Copy
Eerste editie nieuwsbrief Utrecht Fairtrade
  Twitter Twitter Hyves
 

In de afgelopen periode is er veel gebeurd op het gebied van fairtrade. Op 4  juni kregen wereldwijd 7 steden de titel uitgereikt. Een van deze steden was Delft, de 16e Fairtrade Gemeente in Nederland. Er zijn nu meer dan 1.000 Fairtrade Gemeenten, een enorme mijlpaal. Ook in Utrecht is er veel gebeurd. Met plezier melden wij dat er in Utrechtse horecazaken en winkels steeds meer fairtrade producten te verkrijgen zijn. Fairtrade wordt zichtbaarder in Utrecht. Het gebruik van fairtrade producten wordt steeds populairder bij consumenten. De verkoop ervan stijgt. Een goede ontwikkeling voor ondernemers in Utrecht en voor de boeren in ontwikkelingslanden! 

De stichting Fairtrade Utrecht heeft sinds april vijf nieuwe leden verwelkomd in de werkgroep. Om het gebruik en de verkoop van fairtrade producten in Utrecht te stimuleren, heeft de nieuwe werkgroep reeds een aantal activiteiten georganiseerd. Hierover leest u meer in de nieuwsbrief. Daarnaast berichten wij u over actualiteiten op het gebied van fairtrade, acties en komende evenementen.

Even voorstellen: de nieuwe werkgroep

De werkgroep van Utrecht Fairtrade gaat met nieuwe leden en met frisse zin voor het prolongeren van de titel Utrecht Fairtrade Gemeente. Na het behalen van de titel in december 2010 zijn er wat wisselingen onder de leden van de werkgroep geweest. Van de oude werkgroep bleven over: Mariëtta Smid (voorzitter), Leonie Blokhuis (bestuurslid) en Anneke van der Kluit (contactpersoon bij de gemeente Utrecht). Als nieuwe leden zijn verwelkomd: Eefke Meijer, Simche Heringa, Monique Diks, Cato Breuning en Max Schalekamp.

 
 
De titel behouden in 2011

Mede dankzij u als bedrijf, horecazaak, winkel of instelling heeft Utrecht in 2010 de titel Fairtrade Gemeente behaald. Omdat u fairtrade producten verkoopt in uw winkel, in uw restaurant gebruikt, of aan uw werknemers in de kantine aanbiedt. En dit hopelijk in 2011 ook blijft doen! Dit jaar zetten wij ons in voor het prolongeren van de titel. Dit doen wij door fairtrade producten te promoten bij alle inwoners van Utrecht. Hoe meer mensen weten wat fairtrade is, en vooral hoe zeer de moeite waard fairtrade producten zijn, hoe beter!

 
 
MVO en Fairtrade op werk

Jaarlijks drinken Nederlanders per persoon gemiddeld 150 liter koffie en 113 liter thee. De meeste koffie drinken we niet thuis, maar op het werk. Om deze reden besteedt Utrecht Fairtrade dit jaar speciale aandacht aan fairtrade bij bedrijven en instellingen. De werkgroep zet zich in voor meer fairtrade koffie en thee op de werkvloer, fruit en zoetwaren in de kantine, en fairtrade kerstpakketten. Ook MVO krijgt speciale aandacht met het MVO Ondernemersontbijt dat Utrecht Fairtrade organiseert met SNS Reaal. Meer hierover verderop in de nieuwsbrief.

 
 
Utrechtse Ondernemersdag met een fairtrade tintje

Op 21 juni was Utrecht Fairtrade met een informatie stand aanwezig op de Utrechtse Ondernemersdag. 400 Utrechtse ondernemers kwamen bij elkaar om te netwerken. Samen met Simon Levelt Utrecht, Banketbakkerij Theo Blom en de Waarwinkel zorgde Utrecht Fairtrade voor verschillende fairtrade producten.

 
 

In gesprek met: Banketbakkerij Blom

Voor de Utrechtse Ondernemersdag maakte Banketbakkerij Blom, op verzoek van Utrecht Fairtrade, Domtorentjes van fairtrade chocolade. Omdat het Bakkershuis en andere leveranciers tegenwoordig fairtrade chocolade op voorraad hebben, was dit voor eigenaar en banketbakker Evert van Sloten geen probleem. Maar neemt hij de fairtrade Domtorentjes vanaf nu ook standaard in zijn assortiment op? In ieder geval biedt hij zijn klanten graag de mogelijkheid om ook fairtrade Domtorentjes te bestellen. Lees het hele interview op de website.

