Copy
Uitnodiging Book Party, 'zesplankenkoorts', Jung Chang in Winternachten, de lezer is niet dood (maar de bibliobus bijna) en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                  Nieuwsbrief 48, 29 december 2015Beste lezer/es,
 
Een heel bevredigend einde van het oude jaar: vlak voor de kerst voltooide ik de eerste versie van mijn nieuwe roman. Al jaren liep ik vruchteloos rond met het idee ervoor (voor de speurneuzen onder u: in De blokkade kunt u de eerste kiem van dit boek terugvinden), totdat ik afgelopen voorjaar ineens wist hoe ik het moest aanpakken. Zeven soorten honger zou weleens de titel kunnen worden...
 
Maar laten we niet te vroeg juichen. As we speak vliegt mijn redacteur met haar bommenwerper over het manuscript, en als ik het in januari van haar terugkrijg, zal ik bitter wenen alvorens de mouwen weer op te stropen. Pas in het herschrijven vindt mijn werk nu eenmaal zijn vorm en betekenis. Maar dat maakt de voltooiing van de eerste versie niet minder een feestje: na acht maanden zoeken en tasten weet ik nu in elk geval dat deze onderneming niet meer kan stranden. Joechei.

 

Book Party

In Nederland zijn we gewend aan het lezen van vertaalde literatuur: veel boeken die hier bestsellers worden, zijn afkomstig uit het buitenland. Elders krijgen lezers deze rijkdom niet aangeboden. Met name in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië worden hoofdzakelijk boeken in de eigen taal op de markt gebracht, vertalingen beslaan er slechts 4 procent van het aanbod. Om de Angelsaksische lezers toch kennis te laten maken met de Nederlandse literatuur, richtte uitgever Eric Visser precies een jaar geleden World Editions op. Inmiddels zijn we meer dan twintig vertalingen verder, waaronder die van mijn Het duister dat ons scheidt. Om dat te vieren is er op zaterdagmiddag 9 januari in The American Book Center op het Spui in Amsterdam een Book Party, waarbij u van harte welkom bent. Meer info.

Winternachten

Winternachten is misschien wel het belangrijkste literaire festival van ons land. Voor de 21e editie met het motto ‘Hello Darkness’ ging de organisatie op zoek naar schrijvers die zich buigen over het kwaad in onszelf en in de wereld. Een keur van auteurs uit binnen- en buitenland zal acte de présence geven. Op de openingsavond op 14 januari in Den Haag staat de vrijheid van meningsuiting centraal. De Chinese schrijfster Jung Chang (Wilde zwanen) houdt dan de Free the Word!speech, en daarna vindt een debat plaats over de vraag hoe het komt dat goede bedoelingen soms averechts uitpakken wanneer we zaken zoals censuur aankaarten. Ik ben een van de deelnemers aan dit debat, aangezien ik over deze kwestie onlangs Penvriendin in China schreef. Winternachten duurt  t/m 17 januari. Bekijk hier het hele programma.  

Aanbieding van de maand

Als u het werk van Alex Boogers nog niet kent, dan mist u nogal wat. Naast zijn veelgeprezen romans verschijnt er in januari bij Podium nu ook een schotschrift van zijn hand, getiteld De lezer is niet dood. Het zal manna voor uw ziel zijn! ‘De lezer is niet dood. We laten hem in een verschraald landschap sterven van de dorst. We geven hem zand in plaats van water. Maar dood is hij niet. Hij tijgert. En hij is niet alleen, hij is met meer.’ We gaan een stapel van dit vurige en eloquente pamflet weggeven. Als u voor een exemplaar in aanmerking wilt komen, stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl, vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en besef: OP = OP.

Weerwater in grote letters

Een luisterboek-editie van mijn laatste roman Weerwater was er al, en nu is er ook een uitgave beschikbaar in grote letters. Deze kloeke gebonden hardcover-uitgave van uitgeverij GLB (‘Lezen vergroot je wereld’) is een uitkomst voor iedereen voor wie een leesbril niet meer voldoet. Gun hem uw oude buurvrouw of uzelf.

Leestip van de maand

Het hele kerstweekend heb ik vastgeplakt gezeten aan de volumineuze roman Fates and Furies van de Amerikaanse schrijfster Lauren Groff. Ondanks een vernietigende recensie in The Guardian die mij zowat een lekkende hartklep van woede bezorgde, heeft dit prachtige, tot in alle uithoeken voldragen boek toch het publiek weten te vinden dat het verdient. Het vertelt over de intimiteit maar vooral over de geheimen van een lang en gelukkig huwelijk, waarbij voor mevrouw de echtgenote nu eens een heel andere rol is weggelegd dan we doorgaans gewend zijn. Het einde maakte me sprakeloos, zo weergaloos viel alles toen samen. Ik zeg: lezen!

Kijk- en leestip van de maand

Nederlands grootste stripkunstenaar en undergroundtekenaar Peter Pontiac had al geruime tijd het voornemen om een graphic novel over de dood te maken: Styx, of de zesplankenkoorts. Toen hij er eindelijk de juiste vorm voor had gevonden, ontaardde het maken van Styx zoals hij zelf zei in een wedstrijd armpje drukken met Magere Hein, omdat hij ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Hij heeft zijn beeldverhaal niet kunnen voltooien. Uitgeverij Podium heeft Pontiacs virtuoze Unvollendete toch uitgegeven, aangevuld met een keuze uit de correspondentie die Pontiac vanuit zijn ziekbed voerde. Deze even aangrijpende als hilarische mails, vaak rijk geïllustreerd, zijn niet alleen een verslag van zijn ziekte, maar bieden vooral een inkijkje in de werking van een volstrekt uniek kunstenaarschap. De Volkskrant had er vijf sterren voor over. ‘Diepzinnig, pijnlijk en ontroerend.’    
 

Meer leestips.

Alles gaat voorbij, ook wij, maar de bibliobus?!? Afgelopen maandag berichtte Trouw dat die aan het verdwijnen is. Er zijn inmiddels nog maar zestien rijdende bibliotheken over die 212 haltes aandoen terwijl er twee jaar geleden nog twee keer zo veel stoppunten waren. Zo is er altijd wat en zelden iets goeds, zou mijn oude moeder hebben gezegd. Haal hier uw hart op aan heerlijk nostalgische beelden die binnenkort definitief tot het zwarte gat van de geschiedenis behoren.  


Sommige dingen verdwijnen, maar als het aan het boekenvak ligt komen daar gelukkig altijd weer nieuwe initiatieven voor in de plaats. Zowat het hele veld heeft de handen ineenslagen om 2016 uit te roepen tot Jaar van het Boek. Dat belooft veel moois. En als u nu maar stug doorgaat met het steunen van uw lokale boekhandel, nimmer overgaat tot het illegaal downloaden van e-books en uw bibliotheekabonnement weer verlengt, dan komt het in 2016 voor ons en met ons allemaal hartstikke goed.  
 

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.