Copy
Email niet goed weergegeven? Bekijk het in je browser.
Agenda
1 november
  • Verhuizing Flowkamer naar D144
3 november
  • Bekendmaking studiereis in café van Horen Zeggen (vanaf 21:00)

10 november

  • Bedanktavond voor de actieve leden van Flow in kleincafé Van Horen Zeggen

15 november

  • Symposium Asset MA (18:30 - 22:00)
  • Start periode samenvattingen bestellingen (tot 1 december)

24 november

  • Schaatsen met Flow

Column

Vrijheid en verantwoordelijkheid – het regeerakkoord

Columns zijn een prachtig iets, je kan het hebben over wat je maar wilt en niemand kan aanstoot aan je nemen – immers; vrijheid van meningsuiting. Ten einde de ietwat abstracte invulling van vorig jaar te compenseren (navelpluis?), wil ik graag een en ander zeggen over het regeerakkoord.

Het regeerakkoord is ambitieus in haar bezuinigingen. Het ligt dan ook voor de hand dat ook de studenten aangepakt worden, wij  kunnen namelijk veel te goed rondkomen van het geld wat we van de overheid ‘krijgen’. In het regeerakkoord staat te lezen dat er “aan de student een investering in zijn eigen toekomst gevraagd wordt, in ruil voor veel beter onderwijs.” Concreet houdt dit in dat er een ‘sociaal leenstelsel’ komt, zodat studenten de masterfase kunnen bekostigen – want studiefinanciering voor deze fase wordt integraal afgeschaft.

Daarnaast wil Kabinet Rutte ook afrekenen met campusdino’s, door van deze mastodonten (die wij allen koesteren) een hoger collegegeld te vragen. Van deze oudjes, met toch al beperkte mobiliteit, wordt ook de OVkaart afgepakt en zijn dus volledig aangewezen op hun rollator (die ook niet meer vergoed wordt, maar dat terzijde).

Maar ‘lang aan de studie’, dat zijn wij toch geen van allen? Louter nijvere, ambitieuze studenten voor zover ik kan zien… Tuurlijk,  ‘n jaartje uitloop vanwege een bestuursjaar hier, halfjaartje dankzij een verrijkende stage in het buitenland daar: langstuderende, dat betekent vast zo iets als iemand die zes, zeven jaar over zijn studie van vier jaar doet.

Niet dus. Lang studerend, volgens onze vrienden in Den Haag, is iedereen die “langer dan 1 jaar uitlopen in hun studie”. En daar wringt de schoen. Ik snap natuurlijk ook wel dat deze maatregelen gericht zijn op mensen die té lang over hun studie doen. Maar, iedereen die om wat voor reden dan ook een jaar uitloopt, gaat volgens de huidige plannen vanaf 2011 drieduizend euro extra betalen, het minimale collegegeld voor langstuderenden komt dan uit op € 4672,-. Een aardige bom duiten.

Al deze bezuinigen brengen natuurlijk flink wat geld in het laatje. Afschaffing van de OVkaart voor langstuderenden levert een slordige € 30 miljoen, verhoging van het collegegeld voor deze zelfde groep is goed voor € 230 miljoen en afschaffing van de studiefinanciering na de bachelorfase brengt ook nog eens € 110 miljoen op – gerekend over de gehele regeringstermijn.

Deze centen worden deels geherinvesteerd in het onderwijs. Het kabinet geeft aan dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet en heeft daarom besloten tot bovenstaande bezuinigingen. In het regeerakkoord staat dat als volgt: “de prioriteiten binnen de onderwijsbegroting worden herschikt ten gunste van de kwaliteit van het onderwijs”.

Dit doet mij afvragen wat de prioriteiten van het onderwijs zijn volgens kabinet Rutte. De getroffen maatregelen doen denken aan een onderwijsfabriek als ideaal beeld; zo snel mogelijk academici afleveren. Het is blijkbaar geen prioriteit om studenten naast studeren op andere wijze klaar te stomen voor een baan, door middel van relevante ‘on top off’ stages of andere extra curriculaire activiteiten. Het voordeel van dergelijke activiteiten is dat een student zich verrijkt, het nadeel is dat er (eventuele) studievertraging opgelopen kan worden. Voor deze maatregelen was dat geen probleem, er was voldoende financiële compensatie. Echter, met een verhoging van het collegegeld in het verschiet voorziet een beurs hierin niet meer. Het wordt steeds minder gestimuleerd om activiteiten te ondernemen buiten de studie om.

