/NÖRDCAFE: Moses från yttre rymden och en sekulär hjälte i religiös kostym

Denna gång kommer Nördcafé Malmö att handla om superhjältar i religiös förklädnad. Är Stålmannen egentligen Moses från yttre rymden? Och Fantomen; Sing-piraternas överman, han som bekämpar pirateri och övertro... med övertro, mytologi och halv-religiösa ordspråk.

En rabbi i New York beslutade sig för att bevisa att superhältarna var judiska. En affärsman i Kuwait har beslutat sig för att skapa superhjältar från den arabiska myt...ologin. Är superhjältar våra nya gudar eller är det bara ett nytt sätt att packa in gamla historier i nya kläder. Och varför behöver vi dom, hjältarna med övernaturliga krafter?

Ta Fantomen, mannen som inte kan dö. Den vandrande vålnaden. Kommer du ihåg? Han med Hero, Devil och ett gäng bandarer. En banal seriefigur med ett överraskande djup.

Vi tittar på mytiskt laddade historier, där konflikten mellan den sekulära och den religiösa världsbilden kolliderar.

Kvällens nördar:
- Ziska Szemes: Svensk regissör verksam i Danmark. Serieälskare som träffade en religionsforskare som också älskar serier, har snöat in sig på superhjältar i ett bibliskt perspektiv.
- Frederik Berg: Dansk religionsvetare, speldesigner och missionär for friformsrollspel. Har många års studier av Fantomen bakom sig, men valde till slut att skriva avhandlingen om Battlestar Galactica istället. Men nu kommer sanningen om Mannen som inte kan dö äntligen fram.
 
När: Onsdagen den 9 november kl 18-21
Var: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö

Värd: Birgitta Ramdell, Form/Design Center
Moderator: Rebecka Eriksson, Briza maxima AB
Producent: Luisa Carbonelli, Briza maxima AB
Samarbetspartners: Studiefrämjandet Skåne/Blekinge samt Malmö Museer
 


Copyright © 2011 Form/Design Center, All rights reserved.