Copy
De nieuwe wildernis, Nott verovert de wereld, zelfmoorddrama op toneel, jubileum op komst, aanbieding van de maand en nog veel meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                   Nieuwsbrief 38, 1 oktober 2013
Beste lezer/es,
 
Als gastschrijver in Almere maak ik soms avonturen mee die mijn stoutste dromen overtreffen. Zo mocht ik onlangs met boswachter Hans Breeveld van Staatsbosbeheer mee naar de Oostvaardersplassen, een natuurgebied waar maar heel weinig bezoekers worden toegelaten om de rust van het wild niet te verstoren. Na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland, nog maar een paar decennia geleden, is hier een ware wildernis ontstaan, deels moerasgebied en deels een savanne-achtig landschap, waarin ondermeer edelherten, heckrunderen, wilde paarden, vossen, lepelaars, zee-arenden en ijsvogels leven. Wie – zoals ik – denkt de Nederlandse natuur te kennen, komt hier bedrogen uit.
 
Grote grazers galoppeerden dreunend voor onze jeep uit en kuddes van honderden herten met metershoge geweien golfden als een levend woud voorbij. Ik was in de zevende hemel. En ook u kunt nu kennismaken met ‘Nederland zoals je het nooit zag’, want sinds een week draait in de bioscopen De nieuwe wildernis, een film die Mark Verkerk en Ruben Smit over de Oostvaardersplassen maakten. Ga erheen en haal uw hart op. En daarna op een mooie herfstdag naar Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere, omdat u dan subiet meer over dit gebied zult willen weten.

Nott rukt op

Goed nieuws over Nott won’t sleep, het iPadspel voor peuters en kleuters, waarvan ik de verhaallijn mocht schrijven. We kunnen in rap tempo vlaggetjes op de kaart planten. Na Nederland, België, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, de Verenigde Staten en Canda, volgt in oktober de rest van de wereld: op de hele planeet Aarde is ons spel dan in de app-store te verkrijgen. Het helpt jonge kinderen om bedtijdrituelen te ontwikkelen en tevreden onder de wol te kruipen. Om te vieren dat Nott won’t sleep speciale aandacht heeft gekregen in The Kids Category van iTunes, is de prijs gereduceerd. Voor maar € 2,69 kunt u het spel hier ophalen. Ik zeg: doen!

Taboe-doorbrekend familiedrama

Het aantal zelfmoorden in ons land stijgt en overtreft al jaren het aantal verkeersdoden. Vroeg of laat krijgt daardoor bijna iedereen met zelfdoding te maken. En meestal onverwacht… Maar nog steeds is praten erover een taboe. Theater Spiriet maakte over dit beladen onderwerp de voorstelling Eindeloos, die op 17 oktober in de Leidse Schouwburg in première gaat. Het stuk is gebaseerd op interviews met betrokkenen en nabestaanden en heeft de vorm gekregen van een familiedrama met alle intriges van dien. En er valt zowaar nog een hoop te lachen ook. Als lid van het Comité van Aanbeveling garandeer ik u een heel bijzondere avond uit. Ik raakte bij deze productie betrokken vanwege mijn boeken Het perpetuum mobile van de liefde en De blokkade. En hier vindt u de speellijst en info over de cast en hier kunt u de trailer bekijken.  

Aanbieding van de maand 

Andrea heeft weer iets leuks voor u van zolder gehaald: een dikke stapel exemplaren van de ‘Leeslicht’editie van mijn roman Zonder genade, over hoe de ouders van de 15-jarige Jem samen verder moeten na diens plotselinge dood. In de serie ‘Leeslicht’ van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren worden boeken ‘hertaald’ om ze toegankelijk te maken voor mensen met een leesachterstand. In de bewerking die Ria van Adrichem van Zonder genade maakte, is ongeveer tweederde van de originele tekst verdwenen, en toch is de emotionele impact van het verhaal intact gebleven. Een hele prestatie, die bovendien de vraag oproept waarom literaire auteurs soms toch zo lang van stof zijn. Wilt u in aanmerking komen voor een gratis exemplaar? Stuur Andrea dan een mail via info@literairsecretariaat.nl (graag deze link gebruiken, anders wordt het een bende in haar postbussen) en vergeet niet uw adresgegevens te vermelden.

Zelf schrijver worden

Ook dit najaar belegt Villamedia weer een congres voor aspirant-auteurs, ditmaal op 2 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De keynotes worden verzorgd door Peter Buwalda, Judith Koelemeijer en mijzelf. Ik zal het hebben over hoe je grootste inspiratiebron je ergste struikelblok kan worden, voorwaar een angstaanjagend leerzame les voor beginnende schrijvers. In het middagprogramma zijn er breakout-sessies onder leiding van onder andere Aleid Truyens, Ton Roozeman en Graa Boomsma; de mijne gaat dan over het creëren van personages. Kijk hier voor meer informatie en inschrijving. 

Leestip van de maand

Wat hou ik toch van het werk van de Britse schrijfster Kate Atkinson. Ik ken geen andere auteur die zo mooi kan overbrengen wat het betekent om deel uit te maken van een gezin en een familie. In haar nieuwste roman, Life after life (in het Nederlands verschenen als Leven na leven), draait het om de vraag: stel dat je je leven kon overdoen, en nogmaals, en nogmaals, net zolang totdat je er helemaal tevreden over was? In het verhaal krijgt de hartveroverende hoofpersoon Ursula keer op keer de kans op een ‘replay’ van fatale gebeurtenissen. Al klinkt dat misschien enigszins geconstrueerd, Atkinson wist me compleet mee te slepen, wat zeg ik, me te hypnotiseren en me zelfs het gevoel te bezorgen dat het continuüm van leven en dood heel anders in elkaar steekt dan ik altijd dacht. Ontzeg uzelf deze heerlijke, heerlijke ervaring niet en sjees naar de erkende boekwinkel. 
 
Meer leestips
Volgende maand is het precies dertig jaar geleden dat ik debuteerde met Buitenstaanders. En dat gaan we vieren, zet dat maar vast in uw agenda. Als jubilerende oude knar ontvang ik van 2 t/m 9 november een week lang publiekelijk een nieuwe generatie schrijvers in Galerie Weesperzijde in Amsterdam onder de noemer ‘Schrijvers aan de Amstel’. Iedere dag is een kersverse auteur daar mijn gast. Ik praat met hen over debuteren toen en nu, de fijne kneepjes van het vak en het belang van literatuur in onze tijd. De auteurs vertellen over het ontstaan van hun werk en lezen hun favoriete passage voor. Bij iedere presentatie zorgt beeld en muziek voor een sfeer die past bij het besproken boek.
 
Een van mijn gasten is de Vlaamse auteur Kris van Steenberge, wiens debuut Woesten afgelopen week in De Wereld Draait Door ‘betoverend’ werd genoemd. Het hele programma van ‘Schrijvers aan de Amstel’ vindt u hier. U bent iedere middag vanaf 17.00 uur van harte welkom, toegang: gratis, en vol = vol. Na afloop heffen we gezamenlijk het glas op mijn nieuwe collega’s en wensen we hen een carrière toe die minstens even lang zal mogen duren als de mijne. 

Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.