Deze maatregelen zullen zeker impact hebben op de hoeveelheid studenten die te porren zijn voor een actieve rol binnen sport-, studie- of studentenverenigingen. Studieverenigingen hebben steeds meer moeite om studenten actief te maken voor hun vereniging, ook dankzij het enorme scala aan projecten gericht op excellerende studenten (mensen met overcapaciteit zoals dat dan heet) vanuit de universiteit zelf.

Gelukkig ontspringt Flow deze dans nog steeds en heeft het naast een groeiend ledenaantal een groot en enorm gemotiveerd actief ledenkader. Daaraan zitten allerlei voordelen verbonden – naast commissie ervaring: een geweldig gezellig studententijd!

Toch ben ik benieuwd hoe de beoogde maatregelen van de regering het studentenleven zullen beïnvloeden. Ik wil jullie niet te veel schrik aan jagen; je moet niet vergeten dat dit pas het regeerakkoord is, er staat (nog) niets wettelijk vast. En uiteindelijk zullen we allemaal – óók ik – af moeten studeren!

Ik zie jullie allen graag verschijnen op de aankomende borrel om jullie meningen hierover te peilen. Eén avondje borrelen levert vast geen jaar studievertraging op!

- Rik Wassens, vice-voorzitter Flow 2010-2011
 

Formeel
Beste Flow-ers,

Deze maand is wederom een nieuwe inFlow uitgebracht. Omdat wij de inFlow continu aan het heruitvinden zijn, vind je ook deze maand weer nieuwe features. Voorbeelden hiervan zijn, de interviews met mede-studenten en actieve leden, de gloednieuwe foto face-off en onze nieuwe rubriek 'Kennis volgens Kweek'.

Deze inFlow staat weer bordevol met nieuwsitems en verslagen, zodat je weer helemaal up-to-date bent van de activiteiten van studievereniging Flow.

- Marlies de Brouwer

Kennis volgens Kweek

Kweek is een communicatiebureau dat eind ’08 werd opgericht door studenten CIW aan de Universiteit van Tilburg. Het doel? Studenten echte praktijkervaring bieden dankzij echte projecten bij echte opdrachtgevers. Zo ontdek je wat je nu eigenlijk kan met alles wat je hier leert. In KvK (‘Kennis volgens Kweek’) geven we om de maand een voorbeeld van wat Kweek doet. In deze eerste editie: HOVO Brabant.

 Kweek Communicatie

HOVO is een organisatie die samen met hogeronderwijsinstellingen cursussen aanbiedt aan vijftigplussers in heel Nederland. De Brabantse afdeling van deze ‘seniorenacademie’ werkt samen met Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen, de TU Eindhoven en de Universiteit van Tilburg. Met hun nieuwe website op komst was het ook tijd voor nieuw promotiemateriaal. Er moest een wervende flyer worden ontworpen. HOVO Brabant is gevestigd op de UvT, dus was Kweek niet ver weg: aan ons de taak om zowel grafisch als tekstueel een ontwerpadvies aan te leveren.
 
We maakten de opdracht bekend bij onze leden. De eerste die zich beschikbaar stelde was Rick Smetsers, toen bezig met de afronding van zijn tweede jaar Tekst & Communicatie. Na een oriënterend gesprek met de leiding van HOVO Brabant kon hij aan de slag met zijn eerste klus namens Kweek.
 
Veel tekst of vooral beeldmateriaal? Een formele of informele toon? En past dit citaat wel bij de uitstraling van het bedrijf? Zomaar wat vragen waar hij mee te maken kreeg bij het opstellen van de tekst. Rick: “Dan blijkt dat je ook echt iets kan met bijvoorbeeld Practicum Tekstontwerp.” Daarnaast kwam zijn handigheid met Microsoft Publisher goed uit bij het maken van de voorbeeldflyer. Hiermee bezocht hij HOVO Brabant opnieuw. Tijdens het gesprek was vooral de dunne lijn tussen wervend overkomen en ‘te commercieel klinken’ een interessant discussiepunt.
 
Na nog wat kleine aanpassingen was zowel HOVO als Kweek tevreden. Het aansprekende resultaat ligt momenteel bij de drukker en Ricks enthousiasme heeft ertoe geleid dat hij nu projectleider is bij Kweek. Wie weet biedt hij jou dit jaar wat praktijkervaring?

Combisymposium Flow en Asset Marketing

Maandag 15 november organiseert Flow in samenwerking met Asset | Marketing en Studium Generale een symposium over crisismarketing en welke rol communicatie daarbij speelt.

Met sprekers als Kirsten Verdel (communicatiestrateeg - dus ook actief op twitter - en auteur van 'Project Homerus' over de ondergang van DSB), Simon Keijzer (oud perschef Ajax), Marc Zannoni (senior advisor COT instituut voor Veiligheids- en crisismanagement) en Stijn Pieters (mede-auteur van het boek 'Geen Commentaar!') belooft dit een interessante avond te worden.

