Nieuwsbrief Ergonomie
Studiedag Goede praktijken in ergonomie - 24/01
De jaarlijkse studiedag "Goede praktijken in ergonomie" vindt plaats op 24 januari 2023 te Brussel. Op deze Nieuwjaarsontmoeting wordt teruggeblikt op goede praktijken van het voorbije jaar. Onderzoeken naar kantoorinrichting, chronische rugpijn en hulpmiddelen in de zorg staan centraal. Daarnaast is er ook de uitreiking van de VerV Ergonomieprijs. Wees erbij en schrijf je in op onze website.
Lees meer
Maand van de ergonomie
Oktober is de maand van de ergonomie. Dit is het een ideaal moment om ergonomie in de kijker te zetten binnen jouw bedrijf of bij je klanten. Op de VerV-website vind je beeldmateriaal (posters en afbeeldingen) dat je vrij kan gebruiken in het Nederlands, Frans en Engels.
Lees meer
Intervisie "Hulpmiddelen industrie" - 13/12
Wil je een overzicht krijgen van ergonomische tilhulpen en hoe ze werken? Wil je zelf eens uitproberen hoe deze hulpmiddelen werken? Kom dan naar deze intervisie op 13 december. Na een uitleg over de soorten hulpmiddelen, kan je ze zelf testen in de demonstratieruimte.
Lees meer
VerV ergonomieprijs
Heb je in 2022 zelf een project uitgevoerd waar je fier op bent? Heb je binnen je opleiding een eindwerk, projectwerk of ontwerp rond ergonomie gemaakt? Stuur deze goede praktijk zeker in en wie weet win je de VerV ergonomieprijs. De uitreiking zal gebeuren op de studiedag "Goede praktijken in ergonomie" op de Nieuwjaarsontmoeting te Brussel, op 24 januari 2023.
Lees meer
Winnaars 10-10-10 campagne
Op 10 oktober was het weer tijd voor de 10-10-10 campagne. Daarin roepen VerV en Vlaams Instituut Gezond Leven op om op 10 oktober het zitten 10 minuten te onderbreken. Deze oproep werd massaal gedeeld. Uit de foto's op sociale media werden uiteindelijk drie winnaars gekozen. Ze krijgen een bureauverhoger, aangeboden door Health2Work. Proficiat!
Lees meer
Ergonomiecongres - verslag
Op 18 oktober was het zover. VerV organiseerde zijn eerste Ergonomiecongres en het was er meteen boenk op! Met meer dan 50 verschillende sessies was er voor ieder wat wils. De werkgroepleden stonden paraat om alles in goede banen te leiden. De locatie en het goede weer zorgden voor de finishing touch. Herbeleef hieronder nog eens het ergonomiecongres! De presentaties worden geleidelijk aangevuld.
Lees meer
Externe activiteiten
Ergonomie zit in de lift en dat betekent dat het steeds meer op studiedagen wordt geprogrammeerd. VerV werkt hierin samen om sprekers met kennis van zaken af te vaardigen. Op onze website vindt u een overzicht van externe activiteiten waar ergonomie en VerV leden geprogrammeerd staan.
Lees meer
Invloed van sociale media tijdens kantoorwerk
Een onderbreking van het werk door het gebruik van sociale media veroorzaakt effecten op de hartslag en de huidgeleiding. Bovendien is er een effect op cognitief taakniveau. Er worden lagere primaire taakprestaties waargenomen voor kennis gebaseerde taken dan voor de op regels en vaardigheden gebaseerde taken.
Lees meer
KB Re-integratie 2.0: wettelijk kader
In 2022 verscheen een update van het KB Re-integratie met als doel langdurig arbeidsongeschikte medewerkers sneller terug aan de slag te krijgen via een re-integratietraject (RIT). Een RIT start met een re-integratiebeoordeling door de arbeidsarts. Op basis van de restcapaciteiten beslist deze vervolgens over aangepast werk of het re-integratietraject. Het KB beschrijft de formele stappen.
Lees meer
Afvalophaling met zijlader en sorteerstraat
Afvalophaling is een fysiek zware job. Vuilnismannen tillen meer dan 1000 zakken per dag met een gewicht rond de 10 kg. De vuilzakken staan op de grond en laten zich niet goed vastnemen. Wil men dit op een effectieve manier oplossen, dan moet naar andere systemen van ophaling gekeken worden: een zijlader en de sorteerstraat.
Lees meer
Jobrotatie
Jobrotatie is het afwisselen tussen verschillende jobs of taken op een gestructureerde manier. Doel is minder lichamelijke klachten, meer flexibiliteit en meer jobtevredenheid. De resultaten bij fysieke jobs zijn echter gemengd. Een succesvolle jobrotatie heeft immers een aantal randvoorwaarden: afwisseling in belasting, piekbelasting vermijden, opleiding en draagvlak creëren.
Lees meer
Plafondlift is minder belastend en kosteneffectief
Een plafondlift is een tillift die voortbeweegt via een railsysteem aan het plafond. Een plafondlift is minder belastend voor de rug en meer comfortabel voor de zorgvrager en zorgverlener. Daarom is een plafondlift is goed ergonomisch hulpmiddel, vooral in zorginstellingen waar men langer verblijft. Op 2 jaar tijd zijn de kosten terugverdiend door een daling in het aantal lichamelijke klachten.
Lees meer
Vacatures
Safety Facilitator Ergonomie bij Synergie (Oostakker) –
Lees vacature
Preventieadviseur/deskundige ergonomie bij Idewe (regio Mechelen) –
Lees vacature