Copy
Weerwater komt eraan, zelf een boekhandel beginnen, samen koken, het complete kennis-warenhuis, voer voor ambitieuze lezers, en nog veel meer nieuws..
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                           Nieuwsbrief 45, 2 februari 2015
Beste lezer/es,

Wat DOE je eigenlijk, vlak voordat je nieuwe boek wordt gepresenteerd? Jazeker, aanstaande donderdag houden we in de schouwburg van Almere Weerwater ten doop, en daar zal ik degenen onder u die daarvoor een kaartje hebben gewonnen, stevig in mijn armen knellen. Ik verheug me erop. Heb een blije jurk gekocht en de avond ervóór zal ik langdurig in de ezelinnenmelk liggen. Journalisten lopen hier inmiddels in en uit. Maar verder maalt het doodgewone leven op doodgewone wijze door: het fiscale jaar 2014 moet worden afgesloten, de KPN komt morgenochtend urenlang iets doen dat hopelijk niet onherstelbaar is, er wachten lastige e-mails op beantwoording en deze nieuwsbrief komt niet vanzelf tot stand, dierbare personen om me heen overkomt iets dat mijn troost behoeft, ik moet een inleiding voor een expositie-catalogus schrijven en de gordijnen naar de stomerij brengen. Zoals altijd na het voltooien van een roman denk ik vooral ietwat verdwaasd: waar en hoe heb ik ooit de tijd gevonden om dat boek te schrijven?

Groot verlies voor de stripwereld

Ingelijst hangt ie hier thuis boven mijn bureau: de heerlijke tekening die Peter Pontiac in 2007 maakte voor het omslag van de eerste editie van mijn roman Echt sexy. Zelf door hem in dat lijstje gefrummeld en me overhandigd bij de presentatie van het boek. Destijds hebben we samen een hele tijd gespeeld met de gedachte om van Echt sexy ook een stripverhaal van zijn hand uit te brengen, maar zoals bij wel meer projecten stond er tussen droom en daad vanalles in de weg. Afgelopen maand overleed Peter Pontiac, 63 jaar oud. Hij gold als een van Nederlands meest invloedrijke en meest virtuoze tekenaars en als chroniqueur van de subcultuur. En hij was een onwaarschijnlijke lieve en attente man.
NB: De editie van Echt sexy met Peters omslag is alleen nog maar antiquarisch verkrijgbaar.

Boekhandel Bloemendaal mag niet verdwijnen

Een eigen boekwinkel, wie droomt daar niet van, vraagt Inge Happé zich af, een van mijn favoriete boekverkopers in mijn eigen regio. Voor de ondernemers onder u hier haar dringende oproep: ‘In Bloemendaal staat een kleine fijne boekhandel, die dreigt te verdwijnen omdat het ons, de huidige eigenaren, nog niet is gelukt er een geschikte opvolger voor te vinden, nu wij zelf aan pensioen toe zijn. De winkel beslaat 95m2, heeft een grote vaste klantenkring en bevindt zich vlakbij de winkelstraat van Bloemendaal-dorp. Vanuit deze winkel worden veelvuldig activiteiten georganiseerd. Schrijvers vinden er een warm onthaal en de dorpelingen zijn daar trots op. Het draagvlak onder de bevolking is groot en Bloemendaal is de rijkste gemeente van Nederland: qua financiering liggen hier mogelijkheden voor de nieuwe eigenaar.’ Wie dit avontuur aandurft, kan contact opnemen met Inge Happé of Roelf van der Laan via www.boekhandelbloemendaal.nl.
 
Voor Inge en Roelf valt na de komende Boekenweek het doek. Hun laatste activiteit is een Literair Diner op 12 maart, waar ik voor de laatste keer hun dankbare gast zal zijn. U wordt van harte uitgenodigd om met ons in Restaurant Fleurie mee te komen eten. Hier meer info.

Is het een interview of een recept?

