Copy
Internationale bestseller cadeau, word Book Buddy, jubeljaar op komst, waar blijft De leesclub, de musical! en nog veel meer ...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                   Nieuwsbrief 28, 1 november 2012
Beste lezer/es,
 
Binnenkort feest in dit theater: in 2013 is het dertig jaar geleden dat ik met Buitenstaanders bij uitgeverij Bert Bakker debuteerde. Deze knaller zal niet onopgemerkt passeren, en u kunt nú al invloed uitoefenen op de komende feestelijkheden rond mijn schrijversjubileum. Hier kunt u alvast meebepalen welk hoogtepunt uit mijn oeuvre u het liefst in Dwarsligger beschikbaar zou zien. Later in 2013 volgt na de serie Hoogtepunten ook nog eens de serie Goud van oud volgens dezelfde procedure. Betoon u een lezer-anno-nu en laat weten wat uw Dwarsligger-wensen zijn. Door uw stem uit te brengen maakt u kans op een gratis exemplaar van de gekozen titel! Informatie over de andere acties in mijn jubeljaar volgt later; nu eerst het nieuws van dit moment.

Eerste Anna Bijns lezing

Op 22 november vindt in Amsterdam de eerste Anna Bijns Lezing plaats, vernoemd naar de gelijknamige prijs voor vrouwelijke auteurs, die in 1985 in het leven werd geroepen door Elly de Waard, Anja Maulenbelt, Caroline van Tuyll en moi. Spreekster is de spraakmakende Britse auteur Rachel Cusk. In haar lezing zal zij ‘vrouwelijke auteurs uitdagen om uit hun comfortzone te stappen en, waar nodig, hun vrouwelijke verworvenheden te laten vallen ten faveure van vrouwenliteratuur die ertoe doet’. Weet u van harte welkom! U woont die avond ook de uitreiking van de veertiende Anna Bijns Prijs bij, waarvoor Saskia de Coster, Minke Douwesz, Elke Geurts, Vonne van der Meer, Charlotte Mutsaers en Caroline Trujillo genomineerd zijn. Meer info hier.

'Heerlijk boek'

Wat een geweldige reacties ontving ik na het verschijnen van de nieuwe, portemonnee-vriendelijke editie van De stiefmoeder. Zo schreef Batya van Brakel: ‘Net begonnen aan t boek De stiefmoeder en meteen kwam daar het bekende Renate Dorresteinleesgevoel. Een humorkriebel ter hoogte van de zonnevlecht, verwachtingsvolle o jee er staat wat te gebeuren vibe. Geestige herkenbaarheid van o zo kleine opmerkingen die de spijker op de kop slaan. HEERLIJK. Boek wegleggen want anders is t zo voorbij....’ Hartelijk dank, Batya, en alle anderen: jullie reacties geven de burger weer moed.

Aanbieding van de maand

Deze schat heeft Andrea wel heel lang onder zich weten te houden: Without Mercy, de Engelse vertaling van mijn roman Zonder genade, die in 2002 in een Black Swan-editie verscheen. Op de cover noemt het dagblad Independent de auteur ‘a truly courageous writer’. De piekfijne vertaling is van Hester Velmans. Hebben? Andrea zal met begrijpelijke tegenzin, maar op mijn bevel, afstand doen van een stapel exemplaren. Stuur haar een mail op info@literairsecretariaat.nl om in aanmerking te komen voor 1 ex van ‘THE HEART-RENDING INTERNATIONAL BESTSELLER’, en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden.

Laat kinderen lezen

Ook weer genoten van de kinderboekenweek, afgelopen maand? Wat zijn we in ons deel van de wereld toch bevoorrecht... Help mee kinderen wereldwijd te laten lezen! Het project My Book Buddy zet in ontwikkelingslanden speciale kinderbibliotheken op en bedient nu al negentig scholen in zeventien landen. Uw hulp wordt zeer op prijs gesteld bij de verdere ontwikkeling van dit hartveroverende initiatief, dus spoed u snel hierhenen.

Een Hart van steen op de planken

Toneelvereniging De Flits uit Delft maakte een toneelbewerking van mijn roman Een hart van steen. De voorstelling ging in oktober succesvol in première en wordt in november en december nog een aantal keren gespeeld, kijk hier voor meer informatie. En nu we het er toch over hebben: voor het geval u iemand kent die iemand kent die Joop van den Ende kent: mijn werk is weliswaar royaal voor het theater bewerkt en ook hier en daar verfilmd, maar nog nooit als musical uitgebracht. Hoe bestaat het! De leesclub, de musical! zou in 2013 natuurlijk de kroon op mijn jubileum zijn.

Nederland schrijft

Nederland Schrijft is een landelijk initiatief van de Bibliotheken, dat onlangs van start is gegaan in Haarlem en omstreken, met als doel het stimuleren van jong schrijverschap. Op de fraaie site zijn ondermeer filmpjes te zien waarin Kees van Beijnum en ik mini-colleges geven over zaken zoals structuur en het ontwikkelen van personages. Op de site staan ook de voorwaarden om mee te kunnen doen aan een speciale schrijfwedstrijd. De beste ingezonden verhalen komen in aanmerking voor publicatie in een bundel die in de bibliotheek verkocht zal worden, en het allerbeste wordt bovendien beloond met een e-reader.
 

Leestip van de maand

Slagschaduw, de nieuwe roman van Lilian Blom, heeft een hoofdpersoon die ik onmiddellijk in mijn hart sloot: de oude Koos, die met grote tegenzin haar dagen moet zien te slijten in een bejaardenhuis. Tot overmaat van ramp blijken haar kinderen bij het ontruimen van haar appartement een blikken trommel vol documenten en foto’s te hebben gevonden waarover zij haar nu de oren van het hoofd vragen. Koos zou niets liever willen dan het verleden voor hen verborgen houden. De hele zaak komt op scherp te staan wanneer ze denkt een oude vijand te zijn tegengekomen. Het bij vlagen ronduit hilarische verhaal koerst af op een ontroerend einde. Koos for president!

Meer leestips.

Met Jeanine Hennis krijgt Nederland voor het eerst een vrouwelijke minister van Defensie. Van harte, mevrouw Hennis, en zou u even hier willen klikken? Kunstenaar Raul Lemesoff transformeerde een tank van het Argentijnse leger van ‘a weapon of mass destruction’ tot ‘a weapon of mass instruction’: met zijn tank beladen met gratis boeken voor iedereen rijdt hij door de straten van Buenos Aires. Met dit project beoogt hij ‘door middel van literatuur een bijdrage aan de vrede te brengen’. Tip van de week, mevrouw Hennis.PS: Nu heb ik u nog steeds niets gemeld over mijn nieuwe boek, dat in februari bij uitgeverij Podium zal verschijnen. Ik moet er eerlijk gezegd een beetje moed voor verzamelen om u erover te vertellen, want een persoonlijker en pijnlijker boek heb ik nog niet eerder geschreven. Misschien durf ik het volgende maand.
 


Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.