Copy
 
INFOBREV 3/2021

PROJEKTLEDARE MARIANNE SJÖSTRÖMS SOMMARHÄLSNING

Naturen, frisk luft, gott om utrymme och säkerhet lockar. Nya färjan och två länder fascinerar


 

Efter mer än ett år av omställning går vi förhoppningsvis snart in i ett mera stabilt läge, där vi väntar att resandet snart ska bli möjligt igen på ett säkert, sunt och hållbart sätt. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna utländska besökare till Kvarken Destinations igen.

I år har vi från projektets sida skapat förutsättningar för nya besök genom att delta vid ett flertal internationella workshops med omkring hundra digitala säljmöten med researrangörer, i huvudsak från Europa men även från längre bort. Ett tydligt budskap från marknaden är, att man längtar att resa till Norden igen och det så snart som möjligt. Man söker destinationer som kan erbjuda natur och aktiviteter i naturen, frisk luft, gott om utrymme och även säkerhet. Kvarken Destinations reseanledningar ligger just i dessa kriterier och möjligheten att uppleva två länder fascinerar européerna. Aurora Botnia som snart sätts in i trafik, är världens mest miljövänliga bil och passagerarfärja och sålunda en nyhetsprodukt för turismen i Kvarken. Aurora Botnia är det första specialtillverkade fartyget för rutten Vasa – Umeå. Hon är utrustad med den senaste tillgängliga miljötekniken som finns tillgänglig på marknaden, hon går på el och förnybara bränslen. Inredningen i de publika utrymmena och hytterna är baserade på återvunna material.

Genom de stora panoramafönstren erbjuds resenären en enastående utsikt under sin resa, där man på finska sidan passerar genom delar av Unesco världsarvet Kvarkens skärgård.

Vi välkomnar Kvarkens nya skönhet, Aurora Botnia, och önskar henne lycka till på sina seglatser

Det handlar om ett långsiktigt arbete att bearbeta den utländska researrangörsmarknaden och den verkliga frukten av vårt arbete, ser vi förmodligen först om något år.

Men, även om tiden för att realisera en ny reseproduktion är relativt lång, så har vi i projektets säljåtgärder lyckats bra såtillvida, att vi redan nu ser 14 utländska researrangörer som för tillfället säljer resor till Kvarken Destinations för innevarande säsong.

Här några exempel; två av dem tyska, två schweiziska och en nederländsk arrangör:

Beringer Touristik (DE)

Kontiki (CH)

Norgereiser (NL)

Norway ProTravel (DE)

ISLANDTOURS (CH)

I detta infobrev kan du också läsa om, och närmare bekanta dig med trendrapporten ”Summer 2020 Tourism in the Kvarken region” som är en tillbakablick på ”ödesåret” 2020, som trots allt inte alls blev så dåligt, även om de utländska besökarna uteblev. Snarare innebar 2020 en skjuts för nya utvecklingsprocesser och nya tankesätt. Rapporten är sammanställd av Hanken Svenska handelshögskolan och Annika Pollari har gjort ett strålande jobb i undersökning och sammanställning. Mitt tips till dig som läsare är, lär nytt och tänk nytt och framför allt, se möjligheterna genom att ta del av bl.a. den här rapporten.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort och välförtjänt tack till mina kollegor, hela teamet kring Destination Kvarken; Peter Källberg, Erja Back, Andreas Olsson, Annika Pollari och Johanna Häggman!

Vill även hälsa till alla våra fina företag och destinationer som medverkar och känner sig delaktiga i projektet.

Ha en fin sommar allihopa!

Marianne Sjöström, projektledare Destination Kvarken, Kvarkenrådet EGTS


Bilden högst uppe i infobrevet:
Silvertärnan är en verklig globetrotter, den färdas en extremt lång väg från sina vinterkvarter i Antarktis för att njuta av den underbart ljusa, sköna och friska Norden, och av Kvarken. 
Foto: Marianne Sjöström

 

“Det handlar om ett långsiktigt arbete att bearbeta den utländska researrangörsmarknaden och den verkliga frukten av vårt arbete, ser vi förmodligen först om något år”


 

HANKEN, SVENSKA HANDELSHÖGSKOLANS RAPPORT

”Coronasommaren” 2020 satte fart på utvecklingen av naturaktiviteter i Kvarkenregionen


Coronan gjorde att antalet övernattningar av utländska turister var nästan noll under sommarsäsongen 2020, men coronan hade också positiva effekter på utvecklingen av turismen. Hanken gjorde en undersökning om turismen i Kvarkenregionen sommaren 2020, där man tittade på resestatistik, resetrender och intervjuade turistchefer på sju destinationer i Kvarkenregionen. Förra sommaren är redan historia och nu är det dags att blicka framåt, men i ljuset av rapporten verkar det som om det exceptionella året har satt i gång många olika slags utvecklingsprocesser inom turismen.

– När vi gjorde den här rapporten gladde det oss att man på resmålen har varit lyhörda för turisternas förändrade beteende under coronasommaren. De inhemska turisterna (även de utländska, när det åter är möjligt) vill ut i naturen, och där måste det finnas något att göra. Naturen är Kvarkenregionens stora attraktionsfaktor, men naturen måste vara tillgänglig och det måste finnas företag som guidar och hyr ut utrustning som t.ex. terrängcyklar, säger Annika Pollari vid Hanken, Svenska handelshögskolan.

Läs hela artikeln och bekanta dig med rapporten HÄR


Även mat och gamla miljöer lockar tyskarna

Under vintern 2020/2021 körde projektet två Facebook kampanjer i de tyskspråkiga länderna med målgruppen B2C. Totalt visades 21 olika annonser med projektanslutna företag i focus samt teman som mat och natur i Kvarken. Annonserna nådde 303 994 användare och visades 1 059 185 gånger på olika deviser. Totalt genererade kampanjen 17 521 länkklickar.
 
