Copy
Een nieuw jaar bomvol literatuur en cultuur!
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                      Nieuwsbrief 21, 2 januari 2012
 Beste lezer/es,
 
Een gelukkig 2012 gewenst. Het wordt een jaar dat de verbeelding flink zal prikkelen, want naar verluidt zal op 21 december a.s. de wereld vergaan. Is ons allerlaatste jaar als mensheid aangebroken? Tijd om eindelijk alle flauwekul uit onze handen te laten vallen en ons af te vragen wat we nog per se met ons leven willen? En à propos, zijn we van plan om iedereen in onze omgeving heel te laten, nu onze laatste kans op definitieve vereffening is aangebroken? Of zullen we het juist zoeken in de finale kwijting en de warme omhelzing? ‘Je zou er een boek over kunnen schrijven.’

Literair evenement

Wat als hartstochtelijk lezer te doen in het gat tussen december en de boekenweek? Al een paar jaar dicht Boekhandel Van der Meer in Noordwijk deze kloof succesvol met een van de gezelligste schrijversfestivals van het land: Schrijvers Binnen. Op zondagmiddag 29 januari vertelt vanaf 13.30 uur een groot aantal auteurs in Noordwijkse huiskamers over hun werk, onder wie Peter Buwalda, Mensje van Keulen, Jannetje Koelewijn en ik. U kiest vooraf zelf uw favoriete auteurs en stelt uw eigen spoorboekje samen. Een hele middag luisteren naar schrijvers en ondertussen lekker rondkoekeloeren in vreemde huizen. Meer informatie op www.schrijversbinnen.nl.

De stiefmoeder naar Duitsland

Niets gaat ooit vanzelf en daarom is het altijd weer spannend of mijn buitenlandse uitgevers de vertaalrechten van een nieuwe titel zullen kopen. Kaarsen aan & bidden maar, meer kun je eigenlijk niet doen. C. Bertelsmann uit Duitsland meldde zich onlangs als eerste met een klinkend bod op De stiefmoeder. Daar ben ik heel blij mee. En wie weet, als er eenmaal één schaap over de dam is…

Aanbieding van de maand

Bij het jongste nummer van magazine ZIN (‘elke maand inspiratie en ontspanning’) verscheen een bundel korte verhalen, waarin mijn verhaal Het Meisje Met De BIC-aanstekers. Reden genoeg om een royaal stapeltje tijdschriften plus deze fijne leesbijlage weg te geven. U kent de procedure: als u in aanmerking wilt komen voor een gratis exemplaar, kunt u een mailtje sturen naar info@literairsecretariaat.nl. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden. Vist u achter het net? Ga dan naar de kiosk of neemm hier een voordelig abonnement op 3, 6, 12 of 24 nummers van ZIN.

Eerbetoon

Een van mijn meest gekoesterde bezittingen is het kunstwerk De Enge Vogel van beeldhouwer Maja van Hall. Samen met al het overige werk van Van Hall is dit bronzen sculptuur binnenkort te zien op een grote overzichtstentoonstelling ter harer ere in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Ter gelegenheid daarvan brengt het Sculptuur Instituut bovendien voor het eerst een complete oeuvrecatalogus uit. Voor deze monografie mocht ik het voorwoord schrijven. Het boek is verkrijgbaar tijdens de expositie van 30 januari tot 3 juni. Vanaf 27 februari wordt in het museum tevens de documentaire Wat blijft van Dopplmeister ShortDocs over Van Hall vertoond. Een ware traktatie voor iedereen die beseft dat de canonisering van het werk van vrouwelijke kunstenaars nog altijd geen vanzelfsprekendheid is. Kijk voor meer informatie op de website van Beelden aan Zee.

Leestip van de maand

Wat is het toch een zegen dat het huis van de literatuur zoveel kamers heeft. Voor iedere behoefte en stemming is er passend onderdak te vinden. En in de kelder houdt Stephen King zich op, duister, eng en altijd even spannend. Tijdens een recent verblijf in het Land van Snot merkte ik dat Kings nieuwe roman het enige boek was dat me wakker wist te houden. In 11/22/63 krijgt Jake Epping de kans om met een speciale missie terug te keren in de tijd: hij moet de moord op John F. Kennedy zien te verijdelen.
 
We reizen met Jake mee naar het Amerika van de jaren zestig, toen iedereen zijn gazon nog maaide en sigaretten pafte. King paart zijn sterk ontwikkelde gevoel voor het eigene van tijdperken aan zijn favoriete vertelpremisse, namelijk de vraag ‘What if…?’ Meer dan achthonderd pagina’s subliem leesvoer, verluchtigd met krantenknipsels die niet van echt te onderscheiden zijn. Een rijk werk van de verbeelding, met een ontknoping zoals alleen King die uit zijn mouw schudt.


Deel ongeremd mee

In de met een Gouden Kalf bekroonde film Broos (1997) van Mijke de Jong kwamen vijf zussen bij elkaar om het veertigjarige huwelijksfeest van hun ouders voor te bereiden. Nu, vijftien jaar later, heeft Leonoor Pauw, een van de actrices van toen, kanker en zal zij niet meer genezen. Reden voor het hele Broos-team om opnieuw de krachten te bundelen en als geschenk aan Leonoor Pauw onder de titel Brozer een opvolger van de film te maken, gebaseerd op de werkelijkheid. Samen springen ze in het diepe, zonder te weten waar ze zullen uitkomen. Brozer wordt een film over hoe je het zinloze zin kunt geven. Herkenbaar, realistisch en vol humor. Kijk op www.brozer.nl hoe u dit bijzondere project van ondermeer Adelheid Roosen kunt helpen realiseren.
Familiebanden blijven zoals u weet ook voor mij een bron van inspiratie. Het gezin is de plek waar we allemaal, nog voordat we onze veters kunnen strikken, kennismaken met emoties die ons leven zullen bepalen. Ik schrijf er graag over. Maar toen het dagblad Trouw mij onlangs vroeg om een bijdrage voor een speciale bijlage over families, besloot ik het eens over een heel andere boeg te gooien. Waarom wordt vrijwillige kinderloosheid nog zo vaak beschouwd als een negatieve keuze? Lees hier het verhaal van uw ervaringsdeskundige.                 
 
 
 


Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.