Nog meer eten, mensen! De jonge journaliste en radiomaakster Leonie Hosselet bedacht het ‘audiorecept’: thuis bij de keukenradio stap voor stap meeluisteren naar de bereiding van een gerecht, waarbij er gelijktijdig een interview over geheel andere onderwerpen met de kok of kokkin plaatsvindt. Als algemeen erkend culinair talent van Donald Duck-niveau mocht uitgerekend ik haar eerste gast zijn. Terwijl we een Captain’s Dinner bereidden, spraken we over leven en dood. De opname werd gemaakt op een van mijn tijdelijke adressen in Almere, waardoor we vaak net tijdens een diepzinnig moment met de handen in het haar zaten qua koken (‘Nee! Zou er hier in huis maar één pan zijn?’). Kook met ons mee, of luister alleen maar even lekker, met een bordje warm eten op schoot. Het audiorecept wordt op 4 februari om 20:06 uur uitgezonden door Omroep Flevoland.

Aanbieding van de maand

Afgelopen zomer nam directeur Hans van Velzen afscheid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, een van de meest glorieuze bibliotheken die ik ken, en ik ken er beroepshalve een heleboel. Over onze vele gezamenlijke avonturen schreef ik een verhaal voor Hans’ afscheidsbundel 07 + 07 = 14. Daaraan droegen ook Anna Enquist, Ted van Lieshout, Mensje van Keulen, Sieb Posthuma en vele anderen bij. Het boekje zwaait niet alleen welverdiende lof aan Hans van Velzen toe, maar geeft ook een beeld van hoe ‘de bieb’ de afgelopen jaren van boekenuitleen is getransformeerd tot een compleet kennis-warenhuis. Komaan, we geven er een stapel van weg. Wilt u in aanmerking komen voor een exemplaar? Stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl, vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en besef: OP = OP.   

Leestip van de maand

Zelden zulke meeslepende en inspirerende essays gelezen over de vraag ‘Waarom schrijven we?’ als in de verzameling The world split open; Great Authors on How and Why We Write, uitgebracht door Tin House Books. Margaret Atwood is geweldig op dreef in haar betoog waarom vrouwelijke personages bij voorkeur slecht moeten zijn, Ursula K. Le Guin betovert met haar ideeën over waar ideeën vandaan komen, Jeanette Winterson overtuigt met een lange lijst van redenen waarom literatuur er toe doet, en zo kan ik nog wel even door gaan. De opbrengsten van deze wonderschone bundel gaan bovendien in hun geheel naar projecten die de literatuur en het lezen bevorderen. Haal ’m in huis en vraag uw boekhandelaar er een stapel van bij de kassa neer te leggen.

Meer leestips.
Ook heel interessant voor ambitieuze lezers: het proefschrift waarmee Suzanne Fagel – de Werd afgelopen week aan de Universiteit Leiden promoveerde: De stijl van gewoon proza. Hierin onderzoekt zij ondermeer hoe het thema van een roman in de stijl tot uitdrukking komt. Toen ik zeven jaar geleden in Leiden gastschrijver was, ben ik zelf over dat onderwerp door Suzanne en andere leden van de onderzoeksgroep stilistiek aan de tand gevoeld. Ik weet nog goed hoe hopeloos inadequaat ik me tijdens dat gesprek voelde, en ook hoe ik defensief dacht dat de literatuurwetenschap wel erg ver van de dagelijkse praktijk van de schrijver af staat. Ik blijk me vergist te hebben. Leest u het zelf: De stijl van gewoon proza is voor u beschikbaar via de proefschiftendatabase van de universiteit.
 
Houd de komende weken de agenda in de gaten wanneer u hunkert naar nieuws over (media)activiteiten rond mijn nieuwe roman. Maar ik hoop natuurlijk vooral dat u van Weerwater zult gaan genieten. Ook als luisterboek verkrijgbaar!


 
Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.