Copy
Nieuwsbrief MON€Y SCHOOL Amsterdam 
nummer 1, mei 2016
Is dit bericht niet goed te lezen?

Welkom in de allereerste nieuwsbrief van MON€Y SCHOOL, een Amsterdams project dat kinderen en jongeren financieel bewuster en weerbaarder maakt. U ontvangt deze driemaandelijkse nieuwsbrief omdat u belangstelling heeft getoond voor ons project; als buurtbewoner, donateur, vrijwilliger of andere betrokkene.
Wist u dat een op de vijf jongeren in grote steden met schulden kampt? Jongeren belanden vier keer zo vaak als ouderen in schuldenproblemen, blijkt uit onderzoek van CNV Jongeren. Dit terwijl de jeugdwerkloosheid stijgt. MON€Y SCHOOL vindt dat financiële opvoeding begint bij kinderen en leert kinderen en jongeren verstandig met geld om te gaan. Dat voorkomt veel leed en onnodige extra kosten.

Heeft u nieuws en ideeën? We horen het graag.

Wat zijn we blij met alle belangstelling voor en complimenten over MON€Y SCHOOL. Met veel plezier houden we u op de hoogte van het reilen en zeilen van ons project, dat steeds meer groeit en bloeit. Wat hebben we de afgelopen maanden concreet gedaan?    

We hebben onlangs een lessenserie voor kinderen afgerond en starten binnenkort weer met een nieuwe reeks die doorloopt tot de zomervakantie. Er is veel belangstelling en enthousiasme van kinderen, ouders en scholen! Tijdens een van onze lessen hadden we vitaliteitscoach Kitty Atsma als spreker, zij had een interessant verhaal te vertellen. Ook hebben we de tijd genomen om het lesprogramma voor kinderen van 8 tot 12 inhoudelijk verder aan te scherpen. 
Daarnaast zijn we druk bezig met de uitbreiding van ons project. We willen graag dat kinderen in meer delen van Amsterdam de lessen kunnen volgen en zijn hierover in gesprek met een aantal partners.

De samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam loopt goed en vanuit de opleiding Pedagogiek kunnen stagiaires werkervaring gaan opdoen bij MON€Y SCHOOL. Daarnaast kunnen studenten onderzoek doen naar de effectiviteit van ons project. Ook hebben we een aanvraag ingediend om de lessen voor MON€Y SCHOOL te kunnen geven aan jongeren van 13 tot 18 jaar. We zijn er hard mee bezig om hier een plan over te schrijven en melden ons als er weer concreet nieuws is. En onze nieuwe brochure is uit.

> Benieuwd naar de brochure? Klik hier
Blauwe Sloepentocht: vaart u mee op 4 juni?

Rotary Blauw Amsterdam houdt op 4 juni haar jaarlijkse Blauwe Sloepentocht en de opbrengst van deze race gaat naar MON€Y SCHOOL! Vaart u mee en steunt u hiermee MON€Y SCHOOL? Geef u dan snel op! We vertrekken om 14:30 vanaf het zeilschip Salve van zeilschool Nautiek, Veemkade 267. Dat is in de buurt van het Lloyd Hotel en achter de Albert Heyn, waaronder ruim parkeergelegenheid is. Voor uw bijdrage krijgt u een prachtige tocht over de Amsterdamse wateren en grachten, veel gezelligheid en een heerlijke barbecue na afloop.
Voor aanmelding mail:
blauwesloepentocht@gmail.com of bel 06 - 19387466. U kunt ook langskomen in het kantoor van Diversiteitsland op de Batjanstraat 13 en bellen met 020 – 8932481. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en wij wensen iedereen alvast een behouden vaart! 


Kijk ook op www.rotary.nl/amsterdamblauw/sloepentocht
In deze rubriek vertellen mensen van MON€Y SCHOOL over hun betrokkenheid bij het project. Salih Türker is initiatiefnemer. ‘Leren omgaan met geld is belangrijk in een stabiel leven.’

Wie ben je? 
‘Mijn naam is Salih Türker en ik ben de bedenker en initiatiefnemer van MON€Y SCHOOL.’

Waarom zet je je in voor MON€Y SCHOOL?
‘Ik geloof erin dat iedereen genoeg talent heeft om te leren en om een plek te vinden in de Nederlandse en Amsterdamse samenleving. Daarvoor is financiële educatie en kennis belangrijk, want leren omgaan met geld is belangrijk in een stabiel leven. En je oriënteren op de samenleving en in aanraking komen met anderen werelden is natuurlijk ook van belang. Veel kinderen in Amsterdam krijgen deze kennis niet automatisch van huis uit mee. Daarom helpen we ze een handje en we zien ze groeien!’

Wat is je droom voor MON€Y SCHOOL?
‘Mijn droom voor MON€Y SCHOOL is dat het een vaste voorziening is en blijft waar kinderen worden aangesproken op hun talenten en dromen en worden geholpen om realistische stappen te zetten in het realiseren van hun dromen. Rijk worden betekent dan dat je doet wat je goed kunt en dat je kunt wat je graag doet.’
4 Kids: Gouden YouTube tip!  

Van Kinderen voor Kinderen ken je waarschijnlijk ‘Hupsakee’, maar wist je dat ze ook een grappig lied hebben over geld? Tik op YouTube ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’ en ‘Kinderen voor Kinderen’ in en je krijgt een nummer te zien en horen over kinderen die in de speelgoedwinkel zijn en allerlei cadeaus willen. De vader wordt er gek van en roept: ‘Er staat geen geldboom in de tuin!’. Gelukkig kunnen ze er allemaal nog wel om lachen. 

