Copy
Lof voor Weerwater, dwarsligger cadeau, variété door topvrouwen, grote letters, de komende boekenweek en nog veel meer nieuws...

 
Nieuwsbrief van Renate Dorrestein
                                                                                                                                                                                           Nieuwsbrief 46, 3 maart 2015
Beste lezer/es,


Afgelopen maand hielden we onder gepast trompetgeschal mijn nieuwe roman Weerwater ten doop. Ik had voor die gelegenheid een jurk aangeschaft die zich in de winkel nog gedroeg als een meegaand kledingstuk, maar die tijdens de feestelijkheden als een worstenvel van krimpfolie om mijn lichaam zat geplakt. Jurk bood bovendien nergens opbergruimte voor de zender van mijn microfoon, zodat die in mijn ondergoed moest. Jurk ligt nu in de diepvriezer (huishoudtip bij statische elektriciteit in kleding) in afwachting van het Boekenbal van aanstaande vrijdag. Jurk zal toontje lager moeten leren zingen.

Als een wandelaar

Tijdens de boekpresentatie werd ik geïnterviewd door Frénk van der Linden en onthaald op geweldig Almeers beelmateriaal dat Eric Blom had gemaakt en verzameld. Ook componist Tom America leverde een onvergetelijke bijdrage. Hij maakt geen gewone liedjes, maar muzikale sculpturen, waarbij hij vaak uitgaat van bestaand geluidsmateriaal. Voor mij componeerde hij een stuk over mijn werkwijze als schrijfster. ‘Als je Renate hoort praten, vallen drie dingen je meteen op,’ aldus Tom. ‘Ze heeft een mooie stem. Ze spreekt melodieus. En ook heel ritmisch, bijna funky.’ Haal hier uw hart op aan het resultaat, getiteld Als een wandelaar.

Eerste recensies en reacties

We hebben niet te klagen over belangstelling en lof. Weerwater werd in de pers ‘een zalig boek’ genoemd, ‘een intellegente roman’, ‘meeslepend proza, ‘een venijnig Margaret Atwoord-verhaal met frivole Kurt Vonnegut-trekjes,’ dat ‘staat als een huis’ en dat ‘een glimp van een betere wereld laat zien die simpelweg hier op neer komt: ken elkaar en zorg voor elkaar.’ Lees hier allle recensies. Baarlijke nonsens werd er zoals gebruikelijk soms ook uitgekraamd, met als voorlopig hoogtepunt de bespreker die stellig meende dat de naam van het personage Jacob Kribbe verwijst naar Jezus Christus. ‘Een mens maakt wat mee.’

Aanbieding van de maand

Andrea kroop voor u in het vooronder en kwam tevoorschijn met een stapel Het duister dat ons scheidt in die fijne dwarsligger-editie die bij wijze van spreken in uw ondergoed past. We gaan ze allemaal weggeven om te vieren dat deze roman volgende maand bij World Editions in het Engels verschijnt, een wapenfeit waar ik bovenmatig gelukkig over ben. Wilt u in aanmerking komen voor een onvervalste Nederlandse dwarsligger? Stuur dan een mailtje naar info@literairsecretariaat.nl, vergeet niet uw adresgegevens te vermelden en besef: OP = OP.

Vrouwelijk variété

‘Meestal moet je naar twintig voorstellingen om deze talentvolle vrouwelijke kunstenaars te zien; nu naar één. En wat voor één!’ schreef Cultuurpodium Online over de nieuwe voorstelling van Corrie van Binsbergen, onvermoeibaar initiator van grensoverschrijdende projecten. In Dansen op het glazen plafond biedt zij avondvullend variété met literatuur, muziek, poëzie, cabaret en tapdans, vertolkt door een cast van louter topvrouwen, onder wie Sanne Wallis de Vries, Frédérique Spigt en Manon Uphoff. Bij de première vond ik het ronduit onmogelijk om stil te blijven zitten. Deze maand is de aanstekelijke voorstelling in het hele land te zien. Bekijk hier de trailer en de speellijst.

Grote letters

Er wordt nog steeds gewerkt aan het in grote letter beschikbaar maken van zoveel mogelijk van mijn titels. Voor uw oude moeder of uzelf zijn bij Uitgeverij Oorsprong inmiddels ook Het perpetuum mobile van de liefde en Echt sexy verschenen. Misschien óók nog interessant voor de leesgehandicapten onder ons: op 7 maart organiseert de NLBB, de landelijke belangenvereniging op het gebied van lezen in aangepaste vorm, haar jaarlijkse schrijversdag in de Jaarbeurs in Utrecht, waar Nelleke Noordervliet, Adriaan van Dis en ik het podium zullen beklimmen. (En u weet: Weerwater is tevens als luisterboek verkrijgbaar)

Leestip van de maand

Boeken die worden aangeprezen als ‘literaire thriller’ moeten doorgaans worden gewantrouwd. Maar die regel gaat niet op voor het werk van Elvin Post, een van de beste thrillerschrijvers van vaderlandse bodem. De opbouw van zijn verhalen is altijd uit de kunst, zijn stijl is swingend en beeldend, zijn personages zijn levensecht en hij beschikt over een heerlijk maf gevoel voor humor. In Dame Blanche, zijn nieuwste, krijgt de presentatrice van een succesvol kookprogramma het zwaar te stellen met een psychopaat die gelooft dat zij de ware voor hem is. Een aandoenlijke bijrol is weggelegd voor een gangsterliefje-tegen-wil-en-dank, die eigenlijk alleen maar baby’s wil maken. Boekhandel Jaspers in Badhoevedorp gaf een niet-goed-geld-terug-garantie voor Dame Blanche af. Veiligheidsgordels om en genieten maar. Uitgegeven door Ambo Anthos.

Meer leestips.
Op 7 maart begint de tachtigste Boekenweek, die ditmaal in het thema van de waanzin staat, voorwaar een onuitputtelijke literaire goudmijn. Bij een aankoop in de boekhandel krijgt u De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst cadeau en in het hele land staan schrijvers op de zeepkist. In de agenda kunt u zien wanneer ik bij u in de buurt ben.
 
Een van de avonden waarop ik me erg verheug is het Literaire Diner dat Boekhandel Bloemendaal op 12 maart in Restaurant Fleurie organiseert en waarvan het menu wordt samengesteld op basis van Weerwater. Dat wordt nog een hele uitdaging voor kok Herbert Hoftijzer, want in mijn roman lijdt iedereen gebrek en is bermsoep vaak het enige dat de pot schaft. Zet ’m op, Herbert!
 
Na de boekenweek hoop ik op rustiger tijden om een streep onder de afgelopen anderhalf jaar te kunnen trekken en aan iets nieuws te beginnen. Nou ja, nog één klein filmpje dan, om het af te leren. (Start op 14:31) 
Copyright © 2011 Renate Dorrestein, All rights reserved.