Nieuwsbrief Ergonomie
Astrid Van Severen wint Ergonomieprijs!
De "VerV Ergonomieprijs" zet elk jaar een ontwerp, eindwerk of project in de kijker. Winnaar van de Ergonomieprijs 2018 is Astrid Van Severen van Liantis. Met objectieve metingen van houding en spieractiviteit begeleidde ze mee de implementatie van een nieuw kassasysteem.
Lees meer
Presentaties studiedag “Goede praktijken in ergonomie”
Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw geopend met de studiedag "Goede praktijken in ergonomie". Het auditorium van de Vlaamse Overheid vormde het decors van deze interessante studiedag met boeiende sprekers! De deelnemers zorgden gevatte interacties in een bomvolle zaal...
Lees meer
Portret van de maand – Guido Moerman
Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke maand een lid aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Guido Moerman, ergonoom bij Securex. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie...
Lees meer
Studiedag “WELL Building Standard”
Deze Ergoday Kantoor draait rond gezonde gebouwen. Daarvoor bestaat een internationaal keurmerk: de WELL Building Standard. In 2018 opende het nieuwe WTC gebouw in Utrecht, dat beantwoordt aan deze normen. Daarom brengen we op 3 april een bezoek aan dit gebouw. In de voormiddag wordt de WELL Building Standard uitgelegd, in de namiddag volgt een rondgang.
Lees meer
Externe studiedagen in maart: een drukke ergonomiemaand
VerV vaardigt een hele reeks sprekers af op verschillende evenementen:
- Ergonomiebeleid in distributiecentrum, Gerrit Pollentier (Mensura), Prenne 12/03
- Digitalisering en robotisering, Tine Platteeuw (Mariasteen), Prenne 12/03
- Het ergonomisch laboratorium, Hans Op het Eyndt (IDEWE), Laborama 14/03
- Minder zitten op kantoor in de praktijk, Stephan Tomlow (Liantis), VVVB 21/03
- Het kantoor van de toekomst, Brenda Vanmontfort (Premed), Worksafe 27/03
- Machineveiligheid vs ergonomie, Matthias De Waele (CLB), Worksafe 27/03
Lees meer
E-learning werkhoudingen in de zorg
Statische werkhoudingen komen nog veel voor in de zorg. Deze e-learning geeft door middel van 18 vragen inzicht in de belastende factoren. Na het beantwoorden van elke vraag krijg je een toelichting. Zo leer je er meteen van. Als je minimaal 16 vragen goed beantwoordt, ontvang je een certificaat.
Lees meer
Nieuw model om vermoeidheid te meten
De technologie om werkhoudingen in 3D te meten en om te zetten in een computermodel, laat toe om rechtstreeks een risicoanalyse uit te voeren. Door te registreren hoe lang een bepaalde houding per gewricht wordt aangehouden, geven kleurencodes aan wanneer dit niet meer aanvaardbaar is.
Lees meer
Welke factoren dragen bij tot digibesitas?
Voor jongeren is het gebruik van de smartphone een integraal onderdeel van het dagelijks functioneren geworden. Door middel van interviews wou deze studie inzicht krijgen in welke factoren het (dwangmatig) gebruik uitlokken. De meeste jongeren zijn zich niet echt bewust, terwijl de ouders er zich wel zorgen over maken.
Lees meer
Bij zwaar werk, hoort een eerlijk pensioen
Technologie kan in de toekomst een deel van het zwaar werk vervangen, maar vandaag bestaat het nog steeds. Om deze mensen gezond op pensioen te laten gaan, worden drie pistes voorgesteld: sneller pensioen opbouwen, tijdig overstappen naar minder zwaar werk en een medisch-prognostisch onderzoek.
Lees meer
Tien tips tegen computerscherm vermoeidheid
In dit artikel worden tien korte tips gegeven hoe men prikkelende of uitgedroogde ogen kan voorkomen: de 20-20-20 regel, hoge helderheid, hoogte scherm, hoge resolutie, oogmassage, tekengrootte, oogarts, computerbrillen, knipperen met de ogen, reflectie vermijden, hoge helderheid scherm.
Lees meer