Copy
Kies uw cover, driemaal Hollandse horror, Renates oren vereeuwigd, gratis Zin, Zonder genade zonder franje en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                   Nieuwsbrief 35, 1 mei 2013
Beste lezer/es,
 
Mooi nieuws voor fervente lezers die er hun eigen ideeën over literatuur op na houden: het Nationale Lezersonderzoek van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is van start gegaan. Dit is een online enquête waarin iedereen zijn of haar mening kan geven over de vraag wat een roman goed of slecht maakt en waarom een tekst al dan niet als literair kan worden aangemerkt. Hebt u altijd al eens uw stempel op belangwekkend wetenschappelijk onderzoek willen drukken? Vul dan presto de vragenlijst in.

Hollandse horror

In de afgelopen Week van het Luisterboek zond Villa VPRO op Radio 1 mijn luisterverhaal ‘Blauwbaards bruiden’ uit als dagelijks feuilleton. Een vriendin vertelde me dat haar man er op de autoradio een fragment van hoorde en zijn auto onmiddellijk langs de kant van de weg moest zetten omdat hij het verhaal zó spannend vond dat hij zijn aandacht niet meer bij het verkeer kon houden.
 
Geen nood als u de uitzendingen hebt gemist. ‘Blauwbaards bruiden’ is opgenomen in Boosaardige verhalen, een bundel van drie door mij geschreven en voorgelezen verhalen, die u voor de bijna angstaanjagende spotprijs van € 2,95 hier kunt downloaden. Trakteer uzelf op drie maal Hollandse horror in de vorm van lekkere luister-tussendoortjes: een geheel nieuw literair produkt, ideaal voor onderweg, in de pauze, tijdens treinvertraging of bij de afwas. Tevens cadeautip voor onze slechtziende medemens. Beluister nù fragmenten (en lees meer info) om alvast in de stemming te komen.  

Aandacht voor De blokkade

Het houdt maar niet op met lof voor De blokkade. ‘Allerminst alleen maar een boek voor schrijvers,’ oordeelt bijvoorbeeld Boekennieuws.nl onder de kop ‘Ontroerend boek dankzij writer’s block’. En deze deed me ook veel genoegen: ‘Renate Dorrestein weet haar eigen ongemak boven het particuliere uit te tillen. [...] De blokkade is een aanmoediging om het onbewuste dat in de weg zit, onder ogen te zien en te accepteren,’ aldus het literaire blog De Contrabas. Meer moois vindt u hier
 
Mijn persoonlijke verhaal achter De blokkade kwam de afgelopen maand nog eens aan bod in een bijzonder zorgvuldige uitzending van De Andere Wereld van de IKON. Hebben schuldgevoelens zin, of zijn ze alleen maar een knagende last? U kunt het programma hier alsnog beluisteren.

Laatste stemrond dwarsligger® 

In de sector ‘Goud van Oud’ waaruit u de afgelopen weken een titel kon kiezen die als mijn volgende jubileum-dwarligger® zal verschijnen, kwam als winnaar Het Hemelse Gerecht uit de bus. Een uitslag die ik eigenlijk wel had verwacht, al is mijn eigen absolute lieveling in dit segment van mijn oeuvre een andere roman, die gelukkig dit jaar op voortreffelijke wijze opnieuw is uitgebracht door Uitgeverij Weesperzijde.

Maar ook Het Hemelse Gerecht is me lief, en ik nodig u graag uit om u te bemoeien met de keuze van de cover van de dwarsligger®editie. Er liggen drie aantrekkelijke ontwerpen voor u klaar. De vorige keer hadden we meer dan duizend stemmers. Doe ook nu weer mee en maak kans op een gratis exemplaar!

