Copy

Folder beschikbaar over de rol en de positie van de bedrijfsarts


De NVAB heeft folders ontwikkeld met informatie over het vak van bedrijfsarts, welke taken een bedrijfsarts uitvoert en waarvoor je bij de bedrijfsarts terecht kunt. Er is een folder voor werknemers en ook een voor werkgevers. Bij de folders hoort een document waar de individuele bedrijfsarts gepersonaliseerde informatie op vermeldt, zoals bijvoorbeeld een pasfoto, visie en werkwijze, maar ook de bereikbaarheid en contactmogelijkheden.

U kunt het materiaal vanaf dinsdag 12 februari downloaden via de NVAB-website.

Werknemer kan niet zonder bedrijfsarts

Minister Asscher van SZW stuurde mede namens minister Schippers van VWS antwoorden op Kamervragen van Linda Voortman van Groen Links over het dreigend tekort aan bedrijfsartsen. De NVAB vindt het uiterst teleurstellend dat de ministers hun bevindingen niet baseren op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Lees de reactie van de NVAB op de antwoorden van de ministers.Bedrijfsartsen en de SER

Column Jurriaan Penders in Medisch Contact

“… De arbeidsomstandighedenzorg in Nederland staat onder druk. Om door de crisis te komen zijn investeringen in duurzame inzetbaarheid meer dan noodzakelijk! Gezondheidsschade moet worden voorkomen in het belang van werkende, werkgever en maatschappij. Mensen met gezondheidsbeperkingen moeten behouden blijven voor de arbeidsmarkt. En daarbij is de bedrijfsarts essentieel. De sleutelvraag is dus: hoe positioneer je de bedrijfsgeneeskundige adviezen in het stelsel? …” Lees verder in Medisch Contact.

ABAN = algemene accreditatie

Sinds enige tijd worden scholingen die voor meerdere wetenschappe­lijke verenigingen relevant zijn, geaccrediteerd door het ABAN. Deze scholingen gelden voor sociaal geneeskundigen als niet vakspecifiek. Men kan een door het ABAN geaccrediteerde scholing wel opvoeren als algemene scholing, maar iedere sociaal geneeskundige moet minimaal 10 uur/jaar geaccrediteerde vakspecifieke scholing gevolgd hebben om voor herregistratie in aanmerking te komen. Verdere informatie vindt u op de website van het ABSG.ZegelGezond: nieuw keurmerk voor online gezondheidsinformatie

Het is belangrijk dat goede gezondheidsinformatie op internet herkenbaar is en ZegelGezond helpt daarbij. Dit kan de behandeling van patiënten ondersteunen, omdat mensen voor en na een bezoek aan de dokter veelvuldig gezondheidswebsites bezoeken.

Oproep
Evenals de KNMG onderstreept de NVAB het belang van artsen om een bijdrage te leveren aan het beoordelen van gezondheidswebsites. Artsen krijgen daarmee beter zicht op wat hun patiënten tegenkomen op het internet. De vakexperts die nu meedoen met ZegelGezond geven aan dat hun communicatie met patiënten verbeterd is en het eenvoudiger wordt het makkelijker om eigen patiënten naar waardevolle informatie door te verwijzen. Bedrijfsartsen vinden hier meer informatie over ZegelGezond en kunnen zich als vakexpert aanmelden.

Leefstijlinterventies in de baas zijn tijd?

Prof.dr. Carel Hulshof op 6 februari in het NTvG: “Als een werkgever zich gaat bemoeien met de leefstijl van zijn werknemers, dan zijn daar wel belangrijke randvoorwaarden aan verbonden. Preventie op het gebied van leefstijlfactoren mag niet in de plaats komen van een goed arbobeleid, maar moet daarin geïntegreerd worden.” Lees verder in het NTvG.Bedrijfsarts Van Rees Vellinga op RTL-5

Op 20 januari jl. gaf Tjeerd van Rees Vellinga in het RTL-programma LifestyleXperience een kijkje in de keuken van de hyperbare geneeskunde en zuurstoftherapie.
Het programma kunt u hier bekijken (fragment begint op 28 minuut 32).Symposium Teken en de Ziekte van Lyme

Het symposium Ziekte van Lyme brengt op 21 maart 2013 (17:30-21:00 in Apeldoorn) een aantal collega’s uit de wereld van Lyme bij elkaar. Experts van RIVM, AMC, WUR en Lyme-poli Gelre Ziekenhuis gaan in op belangrijke elementen rondom dit ziekte­beeld en hoe samengewerkt kan worden tussen bedrijfsartsen en de Lyme-poli.


Informatie en  aanmelden
Stigas Service Desk
E info@stigas.nl
T  071- 568 90 00Gert Jan Beens en Edwin Sijtsma op TV Oost

Met hen wordt gesproken over hun vaak lastige functie, waarin ze zowel rekening moeten houden met de gezondheidsklachten van de werknemer als met de mogelijkheden en eigen verantwoordelijkheid om toch te blijven functioneren.
Het programma kunt u hier bekijken.De Kracht van de Macht: NVVK Veiligheidscongres

Op 20 en 21 maart organiseert de NVVK haar tweejaarlijks congres in Arnhem (Congrescentrum Papendal).
Hier vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

Copyright © 2013
Ons adres is:
NVAB
Postbus 2113
3500 GC Utrecht
Email Marketing Powered by Mailchimp