Copy
Nieuwsbrief MON€Y SCHOOL Amsterdam 
nummer 2, oktober 2016
Is dit bericht niet goed te lezen?

Welkom in de tweede nieuwsbrief van MON€Y SCHOOL, een Amsterdams project dat kinderen en jongeren financieel bewuster en weerbaarder maakt. U ontvangt deze driemaandelijkse nieuwsbrief omdat u belangstelling heeft getoond voor ons project; als buurtbewoner, donateur, vrijwilliger of andere betrokkene. Heeft u nieuws en ideeën? We horen het graag. Kijk ook eens op www.moneyschool.amsterdam voor meer informatie en nieuws.

Steeds meer kinderen doen mee!  
We hebben dit schooljaar weer een vliegende start gemaakt met alle lessen voor MON€Y SCHOOL! Maar liefst dertig ouders van vier verschillende basisscholen in Amsterdam-Oost hebben hun kinderen aangemeld en de lessen zijn van start gegaan. We hebben ook het lesprogramma aangescherpt. De enthousiaste leerlingen krijgen informatie, gaan zèlf nadenken over hoe ze met geld om kunnen gaan en wat ze belangrijk vinden, en ze mogen tijdens een excursie naar de Nederlandse Bank ook een heuse goudstaaf bekijken en voelen. Hoeveel is zo’n brok goud eigenlijk waard?
 
MON€Y SCHOOL nu ook voor jongeren!
In november starten we ook met een lessenserie voor jongeren van dertien tot achttien jaar. We zijn blij dat we ook deze jongeren verder kunnen helpen en de aanmeldingen stromen al binnen. Uit onderzoek van het NIBUD uit 2015 blijkt dat één op de vijf jongeren uit het MBO met schulden kampt. Geen overbodige luxe, maar noodzaak dus om jongeren te helpen om wijzer met geld om te gaan. We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met de Weekend Academie in Amsterdam Nieuw West en binnenkort gaan de lessen ook daar beginnen. MON€Y SCHOOL goes west! (Op de foto ziet u ons projectteam tijdens een gezellige en vruchtbare brainstorm over de lessen voor de jongeren.)
Advocaat Nazmi Türkkol gastspreker 
We zijn blij dat we ons laatste lesprogramma hebben kunnen uitbreiden met een les van een echte advocaat die gastspreker is. Zijn naam is Nazmi Türkkol en hij weet alles te vertellen over hoe de wet met geld omgaat. Zijn komst was een grote verrassing voor de kinderen. 

Zou u ook gastspreker van MON€Y SCHOOL willen zijn? mail dan ons naar info@moneyschool.amsterdam.

Blauwe Sloepentocht
De Rotary Club Amsterdam Blauw hield deze zomer weer haar jaarlijkse sloepentocht en de opbrengst van deze race ging naar MON€Y SCHOOL! Het was een stralende dag met een mooie tocht over de Amsterdamse wateren en grachten, veel gezelligheid en een heerlijke barbecue na afloop. De opbrengst bedroeg 4516 euro! We zijn alle deelnemers en de Rotary enorm dankbaar voor hun bijdrage, deze zal met zorg worden besteed aan meer voorlichting voor kinderen en jongeren! 
In deze rubriek vertellen mensen van MON€Y SCHOOL over hun betrokkenheid bij het project. Susan Vos is pedagoge en hoofd peer educator bij MON€Y SCHOOL. ‘De maatschappij heeft een initiatief zoals MON€Y SCHOOL nodig.’

Wat doe je als hoofd peer educator?
‘Samen met het team zorg ik ervoor dat kinderen de kans krijgen om educatie te volgen in financiële zaken. Mijn rol is eigenlijk dat ik samen met het team de organisatie op poten zet voor dit leerjaar. Ik heb hierin een coördinerende rol, dus ik zorg ervoor dat er goede docenten zijn, kinderen zijn die lessen willen volgen en dat bepaalde doelstellingen worden behaald. Ik ondersteun Salih en Carlien ook met management taken. Ik begeleid daarnaast ook de andere peer-educators en ondersteun hen in hun taken en leerdoelen. We zoeken samen organisaties op die de jeugd deze kans ook willen bieden en werken met hen samen. Ik werk natuurlijk ook samen met onze doelgroepen, want ik ondersteun de docenten tijdens de lessen.’