 
 
Fairtrade ontbijt en picknick

Een zomers fairtrade picknick in Park de Gagel en een sportief fairtrade ontbijt bij sportvereniging Zwaluwen Utrecht 1911. De werkgroep van Fairtrade Utrecht zette zich vol enthousiasme in om de bezoekers kennis te laten maken met fairtrade producten. Lees beide verslagen op de website.

 
 
Aantal kopers fairtrade producten neemt toe

Het aantal kopers van fairtradeproducten stijgt voor het derde achtereenvolgende jaar. In 2010 namen ruim 3,6 miljoen huishoudens een fairtradeproduct mee, 531.000 meer dan het jaar ervoor. De fairtradekopers kopen ook meer fairtradeproducten, zij besteden er meer aan en kopen grotere hoeveelheden. De stijging in verkoop komt door een breder en groeiend assortiment fairtradeproducten en de gestegen aandacht voor fairtrade. Het meest verkocht worden fruit en...

 
 
Eerlijke ananas

Supermarkt Plus zetten wij graag even in het zonnetje. Deze supermarkt verkoopt namelijk vanaf juli 2011 alleen nog fairtrade ananassen. Dit is een goede zaak, want de omstandigheden op de meeste reguliere ananasplantages zijn schrijnend. Utrecht Fairtrade nodigt supermarkten en horecazaken uit om net als de Plus Supermarkt over te stappen op fairtrade ananassen. Arbeiders op plantages werken met gevaarlijke pesticiden en...

 
 
Duurzame en alternatieve kerstpakketten

Populair in 2011 zijn de fairtrade kerstpakketten en andere duurzame kerstgeschenken. Deze kerstpakketten passen dan ook volledig bij het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Naast producten van Fairtrade Original zijn er ook nog andere productielijnen met een eerlijk en duurzaam karakter. De producten van ‘'Puur Chique'' zijn bijvoorbeeld 100% biologisch en de producten van Eerlijk & Eco hebben ook een duurzaam karakter.

 
 
De Week van de Mensenrechten

Hoe komt u in aanraking met de juiste zakenpartner die internationaal MVO onderneemt? En wat doet u wanneer u als ondernemer aan het eind van de keten zit? Kunt u eigenlijk wel wat doen? Dit zijn een paar van de vragen waarop MVO Nederland antwoord geeft tijdens een actieve werkbijeenkomst over internationaal MVO en mensenrechten op woensdagmiddag 12 oktober 2011. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Europese Week van de Lokale Democratie, waarin mensenrechten centraal staan, en waaraan Utrecht meedoet. U kunt zich aanmelden via de website.

 
 
MVO Ondernemersontbijt tijdens Fairtrade Week

Tijdens de Fairtrade Week organiseert Utrecht Fairtrade in samenwerking met de SNS Reaal bank een MVO Ondernemersontbijt. Het doel van dit ontbijt is Utrechtse ondernemers van zowel MKB als grotere bedrijven met elkaar in contact te brengen. Zo wordt het mogelijk om gezamenlijk na te denken over de kansen en uitdagingen bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in hun eigen onderneming. Het MVO Ondernemersontbijt vindt plaats in de Fairtrade Week die loopt van 27 oktober t/m 6 november. Deelname is kosteloos. Aanmelden en meer informatie op de website.

 
 
Word vrijwilliger bij Utrecht Fairtrade!

De werkgroep Utrecht Fairtrade bestaat uit een aantal vrijwilligers. Het gaat om een zeer enthousiaste groep mensen die zich gezamenlijk inzet om in Utrecht Fairtrade onder de aandacht te brengen bij consumenten, horeca en bedrijven. Helaas missen wij in de werkgroep nog directe vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven. Komt u uit het bedrijfsleven en lijkt het u interessant uw expertise en netwerk in te zetten voor Fairtrade in Utrecht? Meld u zich dan nu aan via info@utrechtfairtrade.nl

 
 
Facebook-pagina Utrecht Fairtrade

Utrecht Fairtrade is te vinden op Facebook. Klik hier en word  vriend van de campagne! Zo blijft u op de hoogte van het actuele nieuws over fairtrade en de campagne.
 

 
 
ICCO Wereldwinkel Fairtrade
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp