Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief een lid aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Jeroen De Bouvrie. Als stafmedewerker bij Familiehulp heeft hij reeds heel wat jaren op de teller binnen de zorgsector. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie.
Driedaagse basisopleiding ergonomie – 10/09
Dit najaar zal de driedaagse basisopleiding ergonomie doorgaan in Herentals. Dit is een samenwerking van Prebes en VerV. De opleiding geeft een brede basis en update voor de algemene preventieadviseur of geïnteresseerden in ergonomie. In de drie dagen staan ontwerpen, kantoor en industrie centraal.
Lees meer
Studiedag "Ergonomie in de zorg" – 11/10
Op 11 oktober, tijdens de maand van de ergonomie, verzamelen de zorgspecialisten zich te Gent. Op de studiedag "Ergonomie in de zorg" worden verschillende goede praktijken voorgesteld. Deze variëren van onderzoek tot praktijk, van ziekenhuizen tot gehandicaptensector.
Lees meer
Ergonomie zit bij de “safety & wellbeing trends”
De vragenlijst naar trends in de welzijnswereld werd door 1425 veiligheids- en welzijnsdeskundigen uit België en Nederland ingevuld. De focus van de preventieadviseur is aan het verbreden van veiligheid naar welzijn. Met de trends van langer werken robotisering komt ook ergonomie meer op de voorgrond. De opleiding van de preventieadviseurs is hier echter nog niet op afstemd.
Lees meer
Re-integratie na carpal tunnel syndroom moeilijk te voorspellen
Afwezigheid na een operatie van CTS kan variëren tussen 4 en 168 dagen. Er is dus geen lijn in te trekken hoe lang het duurt voor een medewerker kan terugkeer naar aangepast of voltijds werk. De mediaan ligt echter wel op 23 dagen. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen manueel werk (39 dagen) en niet-manueel werk (21 dagen). Het effect van omstandigheden werd niet bekeken.
Lees meer
ZOL heeft eerste ambulance met elektronische brancard
De nieuwe ziekenwagen van ZOL is comfortabel voor de patiënt en de verpleegkundige. De elektronische brancard die tot 320kg kan tillen, valt daarbij het meeste op. De brancard kan vanop de grond zichzelf en de patiënt volledig zelfstandig opheffen. Ook het schuiven in de ziekenwagen vraagt geen kracht meer.
Lees meer
Sew-Usocome kiest voor ergonomie
Bij de bouw van een nieuwe hal heeft Sew-Usocome ingezet op ergonomie. Doel was het minder manueel hanteren van lasten. Hiervoor zetten ze in elektrische transpaletten, automatisch magazijn, AGV's voor intern transport, elektrische schroevendraaiers, ophanging van tools,... Elk werkstation werd getest aan de hand van mock-ups om zo de inrichting te optimaliseren.
Lees meer
Sluit open kantoren
In een opiniestuk in De Tijd wordt gepleit voor het afschaffen van landschapskantoren. Ze belemmeren de intellectuele productiviteit. Geconcentreerd werken vraagt veel meer inspanning, er is teveel afleiding. Er zijn aparte zones nodig om de communiceren, concentreren, samenwerken en recupereren.
Lees meer
Tips bij nacht- en shiftwerk
Nachtwerk heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid en het sociale leven. Tips die kunnen helpen zijn kort, voorwaarts roteren en participatief roosteren. Regelmaat laat toe het sociale leven erop te organiseren, een goede verlichting verstoort het slaap-waakritme het minst,...
Lees meer