Copy


INZICH-T van de maand mei
 

Dit is de stem van je vader...

Onlangs had ik met mijn man een gesprekje over de stem.

Dat in de stem zoveel te 'lezen' is. En ook, dat zijn stem op die van zijn vader lijkt, mijn stem op die van mijn zus, althans, vroeger was dat zo. Wat het zegt als je binnensmonds praat, of juist gearticuleerd spreekt, of je keel en neusholte ontspannen zijn als je praat en ademt.


               

Mijn man vroeg, weet je nog hoe de stem van je vader klonk?
Jazeker weet ik dat. Ook al is hij al ruim 11 jaar gestopt met mij te bellen omdat hij niet meer leeft, ik kan het zo weer in mijn herinnering halen. Hij had in alle verschillende situaties ook een ander geluid. Soms zacht en diffuus, soms scherp en bang, soms melodieus en betrokken. Maar altijd een niet te zware stem, eerder wat licht.

Hij kon mij bellen en als ik opnam zeggen: “Dit is de stem van je vader”, met een lage, wat langzame stem.

Dat zinnetje komt uit een conference van Fons Jansen en beviel hem kennelijk nogal. Ik wist niet precies waarom hij dat zo zei. Hij moest altijd lachen en ik ook. Het riep bij mij iets absurds op, natuurlijk wist ik dat dat de stem van mijn vader was. Hij creëerde een afstand, die niet klopte, omdat ik hem live aan de lijn had. Het riep ook op dat ik me hem altijd zou moeten herinneren, alsof hij me toesprak vanuit de andere wereld. Alsof hij wilde dat ik hem ook zo zou herinneren, het nooit zou vergeten, met deze stem en deze woorden. Zie hier dat dat gelukt is.

Tijdens zo'n telefoongesprekje kon ik vragen, pap, hoe is het met je? Dan zei hij vaak, ja, tegen jou kan ik niet liegen of mooi weer spelen. Dat klopte. Ik hoorde (bijna) alles aan zijn stem. Hij vond dat hij soms kon zeuren en dat wilde hij niet. Nou, hij zeurde echt nooit! Hij was niet een makkelijke, opgeruimde man én hij was niet gewend over zijn gevoelens te praten. Dus hij vond het nogal wat als ik hem dan de vraag stelde. Om het werkelijke antwoord ook te horen. Heerlijk vond ik dat, als hij dan toch ging vertellen. Zo konden we dan lange gesprekken voeren, zo leerde ik hem kennen.

In de conference gaat dat stukje over alle soorten stemmen op de radio, van mensen die hun familieleden overzee konden begroeten. De vader zegt, met ons is alles goed. Dan volgt een riedel van vette tegenslagen, maar alles is goed.

Ik denk dat mijn vader dat de kracht van het stukje vond, dat we elkaar zo graag doen geloven dat alles goed gaat. Dat we niet durven om ons ware gemoed te tonen, het niet past binnen de ongeschreven regels van hoe we met elkaar omgaan. We hangen de vuile was niet buiten. Dat werd zichtbaar en voelbaar gemaakt in dat korte stukje.

Ik ben blij dat ik de vraag kon stellen en hij bereid was toch het werkelijke antwoord te geven. Misschien was zijn manier om mij zo te begroeten wel een onuitgesproken hoop en uitnodiging dát ik de vraag zou stellen. Dat was een verandering in onze 'stille' verstandhouding. Dank je wel papa.

Klik hier voor de link naar de conference, tussen1:08:45 en 1:11:05 speelt de betreffende scène.

Herken je dit? Hoe is jouw stem? Of die van je familie en dierbaren? Lijkt jouw stem op iemand uit je familie? En kun jij met ontspanning in je stem zeggen wat je roert? Durf jij je kwetsbaar op te stellen en de wezenlijke dingen te delen met een ander? Wat heb je nodig om dat te kunnen doen? Kun je dat jezelf toestaan?

                                
 

=========================================================================

ADHD en ADD:
- Familieopstellingen rond het thema ADD en ADHD:
    Dinsdag 16 september van 19:00 tot 22:30 uur
    Zondag 14 december van 12:30 tot 17:30 uur
    Meteen aanmelden? info@inzich-t.nl

- Lezingen rond ADHD en ADD:
Op 23 september 2014 in Utrecht en 14 oktober in Arnhem. Lees hier meer over deze lezing. Meld je aan via mail of telefoon: info@inzich-t.nl of 06-28642905

Op 29 oktober zal ik een lezing geven over voeding en ADHD, in opdracht van vereniging IMPULS, in de Bilt.

- Training ADHD en ADD:
Op 18 oktober, start weer de 
training "In je dak, uit je dak" voor volwassenen met ADD en ADHD. Lees hier eens enkele reacties van deelnemers. 
Wanneer je zelf een groep van tenminste 6 deelnemers kunt samenstellen, kan natuurlijk ook in overleg eigen data en plaats gekozen worden.
        

PERSOONLIJKE BEGELEIDING:
Uiteraard ben je van harte welkom, ook zonder dat je ADD of ADHD hebt, voor een counselingtraject. 
Ook bij INZICH-T is er de mogelijkheid om begeleiding via het internet te krijgen. Zowel Skype, mail, chat als telefoon (vaste lijn) is mogelijk. Lees hier verder.


FAMILIEOPSTELLINGEN:
Je kunt altijd bij INZICH-T een Familieopstelling doen, met elk thema dat jou bezig houdt. Dit geschiedt op aanvraag, dus meld je aan en we prikken samen een datum. 
Lees
hier meer....


Wil je mij ook op Twitter volgen, klik dan hier. Of op Facebook, klik dan hierEn uiteraard kun je me ook gewoon bellen of mailen: info@inzich-t.nl en 06-28642905

   Met hartegroet!      Ineke Gorter  

 Copyright © 2014 Coachingbureau INZICH-T, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp