Copy
Luisterbundel op # 1, weer een winnende cover, gratis boeken voor iedereen, peuters met iPads en nog veel meer nieuws ...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                   Nieuwsbrief 36, 3 juni 2013
Beste lezer/es,
 
Er zijn weleens tijden waarin alle stoplichten op rood lijken te staan en er nergens beweging in te krijgen is, hoe je ook sleurt en duwt. En op andere momenten zit even onverklaarbaar alles mee, houdt iedereen van je, ben je fit en vloeit het geld zoetkens binnen. Zo’n periode is dit, heerlijk. Om maar een voorbeeld te noemen: al weken staan mijn Boosaardige verhalen nu op # 2 van de bestsellerlijst van luisterboeken en zelfs op # 1 van de luisterverhalenTopTien. Reden voor producent Barnier Geerling en mij om nieuwe plannen op dit gebied te gaan smeden. In het onwaarschijnlijke geval dat u Boosaardige verhalen nog niet in uw bezit heeft: download de bundel hier voor de ronduit belachelijke prijs van € 2,95.

Lof voor De blokkade

Ruim drie maanden na verschijning is er nog steeds volop aandacht voor De blokkade. ‘Monter en welbespraakt,’ luidde het oordeel van Vrij Nederland, dat naar aanleiding van mijn boek een groot en lezenswaardig artikel over het verschijnsel writer’s block publiceerde. Het Reformatorisch Dagblad trekt de zaak breder: ‘Het is fascinerende lectuur, dit boek. Niet in de laatste plaats omdat het zo veel inzicht in het schrijverschap en het boekenvak oplevert. Maar toch vooral omdat het je laat afdalen naar de diepere lagen van de menselijke geest.’ Precies: we lopen allemaal weleens tegen een onzichtbare muur aan en begrijpen dan niet hoe we tot staan zijn gekomen. Uitgerekend daarom deze zomer in Psychologie Magazine een kortingsactie voor De blokkade, van 21 juni tot 15 augustus.

De winnende cover

Ter gelegenheid van mijn dertigjarig schrijversjubileum brengt Dwarsligger® dit jaar enkele van mijn meest geliefde oude titels uit. De keuze is daarbij telkens aan de lezers. In de tweede ronde stemde u massaal op Het hemelse gerecht, over twee zusters die hun trouweloze minnaar op zolder opsluiten. Afgelopen maand kon u kiezen uit drie omslagontwerpen voor deze dwarsliggereditie, en dat gebeurde wederom bijna unaniem. Hiernaast de winnaar: een compliment voor zoveel goede smaak! De dwarsligger verschijnt na de zomer.
 

Gratis boeken voor iedereen 

Tijdens buitenlandse vakanties waren Maarten en ik er al vaak op gestuit: privé mini-boekenstalletjes langs de weg of aan het tuinpad, waaruit passanten gratis een boek kunnen meenemen. In de Verenigde Staten blijkt het verschijnsel ‘Little free libraries’ ook al geruime tijd en op zeer georganiseerde basis te bestaan. Wij wilden ook zoiets en hebben onlangs onze eigen BoekenBank aan de pui van Uitgeverij Weesperzijde geschroefd. Het regenbestendige ontwerp is van Coen Vink.
 
De collectie, variërend van Harry Potter tot Harry Mulisch, bestaat uit donaties uit onze eigen boekenkasten en die van buurtbewoners (en de kinderboeken staan natuurlijk op de onderste plank). Wat een feest. Mensen stappen van de fiets en bellen aan: ‘Mag ik zomaar een boek pakken?’ Ja dat mag, want boeken zijn er om gelezen te worden en niet om thuis liefdeloos te liggen verstoffen. Boeken in de BoekenBank achterlaten kan dus ook en wordt van harte aanbevolen. Komt dat zien: Weesperzijde 94 in Amsterdam – en neem uw oude (maar wel uitsluitend nog volstrekt representabele) meuk mee, opdat iemand anders ervan kan genieten.