Zonder genade zonder franje

Mijn roman Zonder genade, over hoe de ouders van de 15-jarige Jem samen verder moeten na diens plotselinge dood, verscheen dezer dagen ‘hertaald’ in de serie Leeslicht van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het gebruik van korte zinnen, het vermijden van ‘moeilijke’ woorden, het schrappen van sommige verhaallijnen én een speciale opmaak maken de titels in Leeslicht toegankelijk voor mensen – van alle leeftijden - met een leesachterstand. Deze editie, in de bewerking van Ria van Adrichem, is in omvang maar éénderde van de oorspronkelijke uitgave, en toch is de emotionele impact van het verhaal intact gebleven, wat ik een prestatie vind (en wat leesclubs vast discussiestof biedt, want waarom zijn literaire auteurs nu eigenlijk precies zo ‘lang van stof’?).
 
De Leeslicht-editie van Zonder genade is bij uw erkende boekhandel of hier te bestellen. Ook in Leeslicht verkrijgbaar: is er hoop

Oren oren oren

U hebt mij al vaker gehoord over het werk van beeldend kunstenaar Stef Kreymborg. Haar Klaagmuur van eenzame sokken was een belangrijke inspiratiebron voor me toen ik gastschrijver aan de Vrije Universiteit was. Stef creëert in haar werk verzamelingen en bewerkt die zodanig dat er een nieuwe vorm, een nieuwe taal, een nieuwe beeldpoëzie ontstaat, die ik betoverend vind. Haar meest recente monumentale werk is Hoorspel, dat door u gezien wil worden in het kader van haar expositie ‘Verzamelde werken’ in Galerie De 7e Hemel in Bussum, van 5 mei t/m 9 juni. Hiervoor kneedde Stef uit bijenwas een gigantische zwerm oren, omzoomd door een grote hoeveelheid getekende oren. (De mijne zitten er ook bij. Laten we ze ‘karakteristiek’ noemen, iets waar ik erg onder leed toen ik een jong kind met een bloempotkapsel was).          

Aanbieding van de maand

Nieuw: vanaf nu schrijf ik een vaste column in het maandblad Zin, een vrolijk tijdschrift over alles dat het leven de moeite waard maakt. Niet schreeuwerig, niet glossy, wél vol inspiratie en informatie op het gebied van cultuur, gezondheid, financiën, relaties, werk en reizen. Om mijn aantreden te vieren, mag ik een dikkerdandikke stapel Zinnen  weggeven. Wilt u in aanmerking komen voor een exemplaar van het mei-nummer, met daarin mijn eerste column? Stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden. We gaan proberen zoveel mogelijk mensen gelukkig te maken, maar valt u toch buiten de boot, dan is de kiosk er altijd ook nog...

Leestip van de maand

Hulde aan uitgeverij Van Gennep, die Het zevende kruis van Anna Seghers opnieuw en in een herziene vertaling van Elly Schippers uitbracht, zodat wij dit meesterwerk in het kader van de mei-herdenkingen kunnen lezen. Uit het (fictieve) concentratiekamp Westhofen ontsnappen in 1937 zeven politieke gevangenen. Na een week is nog slechts één van hen in leven; de anderen zijn opgepakt of omgekomen. Seghers maakt duidelijk hoe de vooroorlogse nazi-terreur Duitsland in de greep kreeg, maar vooral laat zij zien dat iederen toen wel degelijk een keuze had: meehuilen met de wolven, of in verzet komen. Alleen hadden die keuzes vaak verschrikkelijke implicaties. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, hoorde Seghers bij de meest bedreigde groep van Joodse (en bovendien communistische) intellectuelen. Zij vluchtte het land uit en publiceerde na veel omzwervingen in 1942 in Mexico Het zevende kruis. Het boek geldt in Duitsland als een van de belangrijkste romans van een vrouwelijke auteur ooit.
 
Meer leestips
Bent u er nog? Met zo’n onbarmhartig lange nieuwsbrief heb ik u nog nooit bestookt, geloof ik. Nog even snel een vooruitblik: volgende maand hoop ik u eindelijk te kunnen berichten over een krankzinnig leuk project waarbij ik al een tijdje ben betrokken. Het begint met een G, het gaat over peuters en u raadt het nooit. Mocht u in de tussentijd geïnteresseerd zijn in iets heel anders, namelijk in mijn relatie met zwaar overschat Amsterdam, lees dan hier en aangrijpend ooggetuigenverslag.
 
Tot volgende maand!

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.