Copy
Bijsluiters voor ouders en kinderen, Penvriendin in China, in gesprek met debutanten, Weerwaterwandeling, opmerkelijke foto’s en nog veel meer nieuws...
 
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                           Nieuwsbrief 47, 1 juli 2015
Beste lezer/es,


Voordat de vakanties losbarsten nog gauw even mijn laatste nieuwtjes. Op verzoek van PEN, de organisatie die opkomt voor vervolgde schrijvers, correspondeerde ik het afgelopen jaar met de jonge Chinese dissidente Liu Di. Zij was nog maar twintig toen ze een jaar werd gedetineerd vanwege haar activiteiten op internet en daarna is ze regelmatig opnieuw opgepakt. Bij het begin van onze correspondentie was zij net op borgtocht weer vrij en thuis in Beijing - onder huisarrest.
 
Het doel van het project PENvrienden was te laten zien wat censuur betekent voor het alledaagse leven van de Chinese schrijvers die erdoor getroffen worden. Daarbij bleek ik voortdurend zo naïef en onnozel dat het me nog van schaamte vervult. Hoe kun je nou veronderstellen dat je met iemand met Liu’s profiel een beetje kunt gaan zitten mailen over censuur en vrijheid van meningsuiting? Hoe ik dacht een dissident te helpen is een passende ondertitel voor het lange verhaal dat ik uiteindelijk schreef.

Penvriendin in China

Bij uitgeverij Fosfor, gespecialiseerd in longreads (verhalen die langer zijn dan een tijdschriftartikel, maar korter dan een boek), verschijnt vandaag Penvriendin in China, de neerslag van mijn avontuur met Liu Di, over haar moed en haar veerkracht en over mijn blunders. Voor maar € 1,99 kunt u het lezen. Fosfors longreads komen het best tot hun recht op een iPad, maar er is ook een e-bookversie beschikbaar die geschikt is voor andere dragers, inclusief uw ouwe, trouwe PC. In het zomernummer van Wordt Vervolgd, het onafhankelijke tijdschrift van Amnesty International, verschijnt deze maand een voorpublicatie. (Abonnees en leden van Amnesty kunnen het hele verhaal gratis ophalen -  was ú nog geen lid, dan?)

In gesprek met debutanten

Anderhalf jaar geleden vierde ik mijn 30-jarige bestaan als schrijfster met een serie openbare gesprekken met debutanten. Iets leukers heb ik zelden gedaan. Het doet me dan ook veel genoegen dat ik die draad weer kan oppakken, ditmaal onder de paraplu van de expositie DIS in Den Haag, die draait om wat oude en jonge vakgenoten in de beeldende kunst elkaar te bieden hebben. In de randprogrammering verzorg ik op dinsdag 7 juli een talkshow met twee zojuist gedebuteerde collega’s, de auteurs Inge Schilperoord (Muidhond) en Lucas de Waard (De kamers). U bent daarbij van harte welkom. Meer info. Als DIS in het najaar gaat reizen, reis ik mee. Onze volgende stop wordt Haarlem, waar ik weer twee nieuwe auteurs zal presenteren.

Op pad met Weerwater

Veel lezers vroegen er om en de VVV in Almere had er meteen oren naar: tochten door Almere op basis van mijn roman Weerwater. In de loop van deze maand kunt u bij de VVV gratis een rijk geïllustreerde brochure afhalen met routes die te voet, per fiets of per auto kunnen worden afgelegd. Ze voeren u langs alle plekken uit het boek waar Safae Lazaar, Dennis Kardoen en Jacob Kribbe voor hun bestaan vechten, liefhebben en tot nieuwe inzichten komen. Bij elke plek onderweg wordt u deelgenoot gemaakt van de keuzes die ik bij het schrijven maakte. Daarmee is deze brochure als het ware óók een kleine The Annotated Weerwater. Haal ’m op en ontdek Almere.

Het duister in het Engels

Ik geloof dat ik hem al aankondigde, maar hier is ie dan: mijn lieveling Het duister dat ons scheidt is onlangs bij uitgeverij World Editions verschenen in de Engelse vertaling van Hester Velmans als The Darkness that Divides Us. Wellicht een mooi vakantiecadeau voor vrienden en familie in Angelsaksische buitenplaatsen. ‘Beatifully written... darkly atmosferic... at turns intense, very sad and always highly compelling. There is a stunning poignancy to the whole novel that resonates... an often very emotional read. Definitely recommended,’ aldus de website Liz loves books.

Aanbieding van de maand

Soms verdenk ik Andrea ervan dat ze eigenmachtig exemplaren van mijn werk bijdrukt. Ik zou toch hebben gezworen dat we helemaal door Heligenlevens en bananenpitten heen waren, het fraai uitgevoerde boekje waarin ik mijn eerste stappen op het lezers- en schrijverspad toelicht. Maar nee, die mirakelse vrouw heeft er nog een flinke stapel van gevonden. We gaan ze weggeven. U kunt in aanmerking komen voor een exemplaar door een mailtje te sturen naar info@literairsecretariaat.nl. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en besef: OP = OP.

Bijsluiters voor ouders en kinderen

In de expositie Double Faced die momenteel in de fantastische ECI Cultuurfabriek in Roermond te zien is, draait het allemaal om de verschillende ‘gezichten’ die we in het leven hebben. Gastconservator Justine Le Clercq toont er werk van fotograaf Pepeyn Langedijk, kunstschilder Tamar Muller, beeldhouwer Annabel Schatteman, installatie- kunstenaar Efrat Zehavi, schilder Suzan van Soest en beeldend kunstenaar Aat Verhoog. Karin Giphart schreef een gedicht over het thema. Ook ik werd om een bijdrage gevraagd en geïnspireerd door het intrigerende en ongemakkelijke werk van Tamara Muller maakte ik twee ‘bijsluiters’: gebruiksaanwijzingen voor ouders en voor kinderen. U kunt de tentoonstelling tot 6 september bekijken. Alleen het gebouw is al een bezoek waard. En mijn bijsluiters liggen er voor u gratis voor het oprapen.

Leestip van de maand

Aan het geprivilegieerde leven van de Haïtiaanse Mireille Duval Jameson komt abrupt een einde als ze op klaarlichte dag voor de ogen van haar man en kind door een gewapende bende wordt gekidnapped. Het verhaal dat zich dan ontspint in Roxana Gay’s debuutroman An Untamed State is letterlijk adembenemend gruwelijk, maar tevens van een onaardse schoonheid, vooral door het verbluffende einde vol verzoening. Ik ga er verder geen woord aan vuil maken. Lees dit boek. Ik deed het al aan vijf vriendinnen cadeau. Met de essaybundel Bad Feminist liet Gay al zien dat ze van wanten weet, maar haar roman slaat alles dat u ooit gelezen hebt. In het Nederlands verkrijgbaar als In ongetemde staat.

Meer leestips.
Terwijl ik eigenlijk aan mijn nieuwe roman hoorde te werken zwalkte ik wat rond op internet en stuitte daarbij op deze behoorlijk geweldige foto’s. Ik stel mijn eigen werk graag vrij van auteursrecht beschikbaar voor wie er ook op deze wijze mee aan de slag wil.
Een fijne zomer met heel veel mooie boeken toegewenst!
En hier nog even een cadeautje van componist Tom America.

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.