Duitse Stiefmoeder

Afgelopen Moederdag verscheen in Duitsland bij uitgeverij C. Bertelsmann in een mooie hardcover-uitvoering de vertaling van De stiefmoeder, voor de gelegenheid uitgekookt omgedoopt tot Stiefmuttertag. Wat wordt een mens er vrolijk van om vervolgens prompt e-mails te ontvangen zoals deze, van ene Ingrid Popowici: ‘Bitte schreiben Sie weiterhin so wundervolle Bücher. Ich warte schon immer met großer Freude auf jedes neue Buch von Ihnen.’ De vertaling werd zoals altijd tadeloos verzorgd door Hanni Ehlers.

Aanbieding van de maand

Soms krijg je een opdracht die je hart doet opspringen. Zo vroeg het literaire tijdschrift Tirade mij kort geleden of ik de eerste aflevering wilde schrijven van een serie met als titel ‘De schrijver als ambassadeur’. Gretig zei ik ja, vanuit mijn missie zoveel mogelijk mensen op de planeet Aarde enthousiast te maken voor het werk van mijn held en afgod, de Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut Jr, en voor zijn roman Slaughterhouse-Five in het bijzonder.
 
Hoe vaak ik ook al over Vonnegut heb geschreven, hij en zijn werk blijven me tot nieuwe gedachten inspireren. Het resultaat daarvan verschijnt in Tirade nummer 448. Om mijn missionaire werk te kunnen vervolgen, stelde ik de redactie voor om mijn honorarium te vergeten (zoals passend in de traditie van literaire tijdschriften was dat toch amper genoeg om een muis anderhalve dag mee in leven te houden) en in plaats daarvan onze uitdeel-queen Andrea te voorzien van een fikse stapel van nummer 448. Grijp deze kans en maak gratis kennis met een van Nederlands oudste literaire tijdschriften (met in dit nummer ook bijdragen van of over Flannery O’Conner, A.H.J. Dautzenberg en Isaak Babel), door Andrea een mailtje te sturen op info@literairsecretariaat.nl. Het is háár missie om u gelukkig te maken...   
         

Leestip van de maand

In 2005 schreef dichter Ingmar Heytze Scooterdagboek, een openhartig verslag van zijn gevecht tegen de reisangst die hem jarenlang aan zijn woonplaats Utrecht kluisterde. Hij haalde zijn motorrijbewijs en trok er manmoedig op uit om de wereld te heroveren, met de zee als gedroomd doel. Het nu verschenen Reisoefeningen bevat het integrale Scooterdagboek plus het vervolg van Heytzes tocht. Onder het motto ‘niet vluchten maar vechten’ weet hij het verlangen naar de zee eindelijk in te lossen. Zijn wereld ligt weer open. Een bijzonder mooi, afgewogen boek. Dichter bij het begrijpen van een fobie kun je waarschijnlijk niet komen.
 
Meer leestips
Het leukste bewaren we voor het laatst, zoals geleerd van onze oude moeders. Deze zomer wordt aan de andere kant van de wereld een spel getest dat ik mee heb helpen ontwikkelen. Het is bestemd voor peuters vanaf twee jaar. Je kunt er niet bij winnen of verliezen. Je leert er niet spelenderwijs iets saais en nuttigs door, je leert er alleen maar van om te dromen. Het wordt gespeeld op een iPad of telefoon. Jazeker: het is een computergame. Voor mij een nieuw medium om een verhaal in te vertellen. Als alles meezit, is de app in september voor Nederlandse kinderen verkrijgbaar.
 
In de maanden juli en augustus laat ik u traditiegetrouw met rust. Ik ga naar Schotland, en u hopelijk ook. Als u tussentijds ontwenningsverschijnselen krijgt, kunt u hier van de zomer regelmatig een fixje halen.

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.