Copy
"The real voyage of discovery consists not in seeking new lands, but in seeing with new eyes." - Marcel Proust
View this email in your browser
Coaching newsletter januari 2016
volg me op Facebook
volg me op Twitter
volg me op LinkedIn

 

Kris Buggenhout richtte zijn kantoor op in 2008. Hij is een gecertificeerd coach met meer dan 20 jaar ervaring in interne en externe coaching. Vanuit zijn ruime Human Resources ervaring in bedrijven als CFE, Kraft Foods, BMW, BAT en Pfizer en zijn doorgedreven opleiding als gecertificeerd coach, begeleidt en ondersteunt hij leidinggevenden in de ontwikkeling van hun potentieel om succesvolle managers te worden.


ONTWIKKEL UW STRATEGISCHE AANPAK

 

Effectieve managers vinden een evenwicht tussen hun strategische aanpak en het dragen van hun dagelijkse, operationele verantwoordelijkheden. Ze kaderen hun taken binnen een bredere context, overstijgen het korte-termijn denken door de implicaties van hun acties en beslissingen op langere termijn in te schatten en uit te kijken naar opportuniteiten en risico's in de toekomst.

Bedrijven verwachten van hun managers hun strategisch inzicht aan te scherpen en een meer strategische aanpak te hanteren.

Strategisch denken komt voort uit het denkvermogen, persoonlijkheid en gedragingen. Hoewel mensen verschillen in intelligentie en persoonlijkheid, kunnen zij alle hun strategisch denken ontwikkelen.
Dit artikel geeft enkele suggesties de strategische aanpak te verbeteren.  

Evalueer uw strategische vaardigheden 
- bekijkt u problemen vanuit verschillende perspectieven ?
- bent u tevreden met één oplossing of staat u open voor meerdere oplossingen ?
- hebt u aandacht voor de langere termijn effecten van uw acties, gedragingen en beslissingen ?
- bent u bereid uw mening te veranderen wanneer u bijkomende informatie ontvangt ?
- bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen uw domein of sector ?
- wordt u gezien als een persoon die openstaat voor meningen en ideeën van anderen ?


Sta open voor verschillende ideeën en perspectieven
Strategische denkers zijn nieuwsgierig, flexibel, toekomstgericht en positief ingesteld. Ze staan open voor nieuwe ideeën, vragen naar de oplossingen van collega's en teamleden en hebben een brede interessesfeer. Vraag aan uw collega's in welke mate u deze kenmerken bezit en toont. Indien niet (altijd), stel u zelf de vraag wat u belemmert om deze aanpak toe te passen.

Verhoog uw zelfkennis
Maak er een gewoonte van om te peilen naar de overtuigingen en veronderstellingen die aan de basis liggen van uw gedrag, denken en beslissingen én ze in vraag te stellen.

Ontwikkel een helicopter-view
Geen enkele actie of beslissing staat op zichzelf. Tracht in te schatten wat de effecten zijn van uw acties en beslissingen op andere mensen of afdelingen. Wat voor u de 'beste' oplossing is, kan risico's, problemen of nadelen opleveren voor anderen. In dit opzicht is het aangewezen om een klare kijk te hebben op de verschillende afdelingen en hun inter-afhankelijkheid.

Vraag advies 
Zoek binnen uw omgeving een strategische denker en gebruik hem of haar als voorbeeld en als sparring partner.

Beperk 'firefighting'
Het is algemeen bekend : managers worden overladen met emails, vragen en praktische problemen. Branden blussen staat lijnrecht tegenover strategisch denken. Denk na over manieren om branden te voorkomen of op een efficiëntere manier te blussen (bvb. prioriteiten aanpassen, delegeren,....).

Bouw een intern/extern netwerk uit
Het uitbouwen van een (intern of extern) netwerk verbetert informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking. Het geeft de mogelijkheid om een probleem vanuit verschillende perspectieven te bekijken en om betere oplossingen te vinden, die een breder draagvlak hebben. Wilt u een beter evenwicht tussen het strategisch denken en de dagelijkse uitvoering van uw taken en verantwoordelijkheden ? 
Herkent u de suggesties hierboven, maar slaagt u er niet in ze in praktijk om te zetten ?

Het goede nieuws is tweeledig :
- strategisch denken is te ontwikkelen
- coaching is een duurzame ontwikkelingstool dat op een praktische manier uw strategische focus verhoogt door bovenstaande (en andere) suggesties als coachingdoelstellingen op de agenda te zettenKris Buggenhout
Zaakvoerder - Gecertificeerd coach
Business Coaching Services

 
P.S. Stuur, via de Forward knop, dit artikel gerust door naar collega's die hun strategische focus willen verhogen. 

 


 
Forward
Copyright © 2016, Kris Buggenhout, All rights reserved.

Mailing address :
Dorpsstraat 115
9420 Erpe-Mere
Tel. : 053 82 81 82
GSM : 0476 43 00 75
Website : www.bcs-hr.be
Email address : kbuggenhout@bcs-hr.be

unsubscribe from this list    update subscription preferences