Copy
Nieuwsbrief Stichting Ovaal

Voor en door ouders

Mede dankzij een subsidie van Pro Juventute ondersteunt Ovaal inmiddels vijftien Autismecafés verspreid door het land. De meest noordelijke cafés bevinden zich in StedeBroec (kop van Noord Holland) en Assen, de zuidelijke lijn loopt via Den Bosch en Waalwijk. In het midden van het land is Autismecafé IJsselstein in oprichting. Ons werk voor en door ouders van kinderen met autisme wordt steeds vaker opgemerkt, én gewaardeerd. Op de foto zien we hoe een lid van het ouderteam van Autismecafé Den Bosch trots een prijs in ontvangst neemt van het Rabobank project 'Maak je sterk voor elkaar'. Een directe waardering van de inwoners van Den Bosch die hebben gestemd welke vrijwilligersprojecten een extra steuntje in de rug verdienen. Dankjewel namens alle ouderteams!

We vallen ook op onder professionals. Zo zijn we door Ypsilon (de vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose) gevraagd onze kennis over te dragen en hun medewerkers te trainen om PsySalons te starten, het equivalent van een Autismecafé. We hebben daarvoor een training ontwikkeld die ook bij andere organisaties in te zetten is. Ontzettend leuk om te doen, en nuttig ook om onze kennis op deze manier over te dragen. Het ziet ernaar uit dat we binnenkort een tweede opdracht krijgen om dit voor een andere lotgenotendoelgroep te realiseren. Geïnteresseerd of het ook iets voor jullie organisatie is? Neem gerust contact op!

                
Janneke van Bockel                                          

directeur Stichting Ovaal

Videoportretten
Ouders Praten Mee maakte vijf indringende videoportretten van vaders en moeders van kinderen met autisme. Hoe ziet het dagelijks leven in hun gezin eruit? Wat vinden ze van de veranderingen in de zorg en hebben ze vertrouwen in de toekomst? Loes, Renate, Gert-Jan, Jörgen en Sietske nemen geen van allen een blad voor de mond – maar hun ervaringen lopen wel opvallend uiteen. Gert-Jan is blij met de transitie in de zorg. Hij had een prettig ‘keukentafelgesprek’ met de gemeente en is opgelucht eindelijk verlost te zijn uit het doolhof van de jeugdzorg. Loes maakt zich grote zorgen. Haar beide kinderen hebben een ernstige vorm van autisme. Zijn zij de komende jaren nog verzekerd van liefdevolle en deskundige begeleiding? Frustratie is er ook. Renate zegt: ‘Ik vind het goed dat alles nu herzien wordt, maar als zorg echt nodig is, dan moet je ook niet eindeloos blijven discussiëren. Bij de gemeente realiseren ze zich niet altijd dat je als ouders vaak al heel veel zelf geprobeerd hebt.’

Kijk en luister zelf op www.ouderspratenmee.nl
Aandacht besteden aan dit project? Graag! Op de website vind je onder het kopje 'pers' naast het persbericht ook een artikel, vijf uitgewerkte interviews en twee illustraties die rechtenvrij te gebruiken zijn.
 
Samenwerking
In samenwerking met de Verwendag organiseren we studiedagen voor ouders (waarom zouden alleen hulpverleners immers studiedagen hebben?). Op 23 januari is gebruiken we het Autisme Belevings Circuit als kapstok om te ontdekken hoe je je autismevriendelijke benadering kunt ontwikkelen. Op 30 januari is er een dag speciaal voor ouders die onlangs de diagnose van hun kind te horen hebben gekregen, 'Een diagnose, en dan?' Tijdens deze oriëntatiedag helpen we je op weg door samen stil te staan bij hoe jij in jouw gezin dingen wil aanpakken. We gaan je niet vertellen hoe het moet (dat doen er al genoeg) maar delen van harte onze kennis en zodat je zicht krijgt op de mogelijkheden en geholpen wordt jouw eigen keuzes te maken. Aanmelden kan via www.verwendagouders.nl 

Facebook groepen
Heb je tussen de Autismecafés door behoefte aan contact met gelijkgestemde zielen? Word dan lid van een van de (besloten) facebook groepen voor ouders die we samen met de Verwendag modereren. Meer dan 4.500 ouders wisselen er dagelijks kennis en ervaring uit, met een lach en een traan en vaak is een half woord al genoeg. Wees van harte welkom! De beheerder stuurt je na aanmelding eerst een berichtje, na beantwoording wordt je toegelaten.

Ouders van een kind met autisme
Ouders van een kind met MCDD
Ouders van meisjes met autisme
Ouders van pubers met autisme
Ouders van (jong)volwassen kinderen met autisme
Vlaamse ouders van pubers met autisme
Oppasgroep voor ouders van kinderen met autisme
Verliefd / verloofd / getrouwd met een partner met autisme

Ouderfestival
Psst, tipje van de sluier: We zijn in gesprek om te kijken of we de jaarlijkse landelijke Verwendag voor ouders weer kunnen organiseren. Dit keer als een Ouderfestival. De titel hebben we al; Kom op verhaal! Als we het financieel en organisatorisch rondkrijgen zijn we eind augustus/begin september te gast op onze vertrouwde stek bij Landgoed de Horst in Driebergen. Wordt vervolgd...
 

In oprichting
Een ouder die op de Verwendag een democafé bijwoonde was zo enthousiast dat ze dat ook graag in haar eigen woonplaats wil realiseren. Ze heeft een paar mede-ouders gevonden die dat ook willen en dus is nu Autismecafé IJsselstein in oprichting. Zo gaat dat. Autismecafés starten altijd op intiatief van ouders. Ovaal staat de ouderteams bij met raad en daad en faciliteert hen met praktische zaken zodat je niet het wiel hoeft uit te vinden. Zou je dat ook willen? Kijk dan eerst op de website bij 'zelf starten' en neem gerust contact op als er vragen zijn!

De agenda op www.autismecafe.nl is leeg in de kerstvakantie. De meeste cafés starten weer vanaf half januari. We wensen alle ouders, hun gezinnen en iedereen die hun dierbaar is rustige feestdagen en een goed begin van het nieuwe jaar.
Stichting Ovaal
Antonlaan 578
3707 KD  Zeist
www.stichtingovaal.nl


Je ontvangt deze mail omdat je eerder belangstelling hebt getoond voor activiteiten van Stichting Ovaal. Als je dat niet (meer) wil kun je je eenvoudig via de link hieronder uitschrijven.


Uitschrijven    Inschrijving bijwerken 

Email Marketing Powered by Mailchimp