>
klik hier voor het lied ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’
Verjaardag van uw kind

Kinderen vragen voor hun verjaardag soms erg dure cadeaus aan hun ouders. Ze zeggen dan dat hun klasgenootje óók een PlayStation 4 voor zijn verjaardag kreeg. Hier hoeft u als ouder natuurlijk geen rekening mee te houden, want niet iedereen heeft hetzelfde inkomen. Het is ook zeker niet zielig voor uw kind. Wat u uw kind kunt leren, is dat het geld kan vragen voor zijn of haar verjaardag. Op die manier kan uw kind steeds verder sparen voor dat spel of die PlayStation. Zo leert u uw kind geduldig omgaan met geld en gaat het beseffen dat alles niet zomaar te koop is. Dat is een waardevolle les.

Een helpende hand bij MON€Y SCHOOL vertelt zijn of haar persoonlijke verhaal. Het woord is aan Julia Houwer, pedagoog en docent bij MON€Y SCHOOL. ‘Als ik kinderen een steuntje in de rug kan geven, doe ik dat graag’.

‘Ik ben bij toeval bij MON€Y SCHOOL betrokken geraakt en ben er nu docent sinds april 2015. Een kennis van mij had geldspellen en ik ben bij het kantoor van Salih langsgegaan om te vragen of hij die spellen kon gebruiken. We raakten in gesprek en ik ben het project gaan managen en later gaan lesgeven.’

Leergeld 
‘Ik vond de thematiek interessant om kinderen uit armoedegebieden te leren verstandig met geld om te gaan. Het is nuttig dat ze alvast wat meer inzicht krijgen in financiële zaken. We hopen te voorkomen dat ze hiermee in de financiële problemen terecht komen. Veel kinderen krijgen thuis geen zakgeld. Dat zakgeld, dat noemen we niet voor niets leergeld. Het heeft een pedagogisch doel: leren met geld om te gaan. Deze kinderen krijgen wel geld als ze iets willen. Dan heeft het een concrete aanleiding. Een van de meisjes zei: “Ik ga net zo lang zeuren totdat ik  het krijg.” Dat is een andere manier van met geld omgaan dan zelf voor iets sparen. De ouders op onze ouderavonden zien dat verschil ook wel en vinden het een slim idee om een kind elke week een euro te geven zodat dat ze dan zelf kunnen sparen. Veel ouders zijn ambitieus voor hun kinderen en willen dat ze zoveel mogelijk leren en een beter leven krijgen. En de kinderen vinden de lessen hartstikke leuk, ze komen elke keer weer. We hopen dat ze met iets meer zelfbewustzijn de cursus verlaten. Natuurlijk leren ze over geld, maar we hopen dat hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld wat beter is geworden en dat ze weten wat ze kunnen doen om hun dromen te realiseren.’

Betere toekomst   
'Ik kom zelf uit een gezin met heel weinig geld, voor ons was het vroeger ook altijd knokken. Mijn ouders waren allebei ongeschoold. Mijn vader was een chauffeur/bezorger bij een grote drankenhandel en mijn moeder was huisvrouw. Ze hebben allebei lagere school gehad. Ik ben in Friesland opgegroeid, heb daar de Mulo gedaan en ben naar Amsterdam gekomen voor de studie Pedagogiek. Toen wist ik meteen dat ik in Amsterdam zou blijven. Ik woon nu ruim dertig jaar in de Indische Buurt. Toen ik er kwam wonen, was het er verwaarloosd en vervallen. De laatste jaren is het opgeknapt en is het veel Amsterdammers beter gegaan, al zijn er ook nog mensen in de Indische Buurt die in armoede leven. Ik denk dat het belangrijk is dat  kinderen een kans krijgen om meer te leren, om een betere toekomst te krijgen dan hun ouders hebben. Als ik ze daarbij een steuntje in de rug kan geven, dan doe ik dat heel graag.’
‘Je hoeft geen geld te bezitten om waardig te zijn’ 

Mahatma Gandhi, Indiaas politicus (1869 – 1948)
Draagt u een steentje bij aan
MON€Y SCHOOL? 


Nu ons project zo enthousiast wordt ontvangen door de kinderen en scholen, willen we een stap verder gaan. We hebben de ambitie om MON€Y SCHOOL stedelijk uit te rollen en we willen de samenwerking met scholen en bedrijven versterken. Mocht u daar tips, ideeën voor hebben of op een andere manier met ons willen samenwerken, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@moneyschool.amsterdam of 020 – 8932481.
 
Duizendmaal dank!  
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen of schrijven: uw hulp als donateur, ouder, vrijwilliger en betrokken buurtbewoner is van onschatbare waarde! We zijn enorm dankbaar voor elke bijdrage, elk advies en elke blijk van betrokkenheid bij ons mooie project. Enorm bedankt!
Copyright © 2016, All rights reserved.

Contact:
Telefoon: 020-8932481
Postadres: Postbus 92073
1090 AB Amsterdam
info@moneyschool.amsterdam
www.moneyschool.amsterdam

Bezoekadres: Batjanstraat 13
1094 RC Amsterdam

verander je instellingen    afmelden van de nieuwsbrief