Copy
Kom naar de presentatie van Weerwater, strijd om het auteursrecht, roman met lange benen, lees u gezond, en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                           Nieuwsbrief 44, 7 januari 2015
Beste lezer/es,

Ik hoop dat u 2015 gezond en met goede moed bent begonnen. Mijn laatste daad in het oude jaar was het inspreken van de luisterboekeditie van mijn nieuwe roman Weerwater. Drie dagen zat ik onder een koptelefoon in de studio. Gek, maar tijdens het voorlezen van de drukproef ontdek ik áltijd nog wel een kleine ongerechtigheid waar we met z’n allen tijdens alle redigeer-, corrigeer- en persklaarmaakrondes overheen hebben gekeken. Gelukkig is er dan nog net tijd voor herstel. Bij het opnemen van ieder luisterboek horen trouwens ook fantastische verhaspelingen. Mijn meest creatieve verspreking was ditmaal ‘afvalinwasser’ in plaats van ‘invalafwasser’. Maar aan de andere kant van het glas was de technicus godlof klaarwakker.

Lees u gezond!

Laatst las ik over een geweldig onderzoek waaruit was gebleken dat kinderen die de Harry Potter-serie van J.K. Rowling hadden gelezen, minder vooroordelen jegens hun medemens hebben dan andere kinderen. Dat lezen op allerlei manieren goed en heilzaam voor ons is, is niks nieuws, maar het is altijd weer verheugend om te horen. Nog fijner is het om zomaar een mailtje te krijgen met de volgende inhoud: Beste Renate, ik had een zware depressie afgelopen zomer. Kon niks. Je boeken hebben me erdoorheen gesleept. Bedankt. Ook voor 2015 wens ik iedereen weer de troost van de gehele wereldliteratuur toe.

Strijd om het auteursrecht

Schrijvers, vertalers, journalisten, componisten, beeldmakers en ontwerpers moeten steeds vaker zonder redelijke vergoeding hun rechten aan opdrachtgevers en exploitanten afstaan. Daardoor wordt het steeds moeilijker om met creatieve arbeid een redelijk inkomen te verdienen. Maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat makers geheel gebroken worden. Een van die maatregelen ligt besloten in het wetsvoorstel Auteursrechten, dat in de loop van januari in de Tweede Kamer wordt behandeld. Steun de strijd tegen wurgcontracten en onderteken hier de petitie van het Platform Makers. Ruim elfduizend mensen gingen u al voor.

Roman met lange benen

‘Dat boek heeft lange benen,’ zeggen we van een titel die jaar in, jaar uit herdruk na herdruk beleeft. Dat geldt zeker voor mijn lieveling Verborgen gebreken. Die roman, over de avonturen van een klein, van huis weggelopen meisje op het Schotse eiland Mull, verscheen in 1996  en is nu voor de 23e keer herdukt. Uitgeverij Weesperzijde maakte voor deze editie een sfeervol nieuw omslag. Uw boekhandelaar doet er graag een mooi papiertje voor u omheen. In 2004 werd Verborgen gebreken verfilmd door Paula van der Oest.

Aanbieding van de maand

Gevonden tijdens een grote schoonmaak op zolder: een doos met exemplaren van het promotieboekje dat ik schreef voor de 5e Internationale Feministische Boekenbeurs, die in 1992 in Amsterdam werd gehouden. Als dat geen jeugdsentiment is, dan weet ik het ook niet meer. Katten en de Kunst van het Boekonderhoud heet het werkje, oftewel Cats and the Art of Book Maintenance, want het is een tweetalige uitgave. Van dit bibliofiele hebbeding, onwijs mooi vormgegeven, was ik het bestaan geheel vergeten. We gaan er een fijne stapel van weggeven. Wilt u er uw collectie rariteiten uit mijn carrière mee aanvullen, stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl, vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en besef: OP = OP.

Leestip van de maand

Twee engelen vallen uit de hemel: de ene wordt een mens, de andere een duivel. De roman De harpij van A.N. Ryst vertelt in zevenhonderd pagina’s ‘een kleine geschiedenis van het paradijs’. Ik ben er de hele kerstvakantie mee onder de pannen geweest, wat een heerlijk, nergens mee te vergelijken boek, het was alsof ik me in een schilderij van Jeroen Bosch bevond. Een onuitputtelijke stoet personages trekt erin voorbij, de ene nog kleurrijker dan de andere. En passant komen vragen aan de orde zoals: waarom zal het nooit boteren tussen mannen en vrouwen, waarom hebben we scheppingsdrang en wat zijn eigenlijk de bedoelingen van het opperwezen? Volgens de flaptekst werkte de ‘onbekende debutant A.N. Ryst’ twintig jaar in stilte aan dit epos dat even boertig als poëtisch is en vaak heel, heel grappig. Inmiddels is bekend dat de gelauwerde jeugdboekenschrijver Daan Remmerts de Vries schuilgaat achter dit pseudoniem. Hij gebruikte het uit onvrede over het feit dat recensenten nooit aandacht besteedden aan de romans voor volwassenen die hij ook schreef. Beetje dom van die recensenten.

Meer leestips.

Presentatie Weerwater

De wereld vergaat. Alleen Almere blijft bestaan. De overlevenden zijn hoofdzakelijk vrouwen. Samen met tweehonderd ontsnapte gevangenen moeten zij een nieuwe samenleving zien in te richten. Dat is het verhaal van mijn nieuwe roman Weerwater, die we op donderdagavond 5 februari toepasselijk in Almere ten doop gaan houden. De feestelijkheden spelen zich af in de Schouwburg op de Esplanade aan het Weerwater, aanvang 20.00 uur. Frénk van der Linden presenteert het programma, na afloop waarvan burgemeester Annemarie Jorritsma het eerste exemplaar van het boek én van het luisterboek in ontvangst zal nemen. We mogen 20 toegangskaartjes onder u verloten! Stuur een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl als u op 5 februari aanwezig wilt zijn. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en wie het eerst komt, het eerst maalt!
Vanaf het einde van deze maand kunt u de eerste interviews over Weerwater tegemoet zien. Op 28 januari bijt Libelle het spits af. Bij het zien van de foto’s zult u denken: wat heeft die vrouw een leuke, veelzijdige garderobe. Dat is niet zo. Een interview in Libelle betekent altijd óók dat er een rek kleren je huis in wordt gereden, gevolgd door een ploeg van vijf personen die met gevaar voor eigen leven proberen je in al die kleding te hijsen. Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat de styliste de kussens op mijn bank verving en koffiekopjes in een speciale kleur had meegenomen. Dit keer beperkte de operatie zich tot mooie jurkjes en een andere bril. Had u vroeger thuis ook een ‘verkleedkist’? Dan begrijpt u precies wat een heerlijke middag ik heb gehad.
 

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.