Copy
E-mail brief met het laatste nieuws voor alle woonbootbewoners in Amsterdam Noord 
WBK nieuwsbrief maart 2014

Van de redactie
De eerste mooie dagen van het jaar zijn alweer een feit en de bloemen fleuren onze buurt weer aardig op. Voordat u echt lekker buiten in het zonnetje kunt gaan zitten, zijn er toch nog een aantal zaken waar wij graag uw aandacht voor willen vragen.
Zo verscheen er zomaar een folder over de "Rechten en plichten van de woonbootbewoner",  en staan er vreemde bepalingen in nieuwe ligplaatsvergunningen. Er is weer geen reactie van de gemeente op ons aandringen tot baggeren van Zijkanaal i. Maar er is wel goed nieuws voor mensen met huurcontracten voor het gebruik van hun tuin, zij krijgen op korte termijn een brief van de gemeente dat ze om niet hun tuin kunnen gaan gebruiken. Dit zijn slechts enkele bijdragen uit deze nieuwsbrief. 
Oftewel lees het weer goed door om de lente pas echt van start te laten gaan!


40 jaar WBK
Het WBK bestaat 40 jaar en daarom nodigen we alle bootbewoners van Amsterdam Noord uit voor een spetterend feest in nautische sfeer.
Met o.a.: Swingende zeemansmuziek (en nog veel meer) van DJ Gerrit
Feestelijke bestuurswisseling: Gerda van Zelst draagt na 40 jaar het roer over.
Optreden van het eenmalig Zijkanaal i Piratenkoor
Visserssnacks, bier, wijn en schippersbitter.
Datum:  24 mei 2014
Locatie: Het Anker (restaurant van wooncentrum de Werf)
Klinkerweg 73
1033 PK Amsterdam
Tijd: 20.00 tot 24.00 uur

Drankjes voor prijzen uit ‘74!
Geef je op bij Wil Beekman 06- 20897226 / 020-6319515 of via onlinewbk@gmail.com
Trek je mooiste schipperstrui en bootschoenen aan en kom naar Het Anker.  Mis het niet!

Beleidsnota grond en water opgeschort!
Het Dagelijks Bestuur Stadsdeel Noord heeft op 4 maart 2014 een besluit genomen om de uitvoering beleidsnota gebruik grond en water op te schorten. Advies aan volgend bestuur bruikleenovereenkomsten toe te voegen aan het huidige beleid.

De afgelopen besprekingen met Rob Post en ambtenaren hebben geleid tot het opschorten van de Tuinuitbreidingsregeling van 2007 (klik voor DB besluit) In het kader van rechtsongelijkheid zullen de bestaande huurcontracten per direct op nul gezet worden. Bewoners met en huurcontract kunnen binnenkort een brief hierover van het stadsdeel verwachten. Voorts zal het huidige DB aan het nieuwe bevoegde gezag adviseren, om voor onze tuinen over te gaan tot een gebruikersovereenkomst om niet. Waarschijnlijk zal dat niet een twee drie gebeuren. Voorlopig (2 jaar) zitten we goed. Addertje onder het gras blijft, dat volgens de ambtenaren in de nieuwe gebruikersovereenkomst allerlei bepalingen kunnen komen te staan die ons niet welgevallig zullen zijn. Bijvoorbeeld dat slechts een siertuin vergund is (dat wil zeggen geen schuur), een verplichte haag van 1.20 meter vereist is en geen schutting enz, enz. Wij moeten ons niet rijk rekenen en zullen alert moeten blijven op de inhoud van de toekomstige gebruikerovereenkomsten. Het voorstel van het WBK voor een gebruikersovereenkomst moest volgens het stadsdeel simpeler er korter (klik hier  voorstel WBK). Gelukkig geeft in de meeste gevallen het bestemmingsplan aan wat wel of niet vergund is. Dus die rechtszekerheid hebben we.!!  Wordt vervolgd.

Ligplaatsvergunning
Er werden de laatste tijd ligplaatsvergunningen met allerlei vreemde bepalingen erin uitgegeven. Let bij vernieuwing van uw ligplaatsvergunning of voor een nieuwe eigenaar erop dat in de ligplaatsvergunning geen “nadere informatie ligplaatsvergunning” of “Verder wijzen wij u “ opgenomen is. De ligplaatsvergunning dient alleen de gegevens te bevatten zoals op het voorbeeld is aangegeven (klik hier voor het voorbeeld). Dat is op 3 december 2013 met de ambtelijke dienst van het stadsdeel overeengekomen.
 
