Copy
Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Share
Tweet
Forward


Extra accounts voor alle abonnees


De afgelopen jaren gaf een NDFF-abonnement toegang voor drie (gemeente) of zes (provincie) persoonlijke accounts. Vanaf maart 2017 kunnen alle abonnees standaard tien persoonlijke accounts aanvragen.

Recente ontwikkelingen, zoals de Wet natuurbescherming leiden er toe dat er steeds meer gebruikers binnen een organisatie behoefte hebben aan betrouwbare natuurgegevens. De NDFF kreeg vaker aanvragen voor extra accounts en er was behoefte voor een helder beleid ten aanzien van de hoeveelheid accounts. Per 1 maart 2017 geldt daarom voor alle abonnees dat er 10 persoonlijke accounts beschikbaar zijn. Dit kunnen zowel interne als externe (voor bijvoorbeeld een aannemer) accounts zijn. Externe accounts blijven beperkt tot een gebruik van drie maanden.
Heeft u meer dan 10 accounts nodig? Geen probleem, voor 500 euro krijgt u 5 extra accounts. Neem contact op met het Serviceteam voor het opgeven van meer medewerkers.

Cursus 'Werken met de NDFF': er is nog plek


Op 30 mei 2017 wordt er weer een cursus ‘Werken met de NDFF’ gegeven in Utrecht. Er is nog plek. U kunt zich hieronder direct aanmelden.Tijdens de bijeenkomst komen het (mobiel) invoeren van waarnemingen, de validatie, het inladen van oude data, de mogelijkheden van het Uitvoerportaal en natuurlijk het gebruik in de praktijk aan bod. Leer alles over werken met de NDFF, nieuwe toepassingen en handigheidjes. 
Komt 30 mei niet uit? De volgende cursus is op 2 november.

Locatie en aanmelden
Tijd:      13.30 - 16.00 uur
Locatie: Utrecht

Direct aanmelden

Nieuwe mogelijkheden met Excel invoerformulier


Abonnees met een NDFF account kunnen tot 5000 waarnemingen tegelijk invoeren met het Excel formulier. Dit formulier wordt regelmatig aangepast wanneer er bijvoorbeeld nieuwe soorten zijn toegevoegd. Versie 185 van het formulier bevat flink wat verbeteringen.

De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd in Excel formulier 185:
 • bij Vleermuizen kan nu de verblijfplaats worden aangeven en daarbij kiezen uit een lijst mogelijkheden (zoals o.a. kraamkolonie, zomerverblijfplaats, winterverblijfplaats, etc.)
 • bij Vleermuizen bij telonderwerp kan nu worden gekozen voor kolonie (dit is essentiële informatie vanuit de wetgeving, een individuele foeragerende vleermuis is wettelijk niet interessant, een verblijfplaats wel)
 • bij de soortgroep amfibieën is de keuzeoptie 'roepend' toegevoegd aan gedrag
 • er is een fout opgelost waarbij het niet mogelijk was om soorten in te voeren die geen Nederlandse naam hadden.
Zelf aan de slag met het Excel formulier? Kijk op ons helpcentrum hoe u dit aanpakt. Als u er niet uitkomt kunt altijd contact opnemen met het Serviceteam.

Flora & Fauna wet blijft voorlopig in Uitvoerportaal


Frequente gebruikers van het Uitvoerportaal hebben het inmiddels vast al gezien; bij Wet & beleid is het nog steeds mogelijk om de Flora & Fauna wet soorten te selecteren.

Bij het invoeren van de Wet Natuurbescherming (Wnb) in het Uitvoerportaal van de NDFF zijn de selectiecriteria van wet & beleid aangepast. U kunt nu kiezen voor de volgende opties:
 • Wnb - vogelrichtlijn
 • Wnb - habitatrichtlijn
 • Wnb - andere soorten
 • Wnb - andere soorten (per provincie)
 • FFwet tabel 1, 2 of 3
 • Rode lijst
 • Unielijst exoten
Bij de introductie van de Wet Natuurbescherming schreven we in de nieuwsbrief van december 2016 dat de oude FFwet nog tot 1 april 2017 parallel aan de Wet Natuurbescherming te gebruiken zou zijn. Van verschillende abonnees kregen we echter het verzoek om de FFwet langer aan te houden, dus de FFwet zal in iedere geval tot eind 2017 beschikbaar blijven in het Uitvoerportaal.

Vacature voor coördinator bij de NDFF


Onze kleine, dynamische organisatie bestaat uit 10-15 medewerkers verdeeld over twee teams: het Serviceteam is er om onze klanten optimaal te bedienen en het Beheerteam zorgt voor zowel het inhoudelijke als het ict-beheer van de databank. We zoeken een coördinator voor deze beide teams.

Bekijk de vacature op onze website

Effectindicator soorten met NDFF data


Alterra heeft op verzoek van het Ministerie van Economische zaken een Effectindicator gemaakt waarbij de het effect dat een ingreep op beschermde soorten kan hebben als uitgangspunt wordt genomen.  

Alle beschermde soorten zijn gekoppeld aan veel voorkomende activiteiten zoals asbest verwijderen, bomen kappen, uitrit aanleggen of dakkapel plaatsen. In de tool kan een gebied worden geselecteerd waar de activiteit zal plaatsvinden. Er wordt gebruik gemaakt van recente (geen realtime) verspreidingsgegevens uit de NDFF zodat de gebruiker zich bewust wordt van de beschermde soorten in het gebied en waar vooraf aan uitvoering van de geplande activiteit mogelijk een vergunning of ontheffing voor aangevraagd moet worden.

Agenda


6-14 mei
Nationale vogelweek

17 mei
Cursus 'werken met een batdetector'

18 mei
Praktijkcongres ‘Natuur in de omgevingsvergunning: zo doen gemeenten dat’

9-10 juni
Symposium: Bijen, bermen en biodiversiteit

21 juni
Cursus natuurontwikkeling op voormalige landbouwgrond

Meer weten over gegevens uit de NDFF

 
                    
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2017 Het Natuurloket / NDFF
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Contactgegevens
Het Natuurloket / NDFF
Natuurplaza - Mercator III
Toernooiveld 1, 6525 ED
Nijmegen

Storing? Kijk hier

 

uitschrijven

 This email was sent to <<e-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Het Natuurloket / NDFF · Natuurplaza · Toernooiveld 1, 6525 ED · Nijmegen, Gelderland 6525 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp