Copy
Reacties op De blokkade, met Jeff Mitchell de studio in, jubileumeditie van Buitenstaanders, Een hart van steen op tv, aanbieding van de maand en nog veel meer nieuws
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                   Nieuwsbrief 33, 1 maart 2013

Beste lezer/es,

Sinds een week ligt De blokkade in de boekwinkel, en sedertdien ontvang ik dagelijks vele tientallen mails. Het zijn vooral reacties van mensen die net zoals ik een dierbare aan zelfmoord hebben verloren. Hun verhalen raken me diep. Steeds komt naar voren dat een zelfmoord zich als betonrot in de levens van de achterblijvers vreet, en dat je zo weinig hoort over de voor hen onwrichtende gevolgen, vaak levenslang. Een lezeres schreef: ‘Ik wil je bedanken voor het ons zichtbaar maken.’ Ik ben er beduusd van.

Audio-editie van De blokkade

Met mijn vaste partner-in-crime Kees Schafrat van uitgeverij Meesterwerk nam ik vorige maand de luister-editie van De blokkade op. We wisten het binnen een dag te fiksen, waarmee volgens Kees al z’n studio-records werden gebroken. Tja, dat krijg je wanneer je met een professionele stem werkt. Om de zaak nóg meer reliëf te geven, nodigden we Jeff Mitchell van The Secret Combination uit voor een gastoptreden. Wie zegt het me na, samen met hem een boek inspreken? Beluister alvast een paar fragmenten en kijk hier voor verkoopinfo. 

Dertig jaar Buitenstaanders

Met een onweerstaanbare nieuwe editie viert uitgeverij Podium deze maand het dertigjarige jubileum van mijn debuut Buitenstaanders, een roman waarmee, zoals mijn redacteur Harminke Medendorp het formuleerde, generaties scholieren zijn opgegroeid. Ik schreef er een feestelijk nawoord voor, waarin ik me ondermeer afvraag of het boek onder een andere titel ook zo lang succesvol zou zijn geweest. Maak uw collectie compleet en sjees ervoor naar de boekhandel: vanaf 4 maart verkrijgbaar voor slechts € 12,50. Kijk hier voor meer info.
 
Het Liemers College in Zevenaar gooit de toneeluitvoering van Buitenstaanders in de reprise. Van 5 t/m 8 maart wordt de voorstelling opnieuw gespeeld. Ik heb hem al gezien en was er weg van. Hierheen voor kaartjes.

Een hart van steen op TV 

In zijn nieuwe reeks televisieprogramma’s ‘Benali Boekt’ onderzoekt Abdelkader Benali ook dit seizoen weer ‘de blijvende invloed van zes klassiekers uit de Nederlandse literatuur’. Aan bod komt werk van Harry Mulisch, Oek de Jong, Yvonne Keuls, F. Bordewijk en Gerbrand Bakker. De serie begint op zondag 3 maart op 18.50 uur op Nederland 2 met een aflevering over mijn roman Een hart van steen, met ondermeer een bezoek aan mijn ouderlijk huis. Deze documentaire, aldus het persbericht van de NTR, ‘verklaart veel over Dorresteins drijfveren’. Van Een hart van steen verscheen recent bij Uitgeverij Weesperzijde de tweeëntwintigste druk. Ook is het boek verkrijgbaar als dwarsligger®.

Aanbieding van de maand

Het is deze maand weer Boekenweek. Van 16 t/m 24 maart doet uw boekverkoper u bij uw aankoop het Boekenweekgeschenk De verrekijker van Kees van Kooten cadeau. In 1997 viel mij de eer te beurt het geschenk te mogen schrijven, en het lijkt Andrea nu een toepasselijk moment om daarvan eindelijk de laatste restanten weg te geven. Denk niet: heb ik al. Het gaat hier om gebonden exemplaren van Want dit is mijn lichaam, waarvan de CPNB destijds een zeer beperkte auteursoplage liet maken, plus de laatste, niet meer leverbare exemplaren van de boekhandelseditie met op het omslag het schilderij van Andrew Wyeth dat mij tot het schrijven van dit boek inspireerde. Als u ervoor in aanmerking wilt komen, stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden.

Masterclass voor lezers en schrijvers

De Boekenweek is ook de periode waarin u op talrijke plekken in het land schrijvers in het wild kunt bestuderen. Mijn collega’s en ik trekken dan als ware handelsreizigers in literatuur onvermoeibaar langs berg en dal. Wie eens iets anders wil beleven dan een ‘gewone’ lezing, kan op 20 maart terecht bij boekhandel Broekhuis in Hengelo, waar ik vanaf 20.00 uur een masterclass schrijven geef. Hoe bouw je spanning op, wat maakt personages levensecht, wat is het belang van een conflict en nog veel meer zaken zullen aan bod komen. Ook interessant voor gevorderde lezers! Hier meer info. Reserveren via pr@boekhandelbroekhuis.nl.  

Vacatures bij LOVER

Sinds het feministische tijdschrift LOVER online is gegaan, ben ik een regelmatige bezoeker van de website. Er zijn altijd inspirerende artikelen te vinden over onderwerpen die je elders amper tegenkomt, plus diepgravende analyses, sprankelende opiniestukken en lichtvoetig commentaar. LOVER zoekt momenteel versterking voor haar jonge, actieve redactie en heeft verschillende vacatures voor vrouwen die graag schrijven, op de hoogte zijn van feministische vraagstukken en een frisse, kritische blik hebben. Interesse? Reageer dan snel!

Leestip van de maand

Bij de verschijning in 2011 hoorde ik tegenstrijdige berichten over de biografie van mijn held en afgod, de Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut Jr. In And so it goes; Kurt Vonnegut: A life zou biograaf Charles Shields volgens sommige kranten nogal vooringenomen te werk zijn gegaan om aan te tonen dat de humanistische schrijver en de knorrige mens Vonnegut hemelsbreed van elkaar verschilden. Toen ik het boek onlangs  las, moest ik vooral constateren dat Vonnegut, net zoals de meesten van ons, twee zielen in één borst had. Voor alle Vonnegutianen onder ons (maar ook heel geschikt voor ‘beginners’): lees dit boek, zie de schrijver en de man worstelen, en besef: ach, ergens zijn we allemaal losers. Zonderling troostrijk.      
 
Meer leestips
De afgelopen periode heb ik met veel journalisten over De blokkade gesproken. Lees hier een eerste selectie uit de interviews. Boekblad, het vakblad voor boekhandel en uitgeverij, noemde mijn boek ‘een requiem voor een niet-geschreven, een niet te schrijven roman’. Hoe fraai en adequaat verwoord. Het gesigneerde exemplaar dat ik vorige maand uitloofde, gaat op grond van blinde trekking naar Joyce van der Voort uit Den Haag.
 
Volgende maand meer nieuws over De blokkade en over mijn activiteiten in het kader van Het Jaar van het Voorlezen en de Week van het Luisterboek...


Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.