Waarom zet je je in voor MON€Y SCHOOL ?
‘Ik zie zelf dat de maatschappij een initiatief zoals MON€Y SCHOOL nodig heeft. Ouders en jongeren zijn enthousiast, ze willen graag groeien en een goede toekomst hebben, MON€Y SCHOOL helpt ze hierin. Ik voel me betrokken bij onze doelgroepen, jongeren van acht tot achttien jaar. Het is super mooi om te zien dat iedereen die ik de afgelopen weken heb ontmoet een warm hart toedraagt aan de doelgroepen met wie we werken. Hier krijg ik weer extra energie van! Ik ben vierdejaars student van de Fontys Pedagogiek opleiding in Eindhoven, voor mij is dit dus ook een gaaf leerproces als professional.’

Wat is je droom voor MON€Y SCHOOL?
‘Dit is het derde jaar dat MON€Y SCHOOL bestaat en we werken nu vooral in Amsterdam Oost. Mijn droom is dat MON€Y SCHOOL nog groter wordt en in Nederland op meerdere locaties actief kan zijn. Er zijn nog veel meer kinderen en jongeren in Nederland die zich bewuster kunnen worden van hun eigen invloed op een gezonde financiële toekomst. Iedereen verdient de vrijheid van een gezonde financiën. Ik zie het nu al gebeuren, er haken steeds meer (basis)scholen, organisaties en initiatieven aan om samen ervoor te zorgen dat de schulden onder jongeren afnemen. Samen staan we sterk!’
Hip hangen kan voordeliger!
In plaats van elke vrijdagmiddag dure milkshakes of energiedrankjes op een terras te drinken als je wat wil hangen met je vrienden, kun je dit ook één of twee keer per maand doen in plaats van vier keer. De andere weken kun je eten en drinken van huis meenemen. Picknicken op een kleed of een bankje of gewoon bij iemand thuis afspreken is net zo hip als wat drinken op een terras en je houdt geld over.
Doe samen boodschappen!
Samen naar supermarkt of buurtwinkel gaan om het karretje te vullen en van tevoren een bedrag afspreken: het is van grote waarde om dit samen met uw kind of puber te doen! Op deze manier maakt u uw kind bewust van de kosten van het dagelijks leven en leert het rekenen en budgetteren. Hoeveel boodschappen kun je doen voor bijvoorbeeld tien euro en welke gezonde dingen kun je daarvoor kopen? Laat uw kind daar zelf over nadenken. En het hoeft natuurlijk helemaal niet vanzelfsprekend te zijn dat er elke dag chips in huis is, zoiets kun je ook alleen in het weekend doen en dan kun je er samen meer van genieten. 
Wil je je rijk voelen? Tel dan de dingen die je hebt die niet met geld te koop zijn.

Auteur onbekend

 
Draagt u een steentje bij aan MON€Y SCHOOL? 
Nu ons project zo enthousiast wordt ontvangen door de kinderen, jongeren en scholen, willen we een stap verder gaan. We hebben de ambitie om MON€Y SCHOOL stedelijk uit te rollen en we willen de samenwerking met scholen versterken. Mocht u daar tips, ideeën voor hebben of op een andere manier met ons willen samenwerken, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@moneyschool.amsterdam of 020 – 8932481. Voor de eerste nieuwsbrief van MON€Y SCHOOL klikt u hier.  

Duizendmaal dank!  
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen of schrijven: uw hulp als donateur, ouder, vrijwilliger en betrokken buurtbewoner is van onschatbare waarde! We zijn enorm dankbaar voor elke bijdrage, elk advies en elke blijk van betrokkenheid bij ons mooie project. Enorm bedankt!
Copyright © 2016, All rights reserved.

Contact:
Telefoon: 020-8932481
Postadres: Postbus 92073
1090 AB Amsterdam
info@moneyschool.amsterdam
www.moneyschool.amsterdam

Bezoekadres: Batjanzaal
Batjanstraat 68, 1094 RC Amsterdam


Bezoekadres: De Meevaart
Balistraat 48a, 1094 JN Amsterdam


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
The MON€Y SCHOOL · Timorplein 29 · Amsterdam, 1094 CC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp