Copy
Is deze mail niet (goed) leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Share
Tweet
Forward

NDFF-Invoer vervangt WebObs

De NDFF introduceert NDFF-Invoer: een gratis app voor smartphone en tablet waarmee u rechtstreeks in de Nationale Databank Flora en Fauna kunt invoeren. Of u nu een vrijwilliger bent met een Telmee-account of een medewerker van een gemeente met een abonnement op de NDFF; met NDFF-Invoer kunt u direct vanuit het veld uw waarnemingen kwijt. Alle soortgroepen kunnen eenvoudig worden geselecteerd en wanneer u geen of een slechte dataverbinding heeft, dan biedt het gebruik van de offline kaart uitkomst.

•    heldere interface voor zowel Android als iPhone
•    direct invoeren op Telmee of NDFF-Invoerportalen
•    gebruikers met meerdere accounts kunnen eenvoudig schakelen in de app
•    via NDFF-Invoerportalen is bronhouderschap gewaarborgd
•    offline kaartmogelijkheid 
•    ondersteuning door het Serviceteam NDFF

Tips & Tricks


Samenwerken met de nieuwe app
Abonneehouders met een Invoerportaal kunnen met NDFF-Invoer mensen laten samenwerken aan het verzamelen van data. Veldmedewerkers van ecologische adviesbureaus en eigen veldmedewerkers kunnen via de app in het invoerportaal inloggen en de waarnemingen direct in de juiste map zetten. Samenwerken aan een project wordt hierdoor eenvoudiger en efficiënter.

NDFF invoer app voor ‘dummies’
Voor wie niet zo gewend is aan het werken met een smartphone, geven wij u hieronder enkele handige tips:
  • Bereid het instellen van de app thuis voor, met een internetverbinding.
  • U vindt NDFF-Invoer in de Appstore of Google Playstore.
  • U meldt zich aan via uw account op een NDFF-Invoerportaal of via uw Telmee-account.
  • Om aan de slag te gaan, klikt u linksboven op het menu (de drie streepjes). Log in bij ‘aanmelden’ en vink daarna de soortenlijsten aan die u gaat gebruiken. 
  • Als u in het veld geen internetverbinding heeft, bekijk dan de tips hieronder bij het kopje ‘offline werken in het veld en uploaden’.
Mocht u vragen hebben, in het helpmenu staat een link die u naar de handleiding voert. En het Serviceteam staat uiteraard ook voor u klaar om u te helpen via serviceteamNDFF@natuurloket.nl of 0800 2356333.

Offline werken in het veld en uploaden
Het offline werken in het veld vergt een simpele voorbereiding thuis of op kantoor: in  menu van NDFF-Invoer kunt u bij ‘offline kaart’ de kaart van het gebied waar u gaat inventariseren, downloaden. Zo kunt u zonder internetverbinding in het veld waarnemingen doen. De waarnemingen moeten nu nog wel geüpload worden: als u terug bent uit het veld via ‘mijn waarnemingen’ in het menu.

Foto: Harvey van Diek (Sovon)
Foto: Sovon / Harvey van Diek

Bevindingen van gebruikers 


Enkele gebruikers hebben voor ons de app alvast uitgeprobeerd. Hieronder hun reacties.

Marcel Cox (waterschap Aa en Maas) zegt: “Mijn complimenten, eerste indruk en ervaring is erg positief! Complimenten over de eenvoud. Als je een beetje thuis bent in apps om waarnemingen te registeren, kun je meteen aan de slag. Even aanmelden, soortgroepen die je interessant vindt inlezen en het registreren kan beginnen. Wat ik mis is een optie om foto’s toe te voegen.
Fijn ook, zo'n overzichtelijk invoerscherm! Voor een snelle waarneming noteer je alleen de soort. Locatie en datum gaan vanzelf. Wil je nauwkeurig werken of volgens een meetnet dan kun je alles laten zien met de optie ‘toon alle velden’. 

Robert Bibo (provincie Limburg) vult aan: “De mogelijkheid om offline kaarten te kunnen inlezen is erg handig in het veld. Velden in het invoerscherm kun je aan- of uitzetten. De app werkt prima op mijn Samsung smartphone. 

Esther Vogelaar (gemeente Den-Haag) vertelt: “De app is gemakkelijk in het gebruik. De eerste waarneming die ik heb ingevuld is een kolonie zandbijen die zich bevindt tussen stenen van een kademuur. Ik heb sinds 5 jaar een NDFF account. Ik heb wat vragen en tips voor verbeteringen over de app doorgegeven en ben van plan de app te gaan gebruiken in mijn organisatie.”

NDFF-Invoer zal regelmatig updates ontvangen. Geef vragen, opmerkingen en suggesties door aan het Serviceteam zodat wij uw ervaringen daarin kunnen verwerken. serviceteamNDFF@natuurloket.nl of 0800 2356333.

Agenda


14 mei
Nationale Vogelweek

27 mei
Floron Vrijwilligersdag Noord-Brabant

29 mei
NJN - Elk uur natuur

7 juni
Cursus vleermuisgeluiden

9 juni
Cursus 'werken met de NDFF' 

Meer weten over gegevens uit de NDFF

 
                    
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2016 Het Natuurloket / NDFF
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Contactgegevens
Het Natuurloket / NDFF
Natuurplaza - Mercator III
Toernooiveld 1, 6525 ED
Nijmegen

Storing? Kijk hier wat er aan de hand is

 

uitschrijven