Folder Rechten en plichten woonbootbewoner 2013
Op 3 december 2013 en 21 januari 2014 is met dezelfde dienst gesproken over een concept “Folder Rechten en Plichten van de woonbootbewoner” (klik hier voor de folder). De folder heeft volgens het WBK geen enkele juridische waarde en bevat onjuiste en overbodige informatie. Het schriftelijke commentaar op de folder door het WBK (klik hier) en bewoner van Schellingwoude (klik hier) heeft er toe geleid dat de folder niet uitgegeven wordt en alleen die punten van belang zijn voor het innemen van een ligplaats, conform de Verordening op het Binnenwater (VHB)op internet te plaatsen. Door reorganisatie en centralisatie van het stadsdeel is niet duidelijk wanneer de tekst voor de internet pagina gereed is.


Stuur uw mooiste foto's!
Om deze nieuwsbrief  en de website nog mooier, vrolijker en vooral persoonlijker te maken zijn wij op zoek naar uw leukste foto's van uw woonboot. Dit mag vanuit de tuin of vanaf het water zijn, het maakt niet uit in welk jaargetijde, als de ark er maar in zijn geheel op staat. Graag verzoeken wij iedere lezer 1 of 2 foto's te mailen naar onlinewbk@gmail.com onder vermelding van "foto".
Deze foto's worden dan gebruikt in de kop van de nieuwsbrief en de website. Alvast dank!


Dromen op het water; aan boord bij Adrienne Freeke
Op het adres Verstuiverstraat 8 woont Adrienne Freeke. Adrienne woont hier sinds 1997. Hiervoor woont ze in Diemen, maar nadat ze ziet hoe vrienden van haar op Zijkanaal i wonen denkt ze: "Dat wil ik ook!" en zo geschiedde. De eerste jaren woont ze hier samen met haar dochter Laura en haar exvriend. Beiden zijn inmiddels de deur uit en nu woont Adrienne samen met haar drie katten; Bas, Tommy en Mannetje.
Adrienne werkt bij de Openbare Bibliotheek in de Molenwijk, helpt allochtonen bij het leren van de Nederlandse taal en runt daarnaast met succes een Bed & Breakfast bij haar aan boord: "Dromen op het water". Deze B&B is de, van oorsprong, Haagse zo'n 2 jaar geleden gestart nadat ze dit bij vrienden zag. Zij raadden haar aan dit ook te gaan doen omdat ze daarvoor de juiste  ruimte had en een bijzondere woonsituatie in Amsterdam; een woonboot. 
Vanaf maart tot en met zo ongeveer oktober zit "Dromen op het water" ieder weekend vol en zodra het zomer wordt krijgt Adrienne ook doordeweeks gasten. Haar dromers hebben een eigen opgang, eigen badkamer, een luxe slaapkamer, krijgen een ontbijtje op bed en ook nog een vlot voor de openslaande deuren. "In de zomer zitten er dan wel eens Duitsers lekker op het vlot te borrelen, dat geeft me toch ook het gevoel van vakantie" zegt  Adrienne "maar het is dan wel hun vlot, ik ga er niet direct bijzitten. Ik zoek dan lekker mijn plekje op in de keuken om heerlijk te koken of lekker in de tuin.".
Dus mocht u komende zomer gasten op het vlot bij "Dromen op het water" zien, pak uw woordenboek er maar bij!
 


Beschoeiing en baggeren 
29 september 2013 is een raadsadres over deze materie aan de stadsdeelraad gericht (klik hier voor raadsadres). (Klik hier voor bijlage brief aan het DB 2010).
De raad heeft de afhandeling aan het Dagelijks Bestuur opgedragen. Op 13 december 2013 is daarop een antwoord van het Dagelijks bestuur gekomen (klik hier voor het antwoord). Omdat niet op onze argumenten is ingegaan en de beantwoording op foutieve interne informatie berust hebben wij op 14 februari 2014 opnieuw een raadsadres ingediend (klik hier voor raadsadres). Lees ook de mail van 2011 (klik hier). Gezien het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel na 19 maart a.s vervangen wordt door een bestuurscommissie weten we niet hoe de beantwoording verder afgehandeld wordt.