Vanaf 18:30 ben je van harte welkom in DZ-1. Verdere details zijn hier te vinden!

Verslag CommunicatieClub Bourgondië

Afgelopen zomer ontving Flow een uitnodiging van de Communicatieclub Bourgondië om eens nader kennis te maken. Een hele eer, want de CCB is de grootste regionale beroepsvereniging in het vak van de communicatie! 

Op woensdag 13 oktober was het dan zo ver: tien nieuwsgierige Flow-ers werden bij de Fontys Hogeschool Ecpnomie in Tilburg ontvangen. Hier gaf Robert Kok, docent Sportmarketing en consultant, een gastcollege over sportsponsoring. Aan de hand van levendige voorbeelden werd de deelnemers uit de doeken gedaan hoe je deze vorm van sponsoring tot een succes maakt, maar ook welke risico’s hier aan kleven. Het was een interessant college en twee uur (en 3 koppen koffie per persoon) later waren alle afgevaardigden weer helemaal op de hoogte van alle ins- en outs met betrekking tot Sportcommunicatie.

Na afloop van het college was het tijd om, zoals het hoort, geheel in stijl te borrelen in de hippe bar van de Fontys Hogeschool. Onder het genot van hapjes, een wijntje of biertje (of twee) zijn de eerste contacten met een aantal leden van de CCB gelegd.

Al met al was het een geslaagde avond en Flow hoopt dan ook te kunnen proosten op een fijne samenwerking met de CCB! De foto's van het bezoek zijn hier te vinden.

- Noëlle Tillie (commissielid FAC)

Ludieke oproep

Ben jij vastgeroest in je Tilburgse leefomgeving en heb je totaal geen motivatie om naar het buitenland te gaan? Heb je al drie keer wortel geschoten? Kan je je identificeren met debiteuren crediteuren? Dan kun je je aanmelden voor een project van de exchange coördinator. Zij is namelijk hard op zoek naar een student die het verlaten van Nederland totaal niet ziet zitten.

Contact: N.Ptashchenko@uvt.nl

Informeel
Borrel

Afgelopen maand was er de introreünie. Tijdens het spetterende diner en de aansluitende borrel zijn de nieuwe eerstejaars helemaal geïntegreerd met de oudere gardes van Flow.
De volgende borrel zal plaatsvinden op 3 november in café kleincafé Van Horen Zeggen. Het is zeer belangrijk dat je aanwezig bent op deze borrel, omdat dan de studiereis bestemming bekend gemaakt wordt!
Face-Off!
Voor het eerst in de inFlow, de foto face-off! Door te klikken op een van onderstaande foto's breng je een stem uit. In de volgende inFlow zal de winnaar bekend gemaakt worden. De foto met de meeste stemmen zal tijdens het eind van het collegejaar op een speciale manier gehuldigd worden. Klik en stem!

Face-off A

Eerstejaarsinterview

Woensdagmiddag, 14 uur. We ontmoeten Madi Kliffen (19), een kersverse eerstejaars in de koffiekamer van gebouw P. Ze liet haar enthousiasme en spontaniteit al blijken op het combifeest ‘Los in het Sprookjesbos’, toen zij als ware ijskoningin ten tonele verscheen.
 
Madi, wil je altijd zoveel indruk maken?
Dat niet zozeer, maar echt verlegen ben ik niet. Het was een heel leuk thema en ik wist dat veel mensen als elfje of Roodkapje verkleed zouden gaan, dus ik wilde echt iets origineels.
 
Dat is je in ieder geval gelukt. Maar vertel eens, hoe kom je hier bij CIW terecht?
Ik heb Frans en Spaans gestudeerd in Leuven, maar dat was het toch niet echt. Ik woonde daar ook, maar ik leefde er niet. Ik ging dus op zoek naar een andere studie in een andere stad. Ik wilde in ieder geval iets in de sociale richting en heb onder anderen gekeken naar Cultuurwetenschappen, Psychologie en dit. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen CIW in Nijmegen of Tilburg, en vanwege de verschillende richtingen die Tilburg biedt is mijn keuze op de UvT gevallen. En ook een beetje omdat mijn vriend hierheen ging.
 
Woon je nu ook in Tilburg?
Ja, samen met mijn vriend. Het bevalt heel erg goed. Je beleeft de studentensfeer veel meer als je op kamers zit, en het is toch gemakkelijker om naar feestjes te gaan als je hier woont. Ik merk van vriendinnen nu ook dat ze een slaapplek moeten regelen als ze naar een feestje willen, en dat ongemak heb ik gelukkig niet.
 
