Copy

Två sofistikerade &
eleganta viner i litet parti! 

Kultvinet Longridge Wine Ekliptika är på årlig visit! 


Longridge Wine Ekliptika 2019 får du inte missa! Detta saftiga rödvin är ett mycket populärt biodynamiskt vin som endast görs i ett unikt begränsat parti och det kommer endast en gång om året – worldwide! Så passa på, tidigare år har vinet sålt slut på ett kick!  Det här är ett fruktigt och fashionabelt vin för dig som är ute efter något alldeles extra.

Ibland har man turen att lägga vantarna på ett riktigt elegant vin! Longridge Wine Ekliptika är ett sådant vin och samma snygga blend används varje år: Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon, en magnifik sammansättning, skapad av den kände och skicklige biodynamiske vinmakaren Jasper Raats på vingården Longridge Wines i soliga Stellenbosch, Sydafrika.
 
Longridge Wine Ekliptika är ett sofistikerat och mycket välgjort vin i bästa Bordeaux-stil, fylligt och tätt, mörkrött i färgen. Vinet bjuder på en stilig fruktpalett av mörka, mogna frukter som svarta vinbär och plommon och söta kryddor. Man kan beskriva det som att rök och jordnära toner samsas i kombination med en murrig nyans av blyertsspån. Ekliptika har en förträfflig, välbalanserad syra med stiliga tanniner. Ett otroligt komplext vin med ett långt smakfullt avslut. Vinet har lagrats 24 månader på franska ekfat.

Alla årgångar av Longridge Wine Ekliptika hyllas alltid hos internationella kritiker och vinkännare. Bland annat har James Suckling, Tim Atkin och Jancis Robinson, gett tidigare årgångar höga poäng långt över 90/100 och tummen upp.
 
Longridge Wine Ekliptika fungerar väl på egen hand för att bara njuta av, men är också ett intressant matvin. Servera till en grillad köttbit av nöt, lamm och vilt eller tillsammans med en smakfull, lagrad ost. Vi har valt att laga helt växtbaserad mustig gryta till detta veganska vin.
 
Longridge Wine Ekliptika finns i ett välfördelat tillfälligt parti i systembutiker runt om i landet. 
 
Longridge Wine Ekliptika 2019
Druvor: Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon
Område: Western Cape, Stellenbosch
Producent:  Longridge Wine Estate
SB nr: 92108
Pris: 199 kr

 
Longridge Wine Ekliptika på Systembolaget

Fruktig, modern och smakrik Syrah!


Från samma vinmakare Jasper Raats i Stellenbosch kommer vinet Driefontein Syrah 2019 och råvaran här är förstås en druva som växer allra bäst i uråldrig och gammal granitjord. Vi pratar 100% Syrah, eller Shiraz som den oftast heter i viner som kommer från Nya Världen. Men inte i detta vin!
 
Även denna gång har Jasper skapat ett mycket generöst finvin av mästarklass med Driefontein Syrah. Här ryms en fransk Bordeaux-palett av bästa sort – men stilen är konsekvent sydafrikansk. Ett single vineyard och biodynamiskt vin om är späckat med björnbär, mörka plommon, moreller och svarta vinbär och har en generös rondör och värme, som mjukas upp av lakrits, läder och mocka runt en väl inlindad frukt- och garvsyra.
 
Här får man ett mysigt vin i både doft och smak så resultatet blir ett intensivt och smakrikt och mycket harmoniskt vin. Dessutom har vinet en underbar finish med utvecklade ektoner eftersom det fått mogna på franska ekfat under primär och sekundär jäsning i 22-24 månader.
Dekantera, drick nu eller lagra i ytterligare 15 år, du väljer! 
 
Jasper Raats är bortskämd med internationella hyllningar från vinmedia, recensenter och prominenta vinkännare runt om i världen. Driefontein Syrah är inte utan eloge och har bland annat nominerats till 5 stjärnor i Platter's Guide 2019.
 
Driefontein Syrah är gott att dricka som det är tillsammans med vänner men vinet är också en bra matpartner till lite elegantare kötträtter med potatiskroketter med nystekta kantareller eller allt som du grilla kommer att smaka utmärkt till vinet eller varva med rostade grönsaksrätter. Till efter kanske var en bit lagrad hårdost?
 
