Copy
De rol van redacteur, de mensen van fotograaf Martens, Prijs der Nederlandse Letteren en nog veel meer ...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                      Nieuwsbrief 25, 1 mei 2012
Beste lezer/es,
 
Vaak wordt mij bij lezingen gevraagd wat een redacteur nu eigenlijk precies doet. Als u daar ook in bent geïnteresseerd, heb ik iets heel bijzonders voor u. Vera de Sterke, die aan de Universiteit van Amsterdam een master Redacteur/Editor doet, analyseerde aan de hand van het manuscript van De stiefmoeder (door mij voor dit doel aan haar ter beschikking gesteld) de rol van mijn redacteur Harminke Medendorp van uitgeverij Podium in de totstandkoming van dit werk. De Sterke concludeert dat die cruciaal was. ‘Zonder deze aanwijzingen was er uiteraard nog sprake geweest van Dorresteins mooie beeldspraak en verfijnde opbouw, alleen heeft de redacteur er een spot op gezet.’ Bent u benieuwd hoe Harminke dat heeft gefikst? Stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl 
en u ontvangt van Andrea, zolang de voorraad strekt, een exemplaar van het onderzoek, dat een geweldig kijkje achter de schermen biedt. Zeg maar The Making of De Stiefmoeder

Op naar Duitsland

Op 16 mei lees ik, deo volente, in boekhandel Hugendubel in Stuttgart voor uit is er hoop, ter gelegenheid van het verschijnen van de Duitse vertaling ervan. In Duitsland een lezing geven is een aparte ervaring. Terwijl het Nederlandse publiek vooral tuk is op anecdotes en persoonlijke verhalen van auteurs, verwacht men in Duitsland twee uur lang integraal te worden voorgelezen. Dat dient te gebeuren in de eigen taal, ook als dat Fins of Bulgaars is. Daarna doet een professionele acteur of actrice de hele lap tekst nog een keer over in het Duits. Mij lijkt het voor de toehoorders een ware marteling, maar ovationeel applaus is meestal het resultaat. Ik treed op samen met Lucette ter Borg, die voor haar roman Het cadeau uit Berlijn in 2005 de Academia Debutantenprijs kreeg. Bent u in de buurt, wip dan even langs bij Hugendubel GmbH & Co.KG, Königstrasze 5, aanvang 20.15 uur.

Mensen van Martens

Vanaf halverwege de jaren zeventig reisde ik als journalist tien jaar lang de hele wereld rond met fotograaf Peter Martens, die mij leerde dat je altijd alles aan iedereen mag vragen, als je het maar doet vanuit een warm hart. Martens is in Nederland een van de grondleggers van de sociale fotografie geweest. Hij overleed in 1992 en liet een van de meest onverschrokken fotografische oeuvres van de vorige eeuw na. Tot vlak voor zijn dood werkte hij aan de samenstelling van twee fotoboeken die het beste van zijn werk zouden laten zien: American Testimony en Few Loving Voices. Na twintig jaar verschijnen bij uitgeverij Post Editions nu eindelijk beide boeken. Voor American Testimony mocht ik de inleiding schrijven.
 
Ter gelegenheid van deze publicaties is er in mei in Amsterdam en Rotterdam een aantal exposities van het werk van Peter Martens te zien, ondermeer vanaf 20 mei in Galerie Weesperzijde in Amsterdam. In de weekends beun ik daar bij als suppoost, want het is de galerie van mijn Maarten. Wij nodigen u van harte uit voor deze indrukwekkende tentoonstelling, waarop we bijzonder trots zijn. Meer informatie op op de website van Galerie Weesperzijde.

Aanbieding van de maand

Andrea meldt weer de vondst van een vergeten doos boeken. En ik meld u even hoe aardig wij het van u vinden dat u ons altijd van die hartelijke mails stuurt als u tot de gelukkigen van de maand hoort. Dat houdt bij ons echt de moed erin. Ditmaal venten we gratis een grote stapel uit van Echt sexy, met glans en gemak de merkwaardigste roman die ik ooit schreef, over Fiebie Koolveld die voor niemand bang is. Het boek is niet geschikt voor lezers met een erg tere inborst. Durft u het aan en wilt u proberen een exemplaar te bemachtigen? Stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden. Noot voor de liefhebber: Echt sexy is in deze editie niet meer in de boekhandel verkrijgbaar.

Leestip van de maand

Wat houd ik toch van het werk van Mensje van Keulen. Onlangs herlas ik al haar korte verhalen, een geweldige exercitie om de ontwikkeling van een auteur te volgen. Nu is er een langverwachte nieuwe roman, met de heerlijke titel Liefde heeft geen hersens. Trefzeker als altijd zet Van Keulen haar onalledaagse maar immer liefhebbenswaardige personages neer, een bejaarde balletdanseres, een jonge weduwe en haar onbetrouwbare zoon, en een huismeester van eveneens verdacht allooi. De schrijfster weet precies hoe je een mysterie eindeloos kunt vergroten. Wat een boek, ga het gauw lezen. Bestel het hier of ga naar de boekhandel.
  
Meer leestips  

Hoogste eer

We feliciteren Leonard Nolens van harte met de toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren, een van de allerhoogste eerbewijzen die een schrijver in ons taalgebied ten deel kan vallen. ‘Nolens doet het Nederlands opnieuw zingen,’ concludeerde de jury. Terzijde zij opgemerkt, zonder de feestvreugde te willen bederven, dat in de twintig edities waarin de Prijs is uitgereikt, hij slechts tweemaal naar een vrouwelijke auteur ging, Hella S. Haasse en Christine d’Haen. Vooruit mensen, dat is toch niet meer van deze tijd? Kom eens uit die grotten, juryleden! Voor wie van u nog kennis moet maken met het werk van Leonard Nolens: hier vindt u een proeve.      
Op een dag dat mijn vertrouwen in de mensheid het nulpunt naderde, stuitte ik bij toeval op een zo ongelooflijk hartverwarmend Amerikaans initiatief dat ik in één klap van mijn morose gedachten was genezen. Ga naar de site van Little Free Library en oordeel zelf. Dit willen we allemaal toch ook bij het tuinhek? Ik zeg: doen! En vergeet u moederdag niet, deze maand? Uw boekhandelaar geeft u graag advies over een mooi cadeau voor (stief)moeders.
  

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.