Raadsadres verdwijnt 6 maanden in een lade
Ondertussen is het definitieve besluit over de verbreding van de Klaprozenweg gevallen in de gemeenteraad.
Daar zaten we dan een maandje geleden als ‘gasten’ van de commissie Leefomgeving. We waren uitnodigd na ons tweede raadsadres over de geluidsoverlast van de Klaprozenweg om dit toe te lichten aan de commissieleden. Wat een deceptie! Het idee dat de burger inspraak heeft en dat volksvertegenwoordigers hun best doen voor de mensen die op hen gestemd hebben, werd hardhandig om zeep geholpen. 
Verbreding Klaprozenweg
Op aanraden van verschillende politieke partijen schreef de bewonerscommisie van de woonbotenhaven in Zijkanaal I in juli 2013 een raadsadres over de Verbreding van de Klaprozenweg. Wij uitten vooral onze zorg over de geluidsbelasting van het vele verkeer voor de bewoners van de woonbotenhaven, het Koppelingpad en de Buiksloterdijk. Nu er een nieuwe brug wordt gebouwd, pleitten wij voor geluidsschermen om de leefomgeving van zo’n 50 huishoudens aanzienlijk te verbeteren. Lees verder


Zomertijd!
Hoewel het net officieel lente is geworden lijkt het wel zomer. We hebben de winter dit jaar overgeslagen met als gevolg een op hol geslagen natuur. In oktober  zagen we een eend zwemmen met 8 pullen! Bizar en kansloos natuurlijk. Dit jaar waren er minder tuinvogels te tellen tijdens de nationale tuinvogeltelling want er was nog voldoende voedsel in de natuurlijke leefgebieden. De vogels hoefden onze tuinen dus niet zo nodig op te zoeken.
Doordat het niet echt heeft gevroren belooft het eindelijk weer een goed IJsvogel jaar te worden en dankzij de vele regen en de zachte temperatuur zijn de bloembollen dit jaar vroeger dan ooit uitgekomen. Door deze kickstart loopt de natuur ruim een maand voor. Als het nu maar ook af en toe blijft regenen dan belooft het een voorjaar te worden met veel vlinders , hommels en bijen!
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan de hoge temperaturen zo vroeg in het jaar. De eerste teken zijn inmiddels gesignaleerd en ook de muggen vliegen volop rond. Met inmiddels broedende merels en spreeuwen zullen die vervelende insecten hopelijk snel weer voedsel worden van de hongerige jongen. Laat maar komen dat mooie weer, het is niet erg om de winter een keer over te slaan. Laten we ervan genieten! 
www.beleefdelente.nl
 
Contact informatie

Handige telefoonnummers

WBK-vergadering:
woensdag 2 april
20.00 uur
Clubhuis Thalassa
Papaverweg 24

Huis en Hypotheek

Zorgt voor rust en zekerheid door
onafhankelijk hypotheekadvies!
drijvende woning verzekering
ABC Arkenbouw
Droomt u er ook van uw eigen ark te bouwen?
www.arkenbouw.nl
Polhuis financiele diensten
Polhuis Financiele Diensten
Tevens aan-en verkoopbegeleiding
geen courtage, maar vaste lage tarieven!
www.polhuisfd.nl

LBM Almere
Lasbedrijf en waterwerken
www.lbm-almere.nl of bel vrijblijvend 06-29256879 
Makelaardij Wirtz-Visser
Onmisbaar bij de aan-en verkoop van woonboten
www.wirtz-visser.nl
Beekhoven bikes
500m2 Fietsplezier voor jong en oud
Vanaf nu op Draaierweg 16
www.beekhovenbikes.nl
Berging, onderhoud, sleepwerk
Buiksloterdijk 431
1034 ZA Amsterdam
tel: 020-6329412
        06-51452276
AWN makelaar
Bemiddeling bij aan- en verkoop, financieringen, taxatie en bouwbegeleiding
www.awn.nl
Capaan & Falkeisen
Scheepsmakelaardij
Taxaties, maritiem advies, makelaardij
Beëdigd taxateurs
www.cafa.nl
Scheepswerf Stella Maris
W.F. Breurken
Klaprozenweg 69
1032 KK Amsterdam
tel: 020-6362508
Rijschool van Gulik
Voor al uw rijbewijzen
Plejadenplein 44
1033 VL Amsterdam
020-6314757
www.rijschoolvangulik.nl
SEDW

Uw droom... uw ark...   
uw partner
www.spruytarkenbouw.nl

pk waterbouw

PK waterbouw

Hei- en baggerwerk, slepen en duwen, bergingswerk.
Voor elke klus hebben we een oplossing. 
www.pkwaterbouw.nl
Copyright © 2014 Woonbotenkomitee Amsterdam Noord, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp