Copy
Vorderingen nieuwe roman, boeken voor vluchtelingenkinderen, steun vervolgde schrijvers, verhalen als mokerslagen en meer nieuws...
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                                                       Nieuwsbrief 49, 1 maart 2016
 
Beste lezer/es,
 
Wat voor het hele leven geldt, geldt ook voor het schrijven van een roman: je weet maar één ding zeker en dat is dat het allemaal heel anders zal gaan dan je verwachtte. Ik heb vernuftige collega’s die vooraf een heel verhaal kunnen uitdenken, plotten en plannen, maar voor mij gaat eerder op wat E.L.Doctorow ooit zei: 'Writing is like driving at night in the fog. You can only see as far as your headlights, but you can make the whole trip that way.'  
 
Met mijn nieuwe roman Zeven soorten honger was ik gelukkig al een tijdje uit de mist, maar pas nu, na eindeloos herschrijven, ben ik sinds het afgelopen weekend beland in dat magische stadium waarin je begint te snappen waarop je nou precies af koerste – namelijk op een heel ander boek dan je voor ogen stond toen je aan de hele operatie begon. Dat maakt mijn dagelijkse werk zo heerlijk. Recht zo die gaat, en met een beetje goeie wil ligt Zeven soorten honger nog vóór de zomer voor u in de boekhandel.

Benefiet voor vluchtelingenkinderen groot succes

Vorige maand vond in de Amsterdamse Stadsschouwburg een literaire benefietavond plaats die ten doel had vluchtelingenkinderen in AZC’s te voorzien van boeken om Nederlands te leren. Tientallen auteurs gaven er acte de présence. Ik heb er Jip fietst voorgelezen, uit Met Jip en Janneke door Nederland, omdat ik het zo bijzonder vind dat generaties Nederlandse kinderen met de verhalen van Annie M.G. Schmidt  zijn opgegroeid en er vermoedelijk zelfs Nederlandse kinderen door zijn gewórden. Ook herinneren haar verhalen ons eraan hoe veilig onze eigen jeugd was en hoe dat voor alle kinderen op aarde zou moeten gelden. De avond heeft € 40.000 opgebracht.

Aanbieding van de maand

Met veel plezier schrijf ik al jaren een column voor het maandblad Zin, een energiek en altijd verrassend tijdschrift waarin de tweede helft van ons leven centraal staat en waarin bovendien veel aandacht aan literatuur wordt besteed. Met ingang van het komende nummer is Zin geheel vernieuwd en om dat te vieren mag ik er een stapel van weggeven. Als u in aanmerking wilt komen voor een gratis exemplaar, stuur dan een mailtje naar Andrea, die nog immer in haar eerste levenshelft vertoeft, op info@literairsecretariaat.nl. Vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en besef: OP = OP. Vist u achter het net? Op naar kiosk of boekhandel, dan. Daar is later deze maand ook de eerste boekuitgave van Zin verkrijgbaar, De beste jaren komen nu.
 

Steun voor vervolgde schrijvers

Met de Boekenweek zo vlak voor de deur (12 – 20 maart) besef je weer eens te meer wat een geschenk het is om te leven in een land waarin de vrijheid van meningsuiting een onomstreden goed is. Wereldwijd gaat dat voor veel schrijvers helaas niet op. Het is u niet onbekend dat ik PEN, de organisatie die opkomt voor vervolgde schrijvers, dichters, journalisten en bloggers, een warm hart toedraag. Ik vraag u heel dringend het uwe te laten spreken ter gelegenheid van onze heerlijke Boekenweek. De reserves van het fonds zijn bijna uitgeput en het dreigt onmogelijk te worden schrijvers in nood bij te staan. Maak alstublieft een gift over op het PEN Emergency Fund, IBAN: NL97 ABNA 0430 2740 33.   

Winnende verhalen op Radio 4

Het thema van de Boekenweek is dit jaar Was ich nog zu sagen hätte en dat inspireerde de NPO om een schrijfwedstrijd te organiseren waarbij de ingezonden verhalen precies even lang mochten duren als het roken van een sigaret. De winnaars zullen te zien zijn in het tv-programma Iedereen Schrijft (VPRO), maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart op NPO 2. In dezelfde week worden hun verhalen, voorzien van muziek, voorgedragen op NPO Radio 4 in de programma’s De Klassieken (AVROTROS) en Passaggio (KRO-NCRV). Mij geviel de eer om een van die verhalen in te spreken. Ik mag nog niets verklappen, maar kluister u aan de radio en u zult niet teleurgesteld worden.

Leestip van de maand

Voor het geval u afgelopen maand de vijfde editie van de Week van het Korte Verhaal hebt gemist gaan we snel even de schade inhalen met Noodlanding van Kira Wuck, een bundel verhalen die aankomen als mokerslagen. Wuck kreeg me twee jaar geleden al knock-out met haar poëzie-debuut Finse meisjes en ook haar proza is meer dan overrompelend te noemen. ‘Mijn broer Edgar werd dood aangetroffen met drieënzeventig hotdogs in zijn maag,’ zo steekt een van de verhalen van wal, en voordat je het weet, bevind je je in een universum waarin je van schaterlach naar koude rilling en diepe deernis wordt gesleept. Wuck schrijft stoer en hardhandig, maar toch ook héél precies en met een fenomenale helderheid. ‘Dood gaan we toch,’ merkt een van haar personages op. Ik zou zeggen: eerst Noodlanding lezen, en dan pas sterven. Uitgeverij Podium.

Meer leestips.
Mijn feministische hart kreeg een zetje toen ik laatst onverwachts stuitte op de nieuwe site www.vileine.com, gemaakt door vijftig jonge mediavrouwen die letterlijk alles onder de zon belichten op een manier die buiten het dominante discours valt. Van het wereldnieuws tot de laatste mode, van politiek tot cultuur, van seks tot techniek, van inkomen tot spiritualiteit, je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt er op Vileine een essay over dat een frisse wind door je hersens blaast. Ook heel handig: een rubriek waarin al die feministische literaire klassiekers worden besproken waar we maar nooit aan toe kwamen. Eén blik op de hoorn des overvloeds van de homepage, en je weet : dit gaat verslavender worden dan Netflix. Hier het artikel dat ik bij toeval als eerste aanklikte, om na lezing vast te stellen dat er nu geen weg terug meer was. Doe er uw voordeel mee!


 
Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.