Copy

Cool & elegant
Chenin Blanc   

Ny årgång!
Lammershoek's White Mysteries Chenin Blanc 2020
 
 

Idag finns Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020 på Systembolagets i tillfälliga sortimentet igen. Detta vin kommer från topproducenten Lammershoek Winery, i vinregionen W.O. Swartland, cirka 80 km från Kapstaden, i Sydafrikas Coastal Region.

Denna Chenin Blanc är ett nyanserat, elegant och modernt vin som ingår i producentens populära och begränsade vinserie The Mysteries, som består av ett fåtal vingårdsspecifika, både röda och vita viner. Denna serie är känd för sina karaktärstypiska och fruktdrivna viner med god syra.
 
Lammershoek Mysteries Chenin Blanc är till 100% gjort på druvan Chenin Blanc och druvorna plockades av rankor som är mellan 44 till 52 år gamla, så kallade 'bush vines' som inte binds upp, utan växer i små buskar. Att arbeta med dessa små, gamla vinbuskar ger vinet ett synnerligen rikt schatterat uttryck. På en så fuktfri mark som råder här, blir rötterna tvungna att växa djupare i jakt på vatten, ibland ända upp till 7 meter ner i jorden. Då jordmånen dessutom består av torr granit, så resulterar detta i exceptionellt solmogna och syrliga druvor, så vinet får en rik mineralisk och komplex profil. Det lagras sedan på ekfat och senare även på flaska. Ingen jäst har tillsatts så vinet har fått en naturlig och fräsch framtoning.
 
I Lammershoek Mysteries Chenin Blanc möts man av ett ljust vin i en snygg halmfärgad nyans med glittriga reflexer och med en smakrik och fruktig arompalett. Man känner en snygg längd med en tydlig fatkaraktär och med nyanser av bivax i den gula frukten. Mogna plommon, vit persika och citrusskal samsas tillsammans med en fin örtkomposition av svag kardemumma, pikanta jordiga toner av gräs och en nyans av rök.
 
Druvtypiska Lammershoek Mysteries Chenin Blanc serveras med fördel till lätta sallader och grönsaksrätter, gärna kryddade med fänkål, chili och koriander. Vinet passar förstås också bra till skaldjur och olika fiskrätter eller till krämiga ostar som till exempel Brie. Bra till all slags fisk som vårt recept nedan på elegant vit grillad fisk i härlig citronsmörsås.
 
Just nu hittar du Lammershoek Mysteries Chenin Blanc i ett 80-tal systembutiker runt om i landet men vinet kan förstås också beställas.
 
Lammershoek's White Mysteries Chenin Blanc 2020
Region: Sydafrika, W.O. Swartland
Producent: Lammershoek Winery
Druvor: 100% Chenin Blanc
SBnr: 91272
Köp Lammershoek's White Mysteries Chenin Blanc 2020 >>

Elegant vit grillad fisk i härlig citronsmörsås


En lätt fisk med citronsmörsås från finrestaurangen som även lagas lika lätt hemma och på ett enkelt sätt, men det blir en perfekt och elegant middag vilken kväll i veckan som helst. Denna rätt går från spishäll till bordsskiva på bara en halvtimma.
 
 • 4 fasta vita fiskfiléer, cirka 10-12 cm långa, 3-4 cm tjocka (torsk eller hälleflundra)
 • 3 msk smält smör
 • saft och skal från 1 medelstor citron
 • ½ tsk salt, plus extra efter smak
 • 1 tsk malen rökt paprika
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk lökpulver
 • ¼ tsk nymalen svartpeppar
 • 3 msk olivolja
 • hackad färsk basilika eller persilja, för garnering och smak
 • extra citronskivor till servering
Klappa fiskfiléerna torra med hushållspapper för att få bort överflödig fukt. Det här steget är viktigt för att fisken ska få fin färg när du steker den.
Rör ihop smält smör, citronsaft och skal och salt i en skål och blanda väl till citronssmörsåsen. Smaka av. Behövs mer salt?  
I en annan skål, rör ihop salt, rökt paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver och svartpeppar. Badda på kryddblandningen och fördela jämnt på alla sidor av filéerna.
Värm upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme och när oljan fräser, steker du 2 fiskfiléer åt gången för att de ska bli jämt bruna runt om. Stek varje sida tills fisken blir lite transparent och känns något fast i mitten och fått färg runt om. Brukar ta cirka 2-3 minuter per sida.
Ringla lätt lite av citronsmörsåsen medan du lagar rätten, spara resten för servering.
Se till att inte överkoka fisken, så att den inte blir seg. Krydda med extra salt vid behov och nymalen svartpeppar efter smak.
Servera fisken med resterande citronsmörsås, basilika eller persilja och citronklyftor.
Copyright © Vinjournalen.se 2022

