Copy
Einde jubeljaar, prijzen voor Nott, terug in Almere, schrijven voor Amnesty, aanbieding van de maand en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                         Nieuwsbrief 40, 2 december 2013
Beste lezer/es,
 
‘We zijn oude vrouwen aan het worden,’ zei ik laatst tegen een vriendin. Waarop zij antwoordde: ‘We zijn oude vrouwen, Renate.’ Toch blijft het leuk om de bakens te verzetten, ook in de herfst van ons bestaan. Dit najaar heb ik mijn derde opleiding als stemacteur afgerond. Gek hoeveel er nog te leren viel, na tien jaar lang mijn eigen luisterboeken inspreken. Volgens mijn docent ben ik thans ‘klaar voor de markt’ (die dat hopelijk ook voor mij is), en dus beschikbaar als voice-over voor al uw documentaires en andere audio-klussen. Hier kunt u mijn nieuwe demo beluisteren. ‘Mijn nieuwe demo’. Als dat niet stoer is. 

Een week om nooit te vergeten

Wat heb ik in de eerste week van november genoten van mijn publieke ontmoetingen met een nieuwe lichting jonge schrijvers, in het kader van mijn 30-jarig jubileum. En ik niet alleen, want het was in Galerie Weesperzijde vrijwel iedere avond een overvolle bak. ‘Dit ga ik over dertig jaar óók doen,’ riep debutante Mijke Pol na afloop van ons gesprek enthousiast uit. Op de foto ziet u mij op de slotavond met Kris van Steenberge, de man die volgens het boekhandelspanel van De Wereld Draait Door geen inkt in z’n pen heeft, maar buskruit. Wees geen dief van uw eigen levensgeluk en lees zijn eerste roman Woesten. U trouwens ook nog allemaal hartelijk dank voor uw felicitaties, bloemen en andere geschenken. En nu vrolijk gestemd weer terug in de galeien.

Aanbiediging van de maand

Mijn jubeljaar wordt afgesloten met de publicatie van de dwarsligger-editie van Het Hemelse Gerecht. Lezers kozen deze titel en bepaalden ook welk omslag er gebruikt zou worden. Ter verhoging van het leesgenot is mijn novelle Pas goed op jezelf aan deze uitgave toegevoegd. Als feestelijke afronding geven we er een stapel van weg. Wilt u in aanmerking komen voor een gratis exemplaar van dit hebbeding, meldt u dan hier en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden.

Prijzen voor Nott 

Van Kirkus Review, het toonaangevende Amerikaanse recensie-tijdschrift, kreeg ons iPad-spel voor peuters, Nott won’t sleep, de felbegeerde ‘Kirkus Star, Awarded to Books of Exceptional Merit’, plus een bespreking die ons, de makers, zo ongeveer klapwiekend deed opstijgen. Meer nieuws en recensies vindt u hier. Verder sleepte Nott inmiddels diverse prijzen in de wacht, waaronder als meest recente een Dutch Game Award. Ik zou zeggen: downloaden en genieten maar! 

Schrijven voor Amnesty

Miljoenen brieven zijn er in de loop der jaren op instigatie van Amnesty International geschreven. Ze hebben vaak de vrijlating van gewetensgevangenen bewerkstelligd en altijd hoop gegeven aan mensenrechtenactivisten over de hele wereld. Dit jaar vindt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, in het Amnesty-kantoor in Amsterdam een 24 uur durende Schrijfmarathon plaats. Help mee de pennen in beweging te houden voor deze oproep om gerechtigheid aan autoriteiten. U kunt in uw eentje bij Amnesty langsgaan, maar liever nog samen met uw leesclub, uw collega’s, uw quiltkrans. Kijk hier voor meer info.

Leestip van de maand

Een vrouw, een man en een hond: meer heeft Emily Kocken niet nodig om je aan haar romandebuut Witte vlag gekluisterd te houden. Sinds Elzbieta Rósewicz na haar huwelijk met een Amerikaanse kunstenaar door het leven gaat als Elisabeth Watson, is haar autonomie geleidelijk afgekalfd. Maar als haar man op reis gaat en haar alleen achterlaat met hun stervende hond, worden de bordjes verhangen. Elzbieta’s gevecht om zichzelf te heroveren én haar rouw om haar jonggestorven ouders worden beschreven in een zeldzaam vitale stijl die het boek een opgewekte motoriek geeft. Kocken laat haar ongewone heldin de ene meesterlijke observatie na de andere doen. Als Elzbieta een pil uit een strip drukt, denkt ze: ‘Moeilijk voor een pil, hoor, om stil te blijven liggen.’ Trouwens, ook in geen tijden meer een roman gelezen waarin er zo wellustig en subversief wordt gerookt, de damp slaat van de pagina’s. Een echte aanrader.
 
Meer leestips

Terug in Almere

Samen met lezeres Edith van der Linde op de kiek bij het Lido in Almere, de stad waar ik een jaar lang gastschrijver ben. Sinds gisteren woon ik er weer tijdelijk, ditmaal in een appartement in de Filmwijk. Ik verheug me enorm op alle nieuwe Almeerse avonturen en ontmoetingen. Morgen ga ik onder een bouwhelm Het Kasteel bezoeken, u weet wel, die ruïne aan de A6, waarvan u zich altijd afvraagt: wat stelt dat gebouw toch voor?
 
Op 13 december bent u in Almere van harte welkom bij de opening van de expositie Architectuur als inspiratiebron, waarvan ik gastcurator ben. Op 14 december ben ik van 14.00 – 15.00 uur te gast in boekhandel Polare. En op 15 december vertel ik vanaf 14.00 uur in het Nieuwscafé van de Nieuwe Bibliotheek over mijn bevindingen als gastschrijver.
Maar er zal ook geschreven moeten worden. Mijn Almeerse roman begint al goed van de grond te komen. Het is heerlijk om na De blokkade weer zo vruchtbaar aan het werk te zijn. In mijn hoofd begint nu ook het Luistergeschenk om aandacht te jengelen, dat ik in opdracht van het CPNB mag schrijven voor de Week van het Luisterboek 2014. Dat betekent dat er een drukke periode vóór me ligt, en daarom krijgt u de komende periode even geen bericht van me. Tenzij er breaking news is, natuurlijk. En uw tussentijdse hunkering kunt u hier natuurlijk maandelijks blijven stillen.   
 
Lekker blijven lezen!

 
Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.