Copy
Een vreemdeling op zolder, Klaagmuur van eenzame sokken, heel veel aanbiedingen voor de zomer en nog veel meer ...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                      Nieuwsbrief 26, 1 juni 2012
Beste lezer/es,
 
Jammer, honderden van u hebben de afgelopen maand achter het net gevist bij de verdeling van de beschikbare exemplaren van de masterscriptie van Vera de Sterke over de rol van mijn redacteur Harminke Medendorp bij de totstandkoming van De stiefmoeder. Harminke en ik waren beduusd over zoveel belangstelling. We bezinnen ons op de vraag of en hoe we u in de toekomst méér kunnen laten zien van the making of nieuw werk. Degenen onder u die zo bevoorrecht waren (die term is in dit verband alleszins gerechtvaardigd) om de scriptie te ontvangen, doen ons een groot plezier door ons via info@literairsecretariaat.nl 
te laten weten of uw nieuwsgierigheid naar het redactionele proces er nu inderdaad door is bevredigd. En wat we van iederéén zouden willen vernemen, is waarom u zo graag ‘een kijkje in de keuken’ zou nemen. Doe mee. Uzelf en uw mede-lezers zullen er profijt van trekken.

Groooooote Stiefmoeder

Met de zomer in het vooruitzicht kan ik u royaal leesvoer van eigen makelij aanbevelen. Allereerst verschijnt in juni bij Uitgeverij Grote Letter Bibliotheek De stiefmoeder in fijne koeienletters. Hoe toepasselijk, met een hoofdpersoon van Claires afmetingen. U kunt deze editie voor visueel-uitgedaagden zoals gebruikelijk bij de bieb lenen en ook bestellen via de website van Uitgeverij Grote Letter Bibliotheek. Lukt zelfs het lezen van chocoladeletters niet meer, dan beklaag ik u of uw oma oprecht, maar gelukkig is hier ook nog de luister-editie van het boek beschikbaar, door de auteur zelf behoorlijk gloedvol voorgelezen.

De zondagmiddagauto komt eraan!

Eindelijk! Vanaf 1 juli ligt mijn verhaal De zondagmiddagauto, waarover ik u eerder berichtte, in de boekhandel. Uw voorkeursstemmen hebben er voor gezorgd dat het boekje z’n fraaie omslag kreeg. Ik schreef het begin jaren tachtig, vlak voordat ik met Buitenstaanders zou debuteren. Dertig jaar lang was het verhaal zoek, totdat het me onlangs door mijn dode vriendin Liesbeth vanuit het graf werd teruggegeven. In de ruim bemeten inleiding zult u die hele wonderlijke geschiedenis vernemen. De zondagmiddagauto lijkt op een oud, mythologisch verhaal. Ik ben er trots op! Het verschijnt voor slechts  €1,50 in de serie Literaire Juweeltjes, u welbekend, en slechts gedurende één maand te koop. Met achterin een kortingsbon voor De stiefmoeder, zodat u dat boek nog eens voordelig aan een vriendin cadeau kunt doen. 

En nog meer voordeel!

Ik moet EXTRRRAAA roepen. Mensen, wat hebben we nu weer? Altijd voordelig! Echt Hema! Bij Dixons! DIT is wat JIJ zoekt! Vooruit, hier komt nóg een koopje. Yes! In de maanden juli en augustus koop je drie dwarsliggers voor de prijs van twee, waaronder Een hart van steen. Hey, lucky babe! Stop even met twitteren en ga ze halen! Weegt niks in je strandtas, babe!  

Aanbieding van de maand

Zo, en dan zijn we nu weer even gezellig onder ons. Wat mag uw lievelingsschrijfster u deze maand eens aanbieden? U bent per slot van rekening helemaal niet uit op een koopje, u bent uit op gratis. No problem, daarvoor zijn Andrea en ik hier op aarde. Kijk eens wat we deze maand voor u hebben geselecteerd en waarvoor u alleen maar een mailtje hoeft te versturen naar info@literairsecretariaat.nl (vergeet niet uw adresgegevens te vemelden): de rijkelijk geïllustreerde oeuvrecatologus van beeldhouwer Maja van Hall, waarvoor ik in de inleiding schreef. De catalogus werd gemaakt naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling van Maja’s werk in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Nog tot en met 3 juni te zien! Voor meer informatie kijkt u op de website van Beelden aan Zee.   

Klaagmuur van eenzame sokken

Nog meer kunst, heerlijk. Ik ben al enige tijd betrokken bij een project rond De klaagmuur van eenzame sokken, een monumentaal kunstwerk van Stef Kreymborg. We hebben rond het werk een community gevormd, geïnspireerd op een vondst van mijn held en afgod, de Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut Jr. Ook u kunt lid van dit illustere genootschap worden door één of meer sokken te adopteren. U wordt dan mede-eigenaar van De klaagmuur en krijgt een stem in de toekomst ervan. Na een verblijf in de Tweede Kamer zal het kunstwerk vanaf 28 juni een jaar te zien zijn op de vijfde etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 1. Hier leest u er alles over.
   

Leestip van de maand

Stel: je geeft een etentje, en een van de genodigden neemt een onbekende mee. Deze vreemdeling lijkt volstrekt gewoon. Maar halverwege de maaltijd gaat hij naar boven en sluit zich op in een van de slaapkamers. En daar krijg je hem niet meer uit. Dit even simpele als kranzinnige idee ligt ten grondslag aan de nieuwe roman van de Schotse schrijfster Ali Smith, met de titel There but for the. Speels en serieus tegelijk laat Smith ons zien wat er allemaal is ontspoord in de wereld waarin we leven. Je zou bijna als een gek door het boek heen racen, zo spannend is het. Maar dan mis je ontelbare prachtige observaties over de tijd, de herinnering en vooral de taal. Zoals een van de personages zegt: ‘...but the thing I particularly like about the word “but”, now that I think about it, is that it always takes you off to the side, and where it takes you is always interesting.’ Ga snel naar uw erkende boekhandelaar!

Meer leestips

En dan neem ik nu voor een paar maanden afscheid van u, want u weet: het is hier net de publieke omroep of de politiek, we houden van een lang zomerreces. In september klets ik u weer bij. In de tussentijd veel leesplezier gewenst, en wanneer u zich, met uw neus in een boek, afvraagt wat u nu toch eigenlijk precies ruikt, dan vindt u hier het antwoord. En voor het geval u op zoek bent naar een exemplaar van Does God Ever Spreak Through Cats, An Intellectual History of Cannibalism of Teach Your Wife to Be a Widow, dan kunt u hier terecht.


Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.