Deel 3 : hoe omgaan met perfectionisme
Dit is het derde en laatste deel over perfectionisme.
Deel 1 ging over de typische en specifieke gedragingen die perfectionisten vertonen. Indien u dit deel nog niet gelezen zou hebben, dan vindt u het artikel terug op http://ben-ik-een-perfectionist.blogspot.be/2016/12/bent-u-een-perfectionist_6.html
Deel 2 bespreekt de keerzijden, de negatieve gevolgen van perfectionisme (lees : http://eepurl.com/cDLEGv ).
Vandaag wil ik u een aantal tips meegeven om perfectionisme af te bouwen.
1. 'Goed' is goed genoeg
De idee van alleen een perfect resultaat af te leveren zorgt er, tot groot ongenoegen, voor dat een taak of een project niet afgewerkt wordt. Een goed resultaat afleveren is daarentegen haalbaar en weerhoudt u er van om voortdurend bij te polieren en te zoeken naar dingen die beter zouden kunnen.
Stap af van de overtuiging dat 'een goed resultaat' minderwaardig is omdat ze u allicht verder brengt dan een perfect resultaat, dat u nooit zal bereiken.
2. Word u ervan bewust dat perfectionisme zowel u als de mensen rondom u benadeelt
De perfecte wereld bestaat niet, welke films u ook bekijkt of boeken u ook leest. Perfectionisten willen een plaats in een onrealistische perfecte wereld die, zelfs op termijn, niet haalbaar is. De gevolgen zijn nefast : ontevredenheid, frustratie, machteloosheid, stress, niet alleen bij u maar ook bij de mensen waarmee u omgaat.
Erken uw drang naar perfectie, benoem het en denk na over de keerzijden uw perfectionistisch gedrag. Het zal u toelaten andere keuzen te maken wanneer u taken en/of projecten aanpakt.
3. Verbetering is niet altijd vooruitgang
U kunt altijd wel iets verbeteren, maar te koste van wat ? Zaken lopen niet altijd zoals gepland.
Perfectie is nu eenmaal niet van deze wereld. Mensen, alvast de meest evenwichtige, weten dat en zullen u niet negatief beoordelen omdat u niet perfect bent, integendeel.
4. Vergelijk u niet met anderen, focus u op uzelf
Mensen hebben de (helaas destructieve) neiging om zichzelf te vergelijken met anderen, voornamelijk met hen die meer hebben, kennen, kunnen of er beter uitzien. Een gevoel van minderwaardigheid duikt op. Perfectie kan een compensatie zijn voor dit gevoel.
Een betere optie is u te focussen op uzelf : uw ontwikkeling, uw successen, problemen en moeilijkheden die u opgelost hebt. Waardeer u zelf.
5. Doe wat u denkt dat juist is
Eens u zich realiseert dat perfectionisme belangrijke nadelen met zich meebrengt, is het belangrijk om voor u zelf uit te maken wat juist is, wanneer iets goed genoeg is, zonder de voortdurende (volgens u zeer hoge) verwachtingen van de anderen te moeten torsen.
De ervaring dat dit werkt verhoogt uw zelfvertrouwen en -waardering. U merkt dat 'goed' voldoende is voor u, maar, even belangrijk, ook voor uw collega's, uw baas of uw medewerkers. Dit gegeven speelt daarenboven niet alleen in een professionele context. Ook privé zult u de vruchten dragen.
Kris Buggenhout
Managing Partner - Professional Certified Coach (International Coach Federation) - Teamcoach
Business Coaching Services
website : www.bcs-hr.be
GSM : 0476 43 00 75
Volg mij op LinkedIn : https://be.linkedin.com/in/kbuggenhout
Word lid van mijn LinkedIn groep "Accelerating Growth : Develop your managers" via https://www.linkedin.com/groups/12010156
|
|
|
Word lid van "Accelerating Growth : Develop your Managers" en blijf op de hoogte van de meeste recente leiderschapstendenzen, -modellen en best practices, start discussies over leiding geven en de ontwikkeling van leidinggevenden, maak gebruik van de ervaringen en expertise van andere groepsleden om tot de beste oplossingen te komen voor specifieke leiderschapsproblemen en deel zelf uw kennis en ervaringen om anderen te helpen.
|
|
|
|
|
|
|