Nieuwsbrief Ergonomie
Studiedag Goede praktijken in ergonomie - 24/01
De jaarlijkse studiedag "Goede praktijken in ergonomie" vindt plaats op 24 januari 2023 te Brussel. Op deze Nieuwjaarsontmoeting wordt teruggeblikt op goede praktijken van het voorbije jaar. Onderzoeken naar kantoorinrichting, chronische rugpijn en hulpmiddelen in de zorg staan centraal. Daarnaast is er ook de uitreiking van de VerV Ergonomieprijs. Wees erbij en schrijf je in op onze website.
Lees meer
Ergoday “Werken met focus” – 30/03
Op 30 maart vindt de eerste Ergoday van 2023 plaats met als thema "Werken met focus". Met de recente wetgeving rond deconnectie is het relevant even stil te staan met hoe mensen vandaag met focus kunnen werken op kantoor. Als ergonoom kan men via het ontwerp ook de mogelijkheden om te concentreren en deconnecteren stimuleren en ondersteunen.
Lees meer
Nieuwe specialisatie ergonomie start in 2023
De volgende specialisatie-opleiding ergonomie gaat van start op 26 september 2023. Op 6 maart organiseren Odisee en VerV hierover een infosessie. Deze uitgebreide opleiding (280u) is een wettelijke voorwaarde om preventieadviseur ergonomie te kunnen worden. Deze infosessie geeft meer info over de inhoud en de praktische organisatie.
Lees meer
Lidgeld VerV 2023
Het lidgeld bij VerV zal komend jaar 75€ bedragen. Hiervoor kan je gratis deelnemen aan intervisies en webinars. Bij het volgen van een Ergoday is het lidgeld reeds terugverdiend. Met jullie bijdragen kunnen we verder inzetten op praktijkrichtlijnen en campagnes voor ergonomie. Alvast bedankt!
Lees meer
Verslag intervisie "Hulpmiddelen industrie" - 13/12
Op 13/12 vond de intervisie "Tilhulpmiddelen" plaats in samenwerking met Logitrans en Pneuvano. Met intervisies wil VerV inzetten op kennisuitwisseling en het delen van ervaringen in kleine groep.
Met het uittesten en tips en tricks van de beschikbare hulpmiddelen was dat alvast een geslaagde intervisie! Lees meer
Intervisie kantoor - 09/02
Op 9 februari komen de VerV-leden samen bij KU Leuven voor een intervisie kantoor. Het thema zal de risicoanalyse beeldschermwerk en telewerk zijn. Het doel is enerzijds een uitwisseling over hoe men dit in praktijk kan aanpakken en anderzijds het delen van concrete resultaten uit de risicoanalyses. Ben jij actief in de kantooromgeving en wil je je eigen werkwijze aftoetsen, bespreken, verfijnen...
Lees meer
Webinar zelfredzaamheidsradar - 13/02
Op 13/02 organiseert VerV een webinar rond de "Zelfredzaamheidsradar". Dit is een instrument om de zelfredzaamheid van de cliënt te beoordelen om op zoek te gaan naar hulpmiddelen om de zelfredzaamheid te verbeteren. Voor alle geïnteresseerden uit de zorg, blokkeer je agenda en schrijf je snel in op de VerV-website.
Lees meer
Intervisie industrie - 27/02
Op 27 februari is VerV te gast bij Daikin Europe voor een intervisie industrie. Het thema is de structurele risicoanalyse ergonomie. Na een voorstelling van de aanpak bij Daikin is het doel verschillende aanpakken uit te wisselen met bijhorende valkuilen en succesfactoren. Ben jij actief in de industrie en wil je je eigen aanpak van risicoanalyses benchmarken of zoek je hoe ermee te starten, kom dan naar deze intervisie.
Lees meer
Intervisie zorg - 16/03
Op 16 maart nodigt AZ Alma de VerV-leden van de zorg uit voor een intervisie. Het doel is om ervaringen uit te wisselen rond hoe men nu ergonomie het best aanpakt in de praktijk. Daarbij staan de Beleidsspiegel, de Tilthermometer en de mobiliteitsklassen (MK5) centraal. Deze tools zijn vrij toegankelijk, waar hoe ga je daarmee om in jouw zorginstelling? Laat je inspireren op deze intervisie zorg.
Lees meer
VerV ergonomieprijs
Heb je in 2022 zelf een project uitgevoerd waar je fier op bent? Heb je binnen je opleiding een eindwerk, projectwerk of ontwerp rond ergonomie gemaakt? Stuur deze goede praktijk zeker in en wie weet win je de VerV ergonomieprijs. De uitreiking zal gebeuren op de studiedag "Goede praktijken in ergonomie" op de Nieuwjaarsontmoeting te Brussel, op 24 januari 2023.
Lees meer
Opleiding "Adviseur ergonomie" 2023
De opleiding “Adviseur ergonomie” start op 3 maart. Dit is een 12-daagse "hands on" opleiding rond ergonomie. Een adviseur ergonomie is een aanspreekpunt binnen de onderneming die kan samenwerken met een gespecialiseerde ergonoom. De opleiding is een organisatie van Prevent, samen met VerV. De bedoeling is dat de cursist de tools in de vingers heeft om praktisch aan de slag te gaan.
Lees meer
Externe activiteiten
Ergonomie zit in de lift en dat betekent dat het steeds meer op studiedagen wordt geprogrammeerd. VerV werkt hierin samen om sprekers met kennis van zaken af te vaardigen. Op onze website vindt u een overzicht van externe activiteiten waar ergonomie en VerV leden geprogrammeerd staan.
Lees meer
Ploegenarbeid en nachtarbeid
Ploegenarbeid en nachtarbeid kunnen nadelige effecten hebben op de gezondheid van de medewerkers. Daarom ontwikkelde het instituut voor arbeidsgeneeskunde in Finland een stoplichtmodel rond werkuren. Hiermee kan men een risicoanalyse ploegenarbeid en nachtarbeid uitvoeren.
Lees meer
Ergonomie als onderdeel van duurzaamheidsbeleid
Ergonomie helpt om de ESG doelstellingen van een onderneming te realiseren. ESG staat voor environment, social en governance. Het managen van fysieke belasting draagt bij tot duurzame loopbanen voor zoveel mogelijk mensen. Op die manier kan ergonomie ook mee de maatschappelijke uitdaging van ziekteverzuim aanpakken.
Lees meer
Tillen tijdens de zwangerschap
Tillen tijdens de zwangerschap creëert extra druk in de buikholte. Dit kan een risico zijn voor de baby en de moeder. Onderzoek stelt als richtlijn een maximum van 10kg voorop. De laatste drie maanden van de zwangerschap is manueel hanteren van lasten verboden in België.
Lees meer
Exoskelet helpt niet bij verzorgend wassen?
Tijdens het verzorgen van cliënten zal de zorgverlener de rug repetitief buigen. Daarom kan een exoskelet helpen om het lichaam te ondersteunen. In deze studie gingen de zorgverleners de rug echter nog meer buigen tijdens het verzorgend wassen waardoor de voordelen van het exoskelet weer teniet werden gedaan.
Lees meer
Minder zitten en meer fysiek actief zijn blijft een goed advies
Deze meta-studie brengt de resultaten van 105.000 beeldschermwerkers over 11 jaar samen. Veel zitten (>8u/dag) geeft 20% meer vroegtijdig overlijden en 29% meer overlijden door cardiovasculaire aandoeningen. Het halen van de beweegnorm van de WHO heeft ook een beschermend effect. Dit bevestigt op grote schaal wat we al wisten…
Lees meer