Mest intresse visade målgruppen för följande annonser:
Mat och dryck i Kvarken, Nanoq, Hemsö fästning och Hotel Krepelin
Vi kan konstatera att målgruppen denna gång reagerade bäst på matupplevelser, historiska anläggningar och gamla trähusmiljöer. Vi trodde nog att naturupplevelser och -aktiviteter, skulle väcka större intresse, men vi kan glädja oss åt att det finns gott om autentiska, gamla miljöer att besöka i Kvarkenregionen.

 

TIPS OCH TRICKS

Fotoguide med tips och inspiration

DIGITAL UTBILDNING

Lär dig producera inspirerande, väldesignade videor för att marknadsföra ditt företag med din egen mobil och dator

Videor är idag ett effektivt verktyg i digital marknadsföring. Håll ditt företag uppdaterat och lär dig hur man enkelt producerar kvalitetsvideor. Under den här utbildningen lär du dig att producera inspirerande, väldesignade videor för att marknadsföra ditt företag, och bäst av allt är att du kan göra detta med din egen mobil och dator! Du lär dig till exempel att göra en företagspresentation, där du visar din anläggning och dina produkter. Du kan använda videon som stöd vid säljkontakter med köpare som inte känner ditt företag, marknadsföring, samt på sociala mediekanaler.

Projektet Kvarken Destinations erbjuder en utbildning som genomförs i samarbete med marknadsföringsbyrån Seger Marketing.
Utbildningen är gratis.

Utbildningen genomförs genom videoinspelningar. Länken till utbildningsvideorna skickas till dig via epost.

Boka din utbildningsplats HÄR
Obs. Begränsat antal platser!


Utbildningens innehåll
Varje del är 30-45 minuter lång.

Del 1: Vad gör en bra video 
- Hur gör man ett manus? 
- Vad är bildmanus? 
- Hur vet jag vem som är målgruppen? 
- Varför ska mitt företag satsa på video? 
 
Del 2: Att tänka på när man filmar 
- Vi går igenom inspelningsteknik som fungerar oavsett kamera 
- Vinklar 
- Bildstorlekar 
 
Del 3: Dags att besöka inspelningsplatsen 
- Grunderna i ljud 
- Grunderna i ljus 
- Grunderna i intervjuteknik 
 
Del 4: Välkomna till ”klippoteket” 
- Grunderna i hur man klipper video 
- Textning 
- Exportering 
 
Del 5: Så får du spridning på din video 
- Annonsering på sociala medier, vilken kanal är rätt för mig? (Facebook, Instagram, TikTok) 
- Annonsering på Youtube 
- Resultatmätning 

 

Har du/ditt företag/din organisation önskemål angående kommande aktiviteter, teman kring kunskapshöjande workshops eller annat? Kontakta oss i så fall
Onko sinulla/yritykselläsi/organisaatiollasi toiveita tuleviin aktiviteetteihin, osaamista kartuttavien workshopien teemoihin tai muuhun liittyen?
Ota siinä tapauksessa yhteyttä meihin

Marianne Sjöström
Project Leader
+358 (0)40 678 8375  marianne.sjostrom@kvarken.org
 

Erja Back
Travel Development
+46 (0)70 647 6278  erja.back@visitumea.se

Peter Källberg
Travel Development
+358 (0)40 844 2058  peter.kallberg@vasek.fi

Andreas Olsson
Travel Development
+46 (0)70 557 2124  andreas@hkdest.se

Annika Pollari
Projektkoordinator
+358 (0)50 415 6440  annika.pollari@hanken.fi
Kvarkenrådet EGTS – Samarbetsfrämjare i Kvarkenregionen
Merenkurkun neuvosto EAYY – Merenkurkun alueen yhteistyön edistäjä
Kvarken Council EGTC – Connecting the Kvarken region
The Kvarken Council EGTC– one of the Nordic cross-border bodies which are funded by the Nordic Council of Ministers

The Kvarken Council is a Nordic cross-border cooperation platform for three Ostrobothnian counties in Finland and the county of Västerbotten and the municipality of Örnsköldsvik in Sweden. Together they form the Kvarken region.
The Kvarken Council is one of twelve official cross-border operators co-funded by the Nordic Council of Ministers. 

The Kvarken Council was founded in 1972, and has since been working on promoting cross border cooperation and integration. The Kvarken Council took the step to become the first fully Nordic EGTC area in January 2021.

kvarken.org
The objectives of the Kvarken Council:

- to work for regional integration
- to promote cooperation in the Kvarken Region within both public and private sector organisations as well as within private businesses, organisations and associations
- to reduce and eliminate border barriers
- to develop regional assets and promote regional development within the following areas:
• business
• communications and transport
• infrastructure
• research and education
• culture
• sustainable energy solutions
• environment and recycling
• tourism
• sport
• children and youth
• healthcare

Header photo: LOLA AKINMADE AKERSTROM / Kvarken Destinations Contentbank

 

Facebook
Kvarken.org
LinkedIn
view this email in your browser
KVARKENRÅDET – MERENKURKUN NEUVOSTO – KVARKEN COUNCIL

info@kvarken.org
Gerbyvägen 18 – Gerbyntie 18
FI-65230 VASA – VAASA
Tfn - Puh +358 (0)40 154 5883

kvarken.org

Copyright © 2021 Kvarken Council, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
Voit päivittää asetuksesi tai lopettaa tämän tiedotteen tilauksen.
Du kan uppdatera dina inställningar eller avbeställa nyhetsbrev.