Copy
Langverwachte nieuwe roman, kans op onsterfelijkheid, trouweloze mannen, de mooiste stemmen van de Nederlandse literatuur en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                           Nieuwsbrief 43, 28 november 2014
Beste lezer/es,


Sorry dat u zo lang op nieuws van mij heeft moeten wachten. Velen van u stuurden de afgelopen maanden mails om te vragen waar de volgende nieuwsbrief toch bleef, en menigeen informeerde daarbij bezorgd naar mijn welzijn. Toen ik laatst in de supermarkt zelfs fysiek door een lezeres werd aangeklampt, drong pas goed tot me door hoezeer u allen blijkbaar hongerde naar een teken van leven. Dat is fijn om te weten. De reden waarom u zo lang niets van me hoorde, was dat ik met mijn hele hebben en houden ondergedompeld zat in mijn nieuwe roman – die nu klaar en af is. Tadaa!

 

En daar is ie dan!

In Weerwater blijkt de hele wereld te zijn vergaan – op Almere na. De overlevenden zijn vijfduizend vrouwen, onder wie ikzelf, en een paar honderd ontsnapte gevangenen. Gezamenlijk moeten we ons door rampspoed, gemis en ontberingen zien heen te slaan. Weerwater is een roman over hoop en wanhoop, over egoïsme en opoffering, en over de liefde, die ons uiteindelijk overal doorheensleept.
 
Om Weerwater te kunnen schrijven woonde ik het afgelopen jaar drie maanden in Almere. Als dank voor de gastvrijheid krijgen Almeerse scholieren straks in de kerstvakantie de e-bookeditie van Weerwater cadeau en mogen ze – onder strikt embargo – als eersten in heel Nederland het boek lezen. Als dat niet goed voor de leesbevordering is, dan weet ik het ook niet meer. U zult moeten wachten tot 5 februari, de officiële verschijningsdatum. Maar hier komt u alvast wat meer te weten over mijn nieuwe roman, die drie jaar op zich liet wachten.

Zelf een romanpersonage worden

Hebt u er altijd al van gedroomd, dat zou namelijk zomaar kunnen, om uw eigen naam in een roman van mij tegen te komen? Voor mij is het een koud kunstje om u zowat onsterfelijk te maken: généráties zullen over u lezen. Grijp deze eenmalige kans en kom op 22 december in Amsterdam naar de veiling ten bate van de SOS Kinderdorpen die het maandblad Zin  op een feestelijke avond organiseert: daar kunt u een bod uitbrengen op een rol in mijn volgende boek. Tip: de winnaar kan mij natuurlijk ook de naam influisteren van een geliefde die eens goed verrast moet worden, of die van een vijand die ik vervolgens vakkundig zal laten sneven. Kijk hier voor meer info over de avond en voor reserveringen (winkelwagentje links). Trouwens, als u Zin nog niet kende, lees dan hier mijn maandelijkse column.

Grote letters

Nog op zoek naar iets voor in de schoen van uw oude moeder die zonder loep niet meer kan lezen of voor iemand anders die op een of andere manier leesgehandicapt is? De Sint verrast ze graag met een van de grote-letter-boeken van Uitgeverij Oorsprong. Kijk hier voor het hele assortiment. Nieuw in het fonds: mijn romans Ontaarde moeders, Een sterke man, Verborgen gebreken en Het Hemelse Gerecht. Binnenkort nog meer titels.

Aanbieding van de maand

Hoe komen boeken in de winkel terecht? Dat gebeurt via de zogeheten aanbieding die uitgeverijen twee of drie keer per jaar maken: waanzinnig mooie brochures waarin boekhandelaren alles over nieuw te verschijnen titels kunnen lezen en op basis daarvan hun bestelling bij de uitgevers plaatsen. Zo wordt ook bepaald hoeveel exemplaren er gedrukt moeten gaan worden. Deze maand zit Andrea voor u klaar met een grote stapel aanbiedingsbrochures van Uitgeverij Podium, beter dan een doos kersenbonbons. Kruip ermee in de huid van een boekverkoper! Om in aanmerking voor een brochure te komen, stuurt u een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl waarin u uw adresgegevens vermeldt en waarbij u beseft: OP = OP.

Trouweloze mannen

‘Vanaf 8 december weer verkrijgbaar, in een fonkelnieuwe editie van Uitgeverij Weesperzijde: Het Hemelse Gerecht, een psychologische thriller over wat er met trouweloze mannen gebeurt. Namelijk: op zolder ermee, achter slot en grendel, op water en brood. Dat zou toch tot inkeer moeten leiden... Bijzonder geschikt voor onder de kerstboom van vrouwen die behoefte hebben aan wraak.

Boekhandel Broekhuis Lokale Held

Een van mijn meest geliefde boekhandels valt in de prijzen! De afgelopen zes weken konden bezoekers op 78 ING kantoren in heel Nederland stemmen op hun favoriete winkel. In de stad Enschede en de provincie Overijssel gingen de meeste stemmen naar Boekhandel Broekhuis. De winkel gaat nu als enige boekhandel de strijd aan met de elf andere provinciewinnaars, waarvan er één tot Lokale Held van Nederland zal worden uitgeroepen. Laat zien dat de boekhandel sowieso uw favoriete onderneming is, help Broekhuis aan welverdiende roem en glorie en breng uw stem uit op de Facebookpagina van ING. Op 9 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Leestip van de maand

Liefde in tijden van zorg en ouderdom is de veelzeggende ondertitel van Moeder doen, waarin dichter F. Starik de belevenissen van zijn dementerende moeder documenteert. Iedereen die in de positie van de auteur verkeert of heeft verkeerd, zal bij dit boek zuchten van herkenning slaken, een brok in de keel krijgen en af en toe verschrikkelijk moeten lachen. Citaat: ‘Zo is mijn leven teruggebracht tot het minimaal noodzakelijke. Ik bezoek moeder, of bereid me erop voor om moeder te bezoeken, of ik lig op de bank en kijk een sentimentele film en dan is mijn gezicht na afloop nat van tranen, en dan voel ik mij op een duistere wijze toch gesterkt, voor negentig minuten bevrijd uit de tredmolen van mijn gedachten.’ Van harte aanbevolen.

Meer leestips.
Sommige mensen zijn dol op december. Anderen slaan zich er met de moed der wanhoop doorheen. Behoort u tot die laatste categorie, ontsnap dan even aan alle misère en laat u op zondagmiddag 7 december in de Haarlemse Lichtfabriek naar andere werelden voeren door ‘de mooiste stemmen van de Nederlandse literatuur’. Meer informatie vindt u hier.
 
Ook de moeite waard voor wie op dinsdag 2 december geen gedichten wenst of hoeft te schrijven: de laatste aflevering van de debattenserie Grey Power. Over de kracht van vitale ouderen, georganiseerd door het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daarin bespreken artsen, wetenschappers en andere deskundigen onder leiding van journalist Frénk van der Linden wat een goede oude dag is. Om alvast in de stemming te komen kunt u hier mijn bijdrage aan een eerdere aflevering van Grey Power lezen.
 
Tot volgend jaar!


Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.