkonto har köpt in nya last- och transportcyklar för smartare och grönare transporter.
- Vi gör ofta utflykter till Mariebergsskogen, biblioteket och andra ställen. Cyklarna gör att vi kan ta oss runt i Karlstad på ett miljövänligt sätt, säger Jenni Gunnberg, förskolechef på Vitsippans förskola.
Många av kommunens tjänsteresor är korta och förhoppningen är att cyklarna ska underlätta det dagliga arbetet för kommunens anställda och dessutom minska miljöpåverkan. Det finns fem olika modeller av lastcyklar för att täcka in olika behov för kommunens verksamheter.
Läs mer
Sopsaltning för ökat cyklande
Förra årets försök med sopsaltade cykelvägar fick både ris och ros. Nu har försöket fått tummen upp av politiker i Karlstad och VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och därmed permanentas metoden. Ifjol testade Karlstads kommun sopsaltning på fem av de mest prioriterade cykelvägarna i Karlstad.
– Karlstads läge och klimat talar för att sopsaltning av cykelbanor skulle kunna vara en lyckosam metod vid vinterväghållning, men det kan även vara mer krävande. säger kommunens projektledare Miriam Al-absawi. Det är en helt ny metod för oss, och det är första gången man testar sopsaltning i den här delen av landet. Däremot har vi fått med oss många lärdomar inför den här säsongen.
Läs mer
Upplands Väsby
Miljöstrul och idéer
Upplands Väsby kommun arbetar ständigt för att förbättra sitt miljöarbete, vilket bland annat kontrolleras genom ISO 14001-certifieringen. För att uppmuntra medarbetare att rapportera in smarta förbättringar men även sådant som krånglar till det finns nu verktyget ”Miljöstrul & idéer” på kommunens intranät. Miljöstrul är något som gör det svårare för oss att nå våra miljömål eller följa våra miljörutiner. Tack vare att medarbetarna synliggör brister och ger förslag på förbättringar kan kommunen se vad man kan bli bättre på. Då kan man arbeta smart för att se till att kommunens miljöarbete hela tiden utvecklas och förbättras.
När en anmälan görs skickas informationen till miljöstrategiska funktionen och berörd chef och miljöombud. Sedan kontaktar den miljöstrategiska funktionen rätt person för att få miljöstrulet åtgärdat och eventuella idéer genomförda.