Välkommen till Lammershoek Farms & Winery!


Lammershoek Farms & Winery grundades egentligen redan 1718 som ett jordbruk men har under åren växt till ett känt och spännande vinföretag med 3 olika omtyckta serier av mycket smakfulla viner, både röda, vita och rosé.
Namnet Lammershoek betyder bokstavligen "lammets hörn" och enligt legenden sökte tackorna skydd för sin avkomma när de hotades av den svarta örnen – lokalt känd som 'lammervanger'.

Ägarna familjen Abold fokuserar på att producera kvalitativa viner i en relativt liten skala producera viner på ett hållbart och jordnära sätt och med stort miljötänk.
Familjevingården är på 180 hektar med odlingar som ligger högt belägna, på mellan 80-300 meter över havet. Familjen odlar sitt vin enligt projektet "Old Vine Project för tradition och miljö".
Många av vinerna är ursprungscertifierade med 'Heritage Vineyards' och betecknade 'Old Bush Vine Vineyards of Lammershoek', varav några vinstockar är gamla och från 1966.

Druvorna växer på stockar som inte binds upp i buskar utan är "bush vines" och bland druvorna som man odlar på Lammershoek Winery är Chenin Blanc, Chardonnay, Viognier och den gamla ungerska druvan Hárslevelü samt Marsanne och de röda druvorna Syrah, Carignan, Grenache, Mourvèdre, Pinotage och Tinta Barocca.
 
Hör när Schalk Opperman på Lammershoek pratar med Christopher Barnes på Grape Collective om gamla vinstockar, synnerhet med Swartlands Chenin Blanc. För länk klickar du på bilden ovan.

Vet du detta om druvan Chenin Blanc? 


Chenin Blanc är en gammal omtyckt druva som första gången omtalades år 1534 av François Rabelais och den är bland världens 5 i topp av mest odlade gröna druvor. Chenin Blanc kommer ursprungligen ifrån Loire och odlas fortfarande främst i Loiredalens distrikt som Vouvray, Savennières, Saumur och Anjou. Förutom i Frankrike odlas druvan i Sydafrika där den också kallas ’Steen’, i USA, Australien, Nya Zeeland, Mexiko, Argentina, Brasilien, Uruguay, Chile, Israel, Kanada, Spanien och fantastiskt nog odlas även i liten skala i Indien och Thailand.

Druvan har dubbelt så stor odlingsarial i Sydafrika jämfört med hemlandet Frankrike.
I äldre odlingar av "bush vines" framställer den seriöst fina och fruktiga viner med den honungsrika aromen som är så karakteristisk för druvan.

De senaste åren har hängivna vinmakare och Chenin-specialister vunnit gehör i Sydafrika, särskilt i Stellenbosch och man kan säga att detta har lett till en Chenin-renässans. Den gör  alla vinstilar från väldigt smakfulla torra vita viner, med eller utan fatkaraktär, till försvinnande goda halvtorra vita viner och även mousserande och till och med goda dessertviner med ädelröta. 

Chenin Blanc är en druva med stor naturlig fruktsyra som ger torra vita viner med en längre livslängd än de flesta andra vitvinsdruvor. Druvan mognar tidigt och trivs i olika jordtyper, som kalk, sand och lera.
Chenin Blanc viner är kända och populära för sin extremt utvecklade, fräscha syra oftast  torra viner med dominanta smaker som citrus, olika gröna och gula frukter samt mogna tropiska frukter, blommiga toner som kaprifol, ofta ekfatslagrat som betonar smakerna brioche, kex, honung och nötter.

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor mat och vinfantast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samband med leverantör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.