Terug naar de studie: Je hebt voor Tilburg gekozen vanwege de vier richtingen waaruit je kunt kiezen. Neig je al naar een bepaalde richting?
In eerste instantie voelde ik veel voor Interculturele Communicatie, maar nu twijfel ik wel. Tekst en Communicatie lijkt me ook wel heel interessant, en Bedrijfscommunicatie ook. Het is dus nog een beetje afwegen, maar mijn algemene indruk over de studie is in ieder geval goed.
 
Je bent ook al actief lid bij Flow.
Ja, bij de Eerstejaarscommissie. Ik wilde graag actief worden, maar ik wist nog niet zo goed of het goed te combineren was met de studie. De IFAC en de Studiereiscommissie zijn nu dus nog even te druk, maar ik ben zeker van plan in de toekomst nog meer commissies te versterken. De EJC is een ideale manier om kennis te maken met hoe je activiteiten organiseert, en het is natuurlijk ook heel gezellig. 
 
Je lijkt heel enthousiast!
Dat ben ik ook. Je wordt meteen opgenomen in de groep, je wordt zeker niet behandeld als een nieuwkomertje. Ik denk dat ik een heel gezellige studententijd ga hebben en ik wil met de EJC ook eerstejaars die niet bij het introkamp waren actief betrekken bij de vereniging.
 
Interview met een Commissaris: Teun Vugts

Teun Vugts is dit jaar commissaris van de webcommissie van Flow. Om iedereen een blik te gunnen in de keuken van een commissaris heeft de inFlowcommissie Teun geïnterviewd. 
 
Stel je even voor.
Ik ben Teun, derdejaars BDM, en doe dit jaar ook een combinatie tussen HAIT-, Psychologie en economie vakken voor mijn minor. Twee jaar geleden ben ik actief geweest in de IFAC. Vorig jaar ben ik geen actief lid geweest, maar ik ben wel actief betrokken gebleven bij Flow.
 
Waarom ben je actief lid van Flow geworden?
Tijdens het introkamp in het eerste jaar ben ik al gestrikt om actief te worden en ik had er zelf ook wel veel zin in, want het is een goede manier om ook op een andere manier met je studie bezig te zijn. Bezig zijn met Flow is ook een ideale manier om nieuwe sociale contacten op te bouwen. Flow is eigenlijk een grote vriendengroep. Voor iedereen een aanrader!
 
Je hebt dus al een aantal jaren ervaring als actief lid, maar nu ben je commissaris. Hoe kwam dat zo?
Het is me eigenlijk aangeboden door Tom (de vorige webcommissaris, red.).
 
Hoe ziet een actieve dag als webcommissaris eruit?
We krijgen iedere week een update van het bestuur. Het bestuur geeft aan wat ze op de site willen zien, wat aangepast moet worden, enzovoorts. Er is dus heel veel samenwerking met het bestuur, waardoor je als webcommissie heel goed op de hoogte bent van wat er in de vereniging allemaal gebeurt. We helpen ook heel veel andere commissies op webgebied, bijvoorbeeld als ze een nieuwsberichtje willen plaatsen.
 
Wat zijn je doelen voor dit jaar?
Ik wil de website nog beter  en overzichtelijker maken, het goed onderhouden en zorgen dat het up-to-date blijft. De website is het visitekaartje van de vereniging, dus het moet er allemaal wel goed uit zien. Ten opzichte van de oude website is deze site natuurlijk al een stuk beter.
 
Waarom is er een afgesloten deel?
Dat is eigenlijk vooral voor bedrijven en ouders. Mensen van buiten de vereniging zien nu vooral formele foto’s en maar een paar informele.  We willen als studievereniging professioneel overkomen, zodat bedrijven ook bereid zijn samen te werken en te sponsoren.
 
Bedankt voor je tijd! 
 
Nachtuniversiteit

16 december vindt er een nieuw evenement plaats op de universiteit van Tilburg. De nachtuniversiteit. Tijdens dit spectakel zullen er allerlei activiteiten plaats vinden om zoveel mogelijk geld op te halen voor 3FM serious request. Je moet dan denken aan workshops, symposia en concerten.

Voor dit evenement zijn echter wel vrijwilligers nodig. Vandaar dat de organisatie van de nachtuniversiteit Flow benadert heeft, met de vraag dit verzoek door te spelen aan de leden.

Lijkt het je wat om dit evenement zo goed mogelijke te laten verlopen? Mail dan naar info@nachtuniversiteit.nl en meld je aan!
Ons e-mailadres:
StudieverenigingFlow
Warandelaan 2
Tilburg, Noord-Brabant 5000 LE


Copyright (C) 2010 StudieverenigingFlow Alle rechten voorbehouden.