Copy
E-mail brief met het laatste nieuws voor alle woonbootbewoners in Amsterdam Noord 
WBK nieuwsbrief winter 2016


Van de redactie

Wegens omstandigheden is er enige tijd geen nieuwsbrief geweest. Maar hier valt hij toch weer op uw digitale mat. Er is veel aan de hand in zijkanaal H, waar de nieuwe passagiersterminal waardevolle natuur lijkt te gaan verstoren.
Verder nieuws over het evenementenbeleid en een blijde boodschap over het Paard van Noord, de kraan in de bocht van zijkanaal i.
Een verhaal over de gezonken woonark van nieuwe bewoners van de Grasweg plukten we uit de Telegraaf.  Laatst ook op Tv bij Radar, je kunt ze steunen op facebook. 
Verder had je nog te goed van ons de foto’s van de zijkanaal i swim, hoewel dit nu toch wel een verre warme herinnering is.
We wensen iedereen fijne feestdagen en het allerbeste voor 2017


 

Evenementenbeleid


Door de gemeente/Noord was er een informatieavond georganiseerd over het evenementenbeleid in Amsterdam op 6 september jl. Tijdens deze avond bleek het echter om een consultatieavond te gaan. Dit wekte verbazing en consternatie onder de vele aanwezigen. Bovendien bleek dat niet aan alle belanghebbenden een uitnodiging was gestuurd: hele wijken hadden geen uitnodiging gehad. Na wat gekissebis heen en weer ging men echter toch in groepjes praten over de verschillende profielen. Vooral voor NDSM en Overhoeks was er heel veel belangstelling: woonboters, vastewalbewoners van Noord en Silodambewoners. Het evenementsprofiel Undercurrent bleek niet langer te bestaan: dit terrein zal versneld geschikt gemaakt worden voor bewoning.
Lees meer
 

Moeten woonarken wijken voor cruiseschepen?

Mogelijk komt er een nieuwe haven voor zeecruiseschepen in de Noorder IJ-plas. Aan de westzijde daarvan liggen 63 woonarken in het Zijkanaal H. Nog wel.

Amsterdam krijgt almaar meer toeristen op bezoek. Deels aangevoerd met cruiseschepen. Die meren af bij de Passengers Terminal Amsterdam (PTA) in het oostelijk havengebied. Maar daar is de ruimte beperkt. Er is dus aanvullende capaciteit nodig voor de verwachte groei van deze sector.
Bovendien komen wanneer de nieuwe sluis bij IJmuiden over twee jaar klaar is ook de allergrootste cruiseschepen naar Amsterdam. Maar die kunnen moeilijk keren bij de PTA. Dus daarvoor moet een andere plek worden gezocht.
Lees meer.
Lees hier het raadsadres

Cruiseterminal aan de Coentunnelplas

Tijdens de laatste ledenvergadering werd door het aftredend bestuur medegedeeld dat de nieuwe cruiseterminal niet in de Noorder IJplas zou komen, maar in de monding van het Zijkanaal H. Op Zaans grondgebied, bij De Vrede en de jachthaven ernaast. Daar is ruimte voor maximaal 500 meter kade (tot de bocht, schuin tegenover de laatste ark) en de huidige Passenger Terminal Amsterdam (PTA) is 630 meter lang. De nieuwe terminal is dus korter, terwijl hij juist meer en ook grotere schepen moet kunnen verwerken. Er klopt iets niet. De nieuw opgerichte werkgroep PTA ging op onderzoek uit.
Lees meer

 
Bewonersinitiatief redt Noords icoon: de kraan Paard van Noord

Een icoon van Amsterdam-Noord is gered. Stadsdeel Noord en de vereniging Paard van Noord hebben de handen ineen
geslagen om de oude betonkraan van de Van Baarsen Betonfabriek in ere te herstellen.
De kraan staat aan de basis van de ontwikkeling van Amsterdam-Noord en heeft een grote rol gehad bij de aanleg van de Molenwijk, de Banne en Nieuwendam Noord.

