Copy
Huur de stem van Renate Dorrestein, download app bij het Letterkundig Museum, De Stiefmoeder op longlist AKO, en nog veel meer ...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                      Nieuwsbrief 27, 3 september 2012
Beste lezer/es,
 
Welkom terug in de galeien, na een vakantie waarin u de voeten hopelijk droog hield. Voor mij begint het seizoen met een heel nieuw avontuur. Sinds kort ben ik waarschijnlijk Nederlands enige gecertificeerde schrijverstem (in dit stadium héb je geen stem meer, je bént er een). Dat zit als volgt. Al jaren spreek ik mijn eigen luisterboeken in, daarbij meer gedreven door passie dan door techniek. Om mezelf op dit terrein bij te spijkeren, heb ik het afgelopen jaar met goed gevolg een aantal cursussen ‘stemacteren’ gevolgd, waarbij ik en passant ook leerde om documentaires en nog veel meer in te spreken. Het resultaat daarvan kunt u hier beluisteren, en voor al uw stemwerk kunt u voortaan hier terecht.

De stiefmoeder op longlist AKO

De stiefmoeder is een van de 25 titels die de Tiplijst voor de AKO Literatuurprijs 2012 hebben gehaald, zo maakte de AKO afgelopen zaterdag bekend. De jury las dit jaar 409 inzendingen. Op haar volgende vergadering op 28 september zal zij uit deze lijst een selectie van maximaal zes titels maken. Deze Toplijst wordt die avond bekend gemaakt in een uitzending van Nieuwsuur. Op maandag 29 oktober wordt de AKO Literatuurprijs 2012 uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.  Kaarsen aan & bidden maar!

American Testimony

Vanaf halverwege de jaren zeventig reisde ik als journalist tien jaar lang de hele wereld rond met fotograaf Peter Martens, die een van de grondleggers van de Nederlandse sociale fotografie is geweest. Hij overleed in 1992 en liet een van de meest onverschrokken fotografische oeuvres van de vorige eeuw na. Tot vlak voor zijn dood werkte hij aan de samenstelling van twee fotoboeken die het beste van zijn werk zouden laten zien: American Testimony en Few Loving Voices. Na twintig jaar verschijnen bij uitgeverij Post Editions nu eindelijk beide boeken. Voor American Testimony mocht ik de inleiding schrijven. Het boek is vanaf 17 september verkrijgbaar. Hier leest u er meer over. Peters werk is van 13 september tot en met 21 oktober te zien in het kader van BredaPhoto 2012, dat dit jaar als thema ‘homo empathicus’ heeft. 

Aanbieding van de maand

Iedere maand denken Andrea en ik dat we na bijna dertig lezersaanbiedingen nu eindelijk wel eens door onze voorraden heen moeten zijn, maar dan stuit die onvermoeibare vrouw toch telkens ergens weer op een doos. Deze maand hebben we voor de al even onvermoeibare verzamelaars van mijn werk Zolang er leven is in een fleurige Boektopper-editie in de aanbieding. U maakt kans op een exemplaar door een mail te versturen naar info@literairsecretariaat.nl. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden.

Schrijversgalerij

Een ontzettend leuk initiatief van het Letterkundig Museum in Den Haag: bij de Nationale Schrijversgalerij, waarin portretten van Couperus tot en met Grunberg te zien zijn, is een app gemaakt waarmee archieffoto’s en video’s over de betreffende schrijvers kunnen worden bekeken. Bij het portret van mij als 8-jarige is bijvoorbeeld het televisie-interview te zien dat Adriaan van Dis in 1990 met me maakte. De app is hier gratis te downloaden. Als tegenprestatie kunt u misschien overwegen om ‘Vriend van het Letterkundig Museum’ te worden, want ook daar wordt er draconisch gekort op de subsidie.

Leestip van de maand

Op vakantie in Kroatië las ik Alsof ik er niet ben van de Kroatische schrijfster Slavenka Drakulić. Als de Balkanoorlog uitbreekt, wordt de hoofdpersoon S. opgesloten in een Servisch vrouwenkamp, waar de gevangenen systematisch worden mishandeld en verkracht. S. wordt ‘uitverkoren’ om de hoer van haar beul te worden. Zo ontkomt ze aan de ergste fysieke gruwelen. Maar ze raakt wel zwanger van hem – zogezegd een actueel thema. Het is lang geleden dat een boek mij zó aangreep. Ik kan sedertdien geen nieuwsbericht over welk oorlogsgeweld dan ook meer lezen zonder herinnerd te worden aan de gevolgen ervan in individuele levens. Ik beveel u Alsof ik er niet ben dan ook met mijn hele hart aan. Deze uitgave van De Geus, een uitgeverij die we niet genoeg kunnen prijzen, is inmiddels helaas niet meer langs reguliere weg verkrijgbaar. Wel te bestellen via www.boekwinkeltjes.nl, het onontbeerlijke internetforum waarop antiquariaten hun krachten hebben gebundeld.

Meer leestips.

Nu de r in de maand is, begint ook het lezingenseizoen weer. Ik heb mijn tomtom al doorgesmeerd. Houdt u de komende tijd de agenda op mijn site in de gaten. Ik geef dit najaar ook een paar bijzondere workshops, waarover volgende keer meer. En als u nu nog niet genoeg van me hebt, dan kunt u hier het korte verhaal lezen dat ik mocht schrijven voor de bundel 5 jaar Centrale Bibliotheek Amsterdam (samenstelling Guus Bauer) ter gelegenheid van het eerste lustrum van de OBA, dat afgelopen zomer is gevierd.PS: Vergeet ik u helemaal bij te kletsen over mijn nieuwe boek… Doen we dat in oktober.          
Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.