Copy
Tweede druk De blokkade, nieuwe stemronde Dwarsliggers, Hollandse horror-luisterverhalen, virtueel geld, Finse Stiefmoeder en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                   Nieuwsbrief 34, 2 april 2013
Beste lezer/es,
 
Hopelijk hebt u net zo van de Boekenweek genoten als ik. Een van de momenten die me nog lang zullen heugen was een overnachting na een lezing in De Zulthe in Roden, het huis dat Vasalis lange tijd bewoonde. ‘Als je denkt aan alle proppen papier die hier rondgeslingerd moeten hebben...’ zei mijn gastvrouw, doelend op de kolossale schrijfblokkades waarmee Vasalis haar hele leven kampte. Zo ontving ik uit handen van een wildvreemde troost, en dat is vaak de mooiste troost, want het meest onverwacht. Ook u wil ik trouwens allemaal heel hartelijk bedanken voor uw per e-mail betuigde medeleven. We gaan nu eerst maar eens even bekomen van alle drukte rond De blokkade en wie weet wat er gebeurt als het stof eenmaal is gaan liggen...    

Binnen een maand herdrukt

Luttele weken na de verschijning van De blokkade ratelden de drukpersen alweer: er was meteen een tweede druk nodig. Misschien wel doordat velen van u, zoals ze me lieten weten, het boek ogenblikkelijk cadeau deden aan vrienden die op een totaal andere manier dan ik in het leven zijn vastgelopen. Daar is het inderdaad ook heel geschikt voor. ‘Falen’ hoort immers bij ons aller verhaal.

Ik merk weleens dat mensen denken dat ik na dertig jaar niet meer koud of warm word van een herdruk, maar heus, het tegendeel is waar. Joechei en gooi de flessen open! Datzelfde geldt voor mooie recensies. Zo maakte Elsevier me heel gelukkig met dit oordeel: ‘De blokkade is eerlijk, soms schrijnend, dan weer luchtig, en dat maakt het een van haar beste boeken van de afgelopen jaren.’ Hier meer recensies.

Nieuwe ronde Dwarsliggers

Ondertussen jubileer ik maar voort en in het kader daarvan gaat er weer een nieuwe Dwarsligger uitkomen. In de vorige ronde koos u uit de recente hoogtepunten van mijn oeuvre Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor. In de nieuwe ronde ‘Goud van Oud’ kunt u uw stem uitbrengen op Noorderzon, Het Hemelse Gerecht of Een sterke man. Heerlijke romans, al zeg ik het zelf. Doe mee, spreek uw voorkeur uit en maak kans op een exemplaar van de winnende Dwarsligger! 

Boosaardige verhalen 

2013 is uitgeroepen tot Het Jaar van het Voorlezen. Samen met Barnier Geerling van iam studios in Leiden lever ik daar een puike bijdrage aan. We namen drie van mijn korte verhalen op, onvervalste Hollandse horror, onder de titel Boosaardige verhalen, vanaf 22 april voor minder dan een euro per stuk down te loaden op www.luisterrijk.nl. Echt, mensen, dit bestaat nog niet in Nederland: korte luisterverhalen als oorstrelend tussendoortje van zo’n 25 minuten. Mis ze niet! In de Week van het Luisterboek (22 t/m 28 april) krijgt u nog korting ook en betaalt u voor de drie verhalen tezamen de belachelijke prijs van € 1,99. Steeds verrassend, altijd voordelig...    

Nog meer luisterwerk

Ter gelegenheid van de Week van het Luisterboek nu al gratis af te halen bij uw boekhandel of bibliotheek: het speciale luisterboekenmagazine LUID. Ik schreef er een column voor, waarin ik uitleg waarom een luisterboek evolutionair gezien eigenlijk veel logischer is dan een leesboek. Ga halen, dat blad. Fans van presentator en journalist Leo Blokhuis komen er ook in aan hun trekken. In een groot interview legt hij uit hoe het door hem geschreven Luistergeschenk tot stand is gekomen. Het Luistergeschenk krijgt u cadeau bij aanschaf van minimaal € 9,95 aan (luister)boeken.

Aanbieding van de maand

We blijven nog even in de luisterstand. Uitgeverij Meesterwerk verwierf onlangs de rechten op alle audio-edities van mijn romans en maakte ze als downloads weer leverbaar. Een goede reden om de stapel luisterboeken die we nog op cd hadden rondslingeren, nu op te ruimen. Uiteraard allemaal zelf ingesproken, vijf tot acht uur lang. Ideaal voor lange autoritten, tijdens het strijken of bij slapeloosheid. Wilt u in aanmerking komen voor een exemplaar? Stuur dan een mailtje naar Andrea, info@literairsecretariaat.nl, en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden.

Finse stiefmoeder

In Helsinki hebben ze ook niet stilgezeten: bij mijn vaste Finse uitgeverij WSOY verscheen dezer dagen Hyvä äitipuoli, oftewel De stiefmoeder, in de vertaling van Sanna van Leeuwen. Een fraaie gebonden uitgave en nog eens voorbeeldig vormgegeven ook. Het blijft een feest om zo’n mooie nieuwe buitenlandse editie in mijn boekenkast te zetten. Op a.s. Moederdag in mei verschijnt bij C. Bertelsmann de Duitse vertaling. Clever bedacht.

Leestip van de maand

In lange tijd niet zo gelachen als om Howard Jacobson’s Zoo Time, ook in het Nederlands verschenen als Het uur van de dieren. Romanschrijver Guy Ableman komt maar niet aan het werk, afgeleid als hij wordt door zijn twistzieke en beeldschone vrouw Vanessa, maar meer nog door haar aantrekkelijke moeder Poppy. Niet dat zijn lezers op nieuw werk van hem zitten te wachten. Niemand lijkt überhaupt meer te lezen. Het is gedaan met de literatuur. Uitgevers plegen zelfmoord, literaire agenten laten zich omscholen en auteurs staan elkaar naar het leven. Ziehier al mijn huidige zorgen over writer’s block en de crisis in het boekenvak omgesmeed tot een briljante satire, met een kleine maar bepalende bijrol voor het fenomeen leesclub. Ontzeg u dit genoegen niet en snel ervoor naar uw erkende boekverkoper. Helpt subiet tegen de post-Boekenweek blues.     
 
Meer leestips
Bij toeval raakte ik onlangs verzeild in het financiële hart van ons land, de Amsterdamse Zuid-As. Temidden van alle blinkende torenflats bleek daar in een geïmproviseerd onderkomen een ouderwetse geldpers te staan, waarop munten naar het ontwerp van diverse kunstenaars werden geslagen. En zo maakte ik kennis met het hartverwarmende experiment ‘de Kunst Reserve Bank’. Het doel is tweeledig: het herijken van de waarde van ons geld, dat door de bankencrisis steeds virtueler is geworden, en de noodzaak om tot ons door te laten dringen dat onze welvaart niet zou moeten draaien om economische groei, maar om het meest waardevolle dat de mens bezit, het vermogen om te scheppen. Kunst dus. Ga erheen en laat u verrijken. Ars pecuniae magistra!
Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.