De betonkraan kreeg de naam ‘Paard van Noord’ omdat hij werd gezien als werkpaard. Toen de fabriek de deuren sloot, werd de kraan deels gedemonteerd en liggen de delen sinds de demontage in het zand van nieuwbouwwijk de Bongerd te wachten op een tweede leven.

Lees meer

Droom valt in het water voor Amsterdams stel: verzekeraar geeft niet thuis
 
Maanden hadden Jan Wilem en Andrea ernaar toegeleefd: de dag dat hun zelfontworpen woonboot zou aanmeren in Amsterdam-Noord. Maar twee uur nadat de overvaart vanaf de werf in Heerenveen was gestart, maakte de ark water en zonk.
Jan Willem van den Ban en Andrea Vos zouden samen met zoon King en dochter Lux naar hun eerste koophuis verhuizen, een fonkelnieuwe woonboot die alleen nog even van Heerenveen naar Amsterdam overgevaren moest worden.
Twee uur nadat de overtocht vanuit Friesland was begonnen, ligt hun droomhuis op de bodem van de Meinesleat bij Akkrum. De door een sleep- en duwboot begeleide woonark maakte water en zoog zich vast in de modder van het diepe kanaal. De schippers moesten de lijnen doorsnijden om niet mee gezogen te worden.
Lees meer.
Bron: de telegraaf

Zijkanaal i swim

Het is inmiddels een verre warme herinnering, de zijkanaal i swim op 13 september. 35 deelnemers verschenen aan de start en gaandeweg sloten zich nog meer mensen aan . de bewoners van het steigerdorp hadden weer gezorgd voor een koffietafel met diverse heerlijkheden. Er waren veel boten in het kaneel en we hadden zelfs supporters op de kant deze keer en het geheel mondde weer uit in een supergezellige barbecue met muziek en hottub.
Rene Miedema verzorgde het camerawerk en de redactie maakte er een filmpje van.
 
 
Contact informatie

Handige telefoonnummers

WBK-vergadering:
dinsdag 13 september
20.00 uur
Clubhuis Thalassa
Papaverweg 24

Huis en Hypotheek

Zorgt voor rust en zekerheid door
onafhankelijk hypotheekadvies!
drijvende woning verzekering
ABC Arkenbouw
Droomt u er ook van uw eigen ark te bouwen?
www.arkenbouw.nl
Polhuis financiele diensten
Polhuis Financiele Diensten
Tevens aan-en verkoopbegeleiding
geen courtage, maar vaste lage tarieven!
www.polhuisfd.nl

Makelaardij Wirtz-Visser
Onmisbaar bij de aan-en verkoop van woonboten
www.wirtz-visser.nl
Beekhoven bikes
500m2 Fietsplezier voor jong en oud
Vanaf nu op Draaierweg 16
www.beekhovenbikes.nl
AWN makelaar
Bemiddeling bij aan- en verkoop, financieringen, taxatie en bouwbegeleiding
www.awn.nl
Capaan & Falkeisen
Scheepsmakelaardij
Taxaties, maritiem advies, makelaardij
Beëdigd taxateurs
www.cafa.nl
Scheepswerf Stella Maris
W.F. Breurken
Klaprozenweg 69
1032 KK Amsterdam
tel: 020-6362508
Rijschool van Gulik
Voor al uw rijbewijzen
Plejadenplein 44
1033 VL Amsterdam
020-6314757
www.rijschoolvangulik.nl
pk waterbouw

PK waterbouw

Hei- en baggerwerk, slepen en duwen, bergingswerk.
Voor elke klus hebben we een oplossing. 
www.pkwaterbouw.nl
SEDW

Uw droom... uw ark...   
uw partner
www.spruytarkenbouw.nl

Copyright © 2016 Woonbotenkomitee Amsterdam Noord, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp