Copy
Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Hoe gaat het met de NDFF?
 

Mijn naam is Maaike Feskens, manager NDFF. Sinds drie jaar werk ik voor de NDFF. Een mooi, dynamisch en groeiend bedrijf. De groei zit met name in de professionalisering van processen, technologie en in de ontwikkeling van de collega's. Zij zijn de motor van de NDFF en zorgen er elke dag voor dat data verwerkt, gevalideerd en beschikbaar wordt gesteld. Maar ze staan u ook te woord bij vragen of als iets niet werkt.

Er is zeker nog ruimte voor verbetering binnen de NDFF, daar zijn wij ons terdege van bewust. Daar werken wij aan. Maar we focussen ook op wat we bereiken. Zo zijn we bezig om de koppeling met onze invoer te verbeteren, zijn we op een andere en betere manier gaan documenteren, hebben we ons validatieportaal op meerdere vlakken aangepast en uitgebreid, hebben we samen met Wetterskip Fryslan een exoten app gebouwd; snApp de exoot, bouwen we met de NVWA een alertsysteem, hebben we een grote rol gehad in de totstandkoming van de Nature Today applicatie en gaan we binnenkort werken aan een nieuwe NDFF invoer applicatie. En dit is nog maar een gedeelte. Dagelijks zijn wij bezig met wensen, beheer en onderhoud, klantcommunicatie, administratie, kwaliteit, etc. Wij kunnen dit uiteraard niet alleen. BIJ12, Rijksoverheid, overige overheden, soortenorganisaties, W.nl, terreinbeherende organisaties, groene adviesbureaus, Naturalis, een greep uit de organisaties waar wij veel mee samen werken en samen doen.

Voor verdere groei werken wij aan een duurzame NDFF. Hiervoor is financiering nodig. Een aantal jaar geleden is hier een verandertraject voor gestart. In de volgende nieuwsbrief hoop ik u te kunnen informeren over de duurzame financiering. We zijn dichtbij de oplossing. Dit betekent dat we de NDFF verder gaan professionaliseren en gaan uitbreiden met o.a. capaciteit. Die is hard nodig om de volgende stappen te kunnen maken. Des te trotser ben ik nu op het team, want met relatief weinig capaciteit bereiken we veel.

Hartelijk dank voor het gebruik van NDFF, in welke vorm dan ook. Wij hopen u in de toekomst nog beter te kunnen servicen!

Warme groet,
Maaike Feskens

Nieuwe release NDFF invoer app!
 

Bij een update van Apple eind vorig jaar (iOS 13) werd de ondersteuning van de door ons gebruikte techniek voor het opslaan van soortnamen ingetrokken. Hierdoor kon er enige tijd geen gebruik gemaakt worden van de iOS NDFF invoer app, wat voor alle betrokkenen zeer vervelend was. Onze excuses daarvoor. 

Er is hard aan gewerkt en gelukkig werkt sinds vorige week de NDFF Invoer app weer naar behoren! Update nu uw versie van de NDFF Invoer app zodat u waarnemingen kunt blijven invoeren.

De app is te vinden in de Apple Appstore en Google Playstore. U kunt zich aanmelden via uw account op een NDFF-invoerportaal of via uw Telmee-account. 

Cursus 'Werken met de NDFF'


Vanwege de genomen maatregelen omtrent de verspreiding van het Coronavirus (Covid-19) waren we genoodzaakt de cursus ‘Werken met de NDFF’ op 9 april 2020 te cancelen. Nu de situatie langdurig blijkt te zijn, willen we op een alternatieve wijze de cursus aanbieden.

Bij voldoende animo kunt u de cursus op dinsdag 16 juni en donderdag 2 juli van 10 tot 12 uur via Google Meet volgen. Het maximum aantal deelnemers per cursus is 10. Tijdens de cursus komen het (mobiel) invoeren van waarnemingen, de validatie, het inladen van (oude) data, de mogelijkheden van het Uitvoerportaal en natuurlijk het gebruik in de praktijk aan bod. Aan het einde van de uitleg zal er een mogelijkheid zijn tot het stellen van vragen.Voor aanmelding graag een bericht sturen naar: serviceteamNDFF@natuurloket.nl o.v.v. de gewenste datum. U ontvangt dan verdere informatie.
 

Even voorstellen.... 


Mijn naam is Inge Schugard. Ik ben per 1 mei begonnen als medewerker serviceteam NDFF. In mijn vrije tijd ben ik - als het maar even kan – buiten te vinden, op de fiets, aan de wandel of in de tuin. Vakanties breng ik het liefst wandelend in de bergen door. Onderweg geniet en verwonder ik me over al hetgeen ik om me heen zie. Mede hierom heb ik ruim 15 jaar geleden mijn loopbaan in de juridisch/financiële sector verlaten om de opleiding bos en natuurbeheer te gaan volgen. Daarna heb ik ruim 11 jaar bij de provincie Limburg gewerkt aan Natura 2000.  En nu dus een nieuwe uitdaging bij de NDFF waar ik als onderdeel van het serviceteam aanspreekpunt mag zijn voor allerhande zaken. Ik zie uw vragen en wensen graag tegemoet!