Driefontein Syrah 2019
Druvor: Syrah
Område: Western Cape, Stellenbosch
Producent:  Longridge Wine Estate
SB nr: 2068
Pris: 199 kr
Driefontein Syrah 2019 på Systembolaget

Quiche med Provolone, skogschampinjoner & nötter

 
Prova en höstig quiche med svamp, ost, majs, kryddor och nötter.  Här har vi använt den italienska osten Provolone som främst Lombardiet men numera görs över nästan hela landet.
Provolone är en fet, halvhård ost av komjölk i en stor runt päronform med ett snöre som upphängning. Osten smälter fint i matlagning och finns både som lagrad och som mild ost. Cashewnötterna ger en extra kick åt ost och svamp.
  • ca12 skogschampinjoner, tunt skivade
  • ca 8 provoloneost, tunt skivad
  • 1/2 lite burk majskorn
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk torkade herbes de Provence
  • några blad färsk basilika
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 1 dl lätt färskost
  • 1/2 tsk vardera salt och svartpeppar
  • 1 näve cashewnötter
Värm ugnen till 200°. 
Kavla ut den färdiga smördegsrektangeln till ca 36 x 13 cm och lägg på smörpapper på en bakplåt. Gör en kant runt degen.
Pricka smördegen med en gaffel.
Förbered fyllningen och stek vitlök och herbes de Provence, tillsätt vinet och fortsätt koka tills det mesta av vätskan har avdunstat. Ta av från värmen och rör ner färskosten tills den är slät, tillsätt även salt och peppar. Rör till en massa som man brer över hela degen men inte över kanten.
Skiva skogschampinjonerna och fördela tillsammans med tunna skivor med Provoloneost och cashewnötterna ovanpå. Strö majskorn över och grädda i ugnen i 20 minuter eller tills smördegen är gyllenbrun. Garnera med några små basilikablad. Servera.
Copyright © Vinjournalen.se 2022

Jasper Raats – en välkänd biodynamisk vinmakare 


Stellenbosch, 50 km öster om Kapstaden, har en intressant vinhistoria som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Den första druvan planterades 1679. Idag är Stellenbosch det pulserande hjärtat av landets vinindustri och en femtedel av alla vinstockar som planterats i hela landet finns i den här regionen. Stellenbosch producerar årligen 1 miljard liter vin och regionen är hem för Sydafrikas kanske mest kända vingårdar.
Det gynnsamma medelhavsklimatet passar utmärkt för vinodling, trots att vintrarna kan bli ganska kalla. Den bergiga terrängen är mycket bördig och regionen ligger mellan två oceaner, Atlanten och Indiska Oceanen.
 
Vinmakaren Jasper Raats driver sedan 2011 Longridge Wine Estate och han är även en internationellt mycket uppskattad biodynamisk vinkonsult som går i bräschen för den biodynamiska vinstilen.
 
Självklart har mycket förändrats det sista decenniet på vingården Longridge. Samtliga vinstilar har finjusterats av Jasper och Longridge använder idag enbart strikta, biodynamiska jordbruksmetoder. Han drar sitt strå till stacken och vill givetvis minimera miljöpåverkan.
 
Jaspers vinstockar är helt fria från kemikalier, bekämpningsmedel, herbicider, svampmedel och kemiskt gödsel. Följaktligen används mindre svaveldioxid och inga kommersiella jäststammar, enzymer, medel för att klarna viner, stabiliseringsmedel eller filtreringsmetoder.
Jasper besitter så mycket erfarenhet och kunskap särskilt med fokus på biodynamisk enologi och hans entusiasm strålar igenom när han berättar som sitt biodynamiska vin och sina metoder. 
Hör när Jasper berättar varför han är helt övertygad om att biodynamiskt jordbruk är det mest hållbara sättet för jorden, klimatet och oss människor. 
 
Tips: Följ oss även på instagram och få tips om mat & viner men även roliga vindestinationer.

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor gourmet och vinentusiast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samarbete med vinimportör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Link
Website
Copyright © 2022 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.