Nieuwsbrief Ergonomie
Ergoday industrie “KIM methodes” – 04 juni
De KIM methodes zijn aan een update toe die binnenkort zal verschijnen. Dit zijn basismethodes voor de risicoanalyse ergonomie waarmee elke preventieadviseur aan de slag kan. De bestaande tools worden verfijnd, vernieuwd en uitgebreid. Blijf op de hoogte van deze nieuwe KIM tools en laat je bijscholen door onze experten ergonomie.
Lees meer
Infosessies Vlaamse Tilthermometer
Ken jij de Vlaamse Tilthermometer voor de zorgsector al? Het is een tool om de fysieke belasting tijdens het manueel verplaatsen van personen in kaart te brengen. Volg deze gratis infosessie in jouw regio en leer werken met deze tool aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.
Lees meer
Portret Evert Zinzen
Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke maand een lid aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Evert Zinzen, professor bewegingswetenschappen aan de VUB. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie...
Lees meer
Verslag Ergoday kantoor: WELL Building Standard
Op 3 april was VerV te gast in het WTC gebouw te Utrecht. Dit gebouw beantwoordt immers aan de "WELL Building Standard" die concrete criteria voor gezonde gebouwen omschrijft. In een workshop werden de zeven aspecten van een gezond gebouw toegelicht en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden...
Lees meer
VerV op de Worksafe beurs
De Worksafe beurs te Antwerpen mocht meer dan 2500 bezoekers ontvangen. Om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën binnen welzijn verzamelden ze meer dan 100 exposanten en organiseerden ze 18 masterclasses. Voor VerV kwamen Brenda Vanmontfort en Mathias De Waele aan het woord.
Lees meer
Ergonomie op de studiedag VVVB
De Vlaamse Vereniging voor Verpleegkundigen in de Bedrijfszorg hielden de voorbije maand hun jaarlijks congres met als thema "Oog voor detail voor... welzijn op het werk". Vanuit VerV was er een bijdrage over kantoorergonomie door Stephan Tomlow. In zijn lezing gaf hij alternatieven om minder te zitten.
Lees meer
Ergonomische klachten meest voorkomende beroepsziekten
Fedris, het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’, publiceerde zijn statistieken van 2017. Er waren 9087 aanvragen voor een erkenning van een beroepsziekte. De top drie wordt ingenomen door ergonomische klachten. Tendinopathieën aan de bovenste ledematen en rugpijn door druk op de zenuw zijn de koplopers.
Lees meer
VerV op Laborama - Het ergonomisch labo
Op de Laborama beurs waren er ook enkele inhoudelijke sessies rond welzijn op het werk (via Prebes). Op vlak van ergonomie gaf Hans Op het Eyndt een uiteenzetting rond het ergonomisch laboratorium. Het werken met de microscoop en pipetteren worden concreet toegelicht. Ontdek hier de informatie op expertniveau.
Lees meer
Externe studiedagen
VerV vaardigt een hele reeks sprekers af op verschillende evenementen:
- Workshop KIM methode, Sven Hensen (CLB), Studiedag Prebes Limburg, 26/04
- Praktijkrichtlijn kantoor, Stephan Tomlow (Liantis), PVI Congres Navorming 14/05
- Praktijkrichtlijn zorg, Filip Buckens (UZ Gent), eUlift voorstelling 06/06
- Werken met consulenten, Heidi De Coninck (UZ Gent), eUlift 06/06
- Risicoanalyse ergonomie als input voor re-integratie, Britt Coomans (CLB) 13/06
- Hoe effect hebben als preventieadviseur ergonomie, Ellen Suy (Liantis) 13/06
Lees meer
Ohio State richtlijnen trekken en duwen
De Ohio State richtlijnen Trekken en Duwen geven objectieve grenswaarden voor trek- en duwkrachten. Op basis van de gemeten kracht aan de handen wordt de biomechanische belasting op de rug en schouders geëvalueerd. De richtlijnen gelden voor volgende situaties: trekken en duwen met twee handen in rechte lijn en tijdens het draaien, trekken met één hand.
Lees meer
Exoskeletten in de praktijk
Op het Applied Ergonomics congres van 2019 in New Orleans waren exoskeletten een hot topic. Verschillende bedrijven zoals Boeing, Ford en Toyota stelden daar hun toepassingen en ervaringen voor. Exoskeletten voor de schouders komen goed tot hun recht voor taken boven het hoofd.
Lees meer
Applied Ergonomics Conference 2019
De Applied Ergonomics Conference te New Orleans richtte zich in de eerste plaats op de praktijk of hoe de theorie effectief wordt toegepast. Dit leverde mooie praktijkcases op van toonaangevende bedrijven in ergonomie. Het is een ideale gelegenheid om ook nieuwigheden te ontdekken zoals virtual reality, vision picking, ergonomiebeleid bij Samsung,...
Lees meer
Duurzame inzetbaarheid in de zorg
Hoe staat het met de duurzame inzetbaarheid in de sector zorg en welzijn? De zorgsector vergrijst, de gezondheidsproblemen nemen toe, de medische consumptie stijgt en de verpleeghuizen krijgen “zwaardere” gevallen. Dat geldt vooral voor de werkenden in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en in de thuiszorg.
Lees meer
Wisselwerken positief voor de productiviteit
In Australië zet men in op een multidimensionele aanpak bij de introductie van zit-sta tafels. De betreft engagement van directie, bewustwording van de bureelwerkers, opvolging via trackers en de zit-sta tafel zelf. Na één jaar waren er positieve effecten te vinden op voldoening buiten het werk en stress. Minder zitten is dus een goede keuze.
Lees meer
Nieuw distributiecentrum voor Wehkamp
Naast hun volledig geautomatiseerd distributiecentrum heeft Wehkamp ook nog een manuele zone. Op die manier kunnen ze flexibeler inspelen op wisselende vragen. De snelle roteerders passeren uiteraard via de automatisatie. De overflow gebeurt manueel maar daarvoor zijn in hoogte verstelbare inpaktafels, ingebouwde weegschalen, enz...
Lees meer