De 24ste editie van Heukels' Flora


In februari is de nieuwste editie van Heukels' Flora uitgekomen, een indrukwekkend boekwerk! Deze nieuwe editie is verzorgd door de Leidse plantkundige Leni Duistermaat, verbonden aan Naturalis Biodiversity Center. De NDFF maakt gebruik van Heukels' Flora als basis voor de officiële naamgeving van planten.

De belangrijkste wijzigingen in het kort:
  • In de 24ste editie van Heukels’ flora zijn meer soorten opgenomen.
  • Ongeveer tien soorten uit de 23ste editie van de flora worden gesplitst of samengevoegd. Hierbij zijn ook enkele algemene soorten, zoals Heen, Smal fakkelgras en Zandkweek.
  • Van ongeveer 145 soorten verandert de wetenschappelijke naam.
Leni Duistermaat heeft een Powerpoint-presentatie gemaakt waarin de belangrijkste wijzigingen (splitsingen van soorten) geïllustreerd worden. Laurens Sparrius van FLORON beheert de taxonomie van de Nationale Databank Flora en Fauna en zorgt voor implementatie van de nieuwe soortnamen. Deze lijst is als download beschikbaar via de NDFF Verspreidingsatlas en NDFF Woordenboek met de bekende soortnummers en NDFF-id’s. Naturalis zorgt voor implementatie in het Nederlands Soortenregister.

De invoerportalen & Telmee, API en bulkinvoer van de Nationale Databank Flora en Fauna kunnen overweg met zowel oude als nieuwe namen: Nederlandse soortnamen veranderen vrijwel niet. De oude namen (synoniemen) verwijzen naar de nieuwe namen.

Downloads over de nieuwe naamgeving kunt u vinden onder het kopje "Heukels Flora 24 - 2020" op deze pagina van de FLORON website.

Quickscanhulp is vernieuwd!


Een frisse uitstraling en verbeterde werking maar met de oude, vertrouwde functionaliteit. Zo is onder meer de zoekfunctie verbeterd en de website is aangepast voor de huidige generatie browsers en schermen. Quickscanhulp.nl is ontwikkeld door Regelink Ecologie & Landschap, in samenwerking met het Natuurloket. Via Quickscanhulp kunnen ecologen en andere professionals gemakkelijk een samenvatting uit de NDFF opvragen.Hoe? Je selecteert een plangebied en ziet op welke afstand beschermde soorten zijn waargenomen. Alle beschermde soorten in de beschermingscategorieën Habitatrichtlijn en Andere soorten worden getoond; van de soorten in de beschermingscategorie Vogelrichtlijn alleen de soorten met jaarrond beschermde nesten. De applicatie helpt om snel en makkelijk direct een inschatting te maken van de aanwezige flora en fauna in een plangebied.

Voor bestaande gebruikers verandert er niets.

Benieuwd? Kijk snel op Quickscanhulp.nl.

Floragegevens Provincie Limburg in de NDFF ontsloten
 

In december 2019 zijn 500.000 actuele en historische florawaarnemingen van de Provincie Limburg in de NDFF geladen. De dataconversie is uitgevoerd door FLORON. Historische gegevens zijn afkomstig uit vegetatiemonitoring en soortkarteringen, recente gegevens betreffen vooral de resultaten van SNL-monitoring. U kunt ze in het NDFF Uitvoerportaal terugvinden door te selecteren op bronhouder Provincie Limburg.

Waarnemingen uit rapporten en artikelen


In de NDFF Verspreidingsatlas worden waarnemingen uit vele duizenden artikelen en rapporten beheerd. De meeste gegevens zijn door vrijwilligers ingevoerd. Welke publicaties gedigitaliseerd zijn, is hier terug te vinden. Artikelen met waarnemingen zijn als zodanig gelabeld. Wilt u gegevens over m.n. flora uit oude rapporten digitaliseren, overweeg dan om ook van dit systeem gebruik te maken.

Agenda


Veel activiteiten zijn vanwege het Coronavirus afgelast. In de volgende nieuwsbrief hopen we dat er weer leuke en interessante activiteiten vermeld kunnen worden!

Meer weten over gegevens uit de NDFF

 
                    
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2020 Het Natuurloket / NDFF
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Contactgegevens
Het Natuurloket / NDFF
Natuurplaza - Mercator III
Toernooiveld 1, 6525 ED
Nijmegen

Storing? Kijk hier

 

uitschrijven

 This email was sent to <<e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Het Natuurloket / NDFF · Natuurplaza · Toernooiveld 1, 6525 ED · Nijmegen, Gelderland 6525 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp