Copy

Fylligt & smakfullt rött! 

Predicat Priorat 2017 – rödvin med kraft och vilja!


Man säger ofta att några av Spaniens bästa viner kommer från vinregionen Priorat i Katalonien.

Predicat Priorat 2017 DOC kommer från en av de mest framträdande vinproducenterna i området, den ekologiska och hållbara familjevingården Grifoll Declara i El Molar. Familjen Grifoll som driver och äger vingården har gjort viner sedan 1736 och familjens viner har en lång och lovsjungen historia. Gården har gått i arv från generation till generation.
 
I vinet Predicat Priorat samspelar tre druvor i en så kallad Bordeaux-blend, läs gärna nedan i artikeln. Här består blenden av den spanska Garnatxa Negra (alltså Grenache Noir) till 45%, lika mycket Carignan till 45% och sedan ca 10% av druvan Merlot. Och druvorna verkar frodas på rankorna i Priorats skifferjord och på terrasser som ligger mellan 235 och 320 meter över havet.
 
Eleganta och medelfylliga Predicat Priorat är ändå ett finvin med bra prislapp och karaktär fast med spanska influenser och jordiga aromer. Det känns naturligt och fruktigt, ett mineraliskt rödvin och läckert aromatiskt.

Vinet har komplexa och spännande smaker av främst mörka, mogna frukter och bär, tänk plommon, körsbär och hallon med lite inslag av torkade russin.
Man möts också av ännu fler utvecklade och avancerade aromer i detta ambitiösa vin som exempelvis tomat och paprika, med stänk av både läder, lakrits, vanilj och kanel. Mycket välbalanserat vin mellan frukten och de sammetslena tanninerna.
Tänk dig sedan ett kryddigt, torrt avslut med fina härliga toner av ekfat. Vinet har lagrats i 9 månader på franska ekfat. Sammanfattningsvis tycker vi vinet är generöst och intensivt med vacker struktur.
Tittar man på prislappen, så är detta vin synnerligen prisvärt.
 
Njut av det strama och nyanserade Predicat Priorat till grillade, robusta kötträtter av nöt och lamm och glöm inte de smakfulla spanska ostarna till tapas. Vi lagar kött för detta är ett köttvin. T-bone steak med karamelliserad lök- och paprika, se recept nedan. Det blir en magnifik och storartad middag!  
 
Predicat Priorat 2017 DOC är beställningsvara på Systembolaget.
 
 
Predicat Priorat 2017 DOC
Område: Spanien, Priorat DOC
Producent: Grifoll Declara
Druvor: Garnatxa Negra, Carignan, Merlot
Art.nr: 86652
Pris: 179 kr
Predicat Priorat 2017 beställs på Systembolaget!

Grillad T-bone på söt karamelliserad lök- & paprikaröra


Vi tar grundreceptet för grillad T-benstek och det blir saftigt när benet får sitta kvar. Vi lämnar även gärna lite fett kvar på köttet när vi grillar. Men börja med lök- och paprikaröran, för den tar lite tid. Självklart kan du servera pommes till om du vill. Eller dela på en bakad potatis, detta är mer mat än man tror.
 
  • 2 T-bone steak, skurna, rejäla bitar  
  • ½ dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2-3 stora gula lökar, delade och tunt skivade
  • 2-3 paprikor, delade och tunt skivade
  • ½ msk ljus sirap
  • 2 msk balsamcovinäger
  • salt och malen svartpeppar
  • färsk timjan
Tänk på att köttet ska ligga ute i rumstemperatur i några timmar.
Börja med att skala och skiva lök och paprika. Fräs allt i olja i en stekpanna och sänk sedan värmen till medel och låt det stå och steka i 10 minuter. Du kan vända någon gång då och då. Fortsätt karamellisera och häll i sirapen och efter 10 ytterligare minuter, häll över balsamicovinäger. Salta och peppra. Rör om igen. Nu borde löken och paprikan fått bra färg? Den ska stekas i ca totalt 25 minuter, beroende på hur tunt det är skivat. När det nästan ser klart ut, börja med köttet.
Pressa vitlökarna i oljan och pensla på köttet och skär några snitt i den feta kanten på köttbitarna.
Krydda med salt och peppar.
Grilla T-bone stekarna cirka 3-4 minuter på varje sida, antingen i ugnens grill eller i en grillpanna men vänd gärna varje minut. Har du termometer så ska det mäta ca 53°.
Nu är både lök/paprikan och köttet klara. Lägg det grillade köttet på lök- och paprika röran. Riv bladen av en färsk timjankvist och servera.
Copyright © Vinjournalen.se 2022

Läs mer om Priorat DOC! 


Priorat är en ganska liten men ändå naggande god vinregion med 17500 hektar land varav endast en liten del är planterad med vinrankor. Av Priorats alla druvor är endast 4% gröna druvor avsedda för att göra vitt in. Priorat beskrivs som Spaniens främsta vinregion med viner i världsklass.
Goda viner har man tillverkat i Priorat sedan 1100-talet, på den tiden av munkar, och man har alltid varit mycket stolta över sina viner, i med- och motgång, som i alla europeiska vinländer. Man drabbades även här vid sekelskiftet av vinlusen, Phylloxera och då odlade man istället andra grödor som mandlar och oliver.
 
Det var först på 1950-talet som man kunde ta igen sina vinodlingar till fullo och sedan i slutet av 1980-talet återupplivade en grupp energiska, unga vinproducenter denna då, ganska okända, men robusta region som senare blev en appellation (DOC). Det var också då som världens vinentusiaster fick upp ögonen för vinerna från Priorat. Förutom Rioja DOC så är Priorat den andra DOC-appellationen i landet.
 
Idag anses Priorat faktiskt vara en av de bästa vinproducerande regionerna i hela Spanien och vinerna är mycket eftertraktade.
Den traditionella druvan som odlas här är Garnacha eller Grenache. Mindre odlingar av Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah är numera också vanliga. Som beskrivs ovan är vinerna ofta smakfulla, rika och kraftfulla. Detta tillskrivs både de unika svarta vulkanjordarna och de mycket låga avkastningarna samt de långa, varma somrarna i det annars ganska bergiga och svårodlade området.
 
Resultatet blir koncentrerade viner som är fylliga, alkoholintensiva, kryddiga och mycket uttrycksfulla.
Förutom det intensiva manuella arbetet som krävs för att producera viner här, så är vinerna från Priorat några av de dyraste i Spanien.

Vad är en röd Bordeaux blend?


Både när det gäller gastronomi, vin och konsten att blanda till viner, så verkar det som om man alltid lånat de bästa idéerna från Bordeaux. Många av världens käraste druvsorter har franskt ursprung men odlas naturligtvis här och där i olika vinländer och många av de populäraste produktionsteknikerna som använts av lokala vinmakare i olika länder kommer förstås också från Frankrike. 
 
Så det är givetvis igen överraskning att man hittar den allra populäraste vinblenden i Bordeaux eller som fransmännen säger Assemblage Bordelaise en sammansättning i världens bästa viner, oavsett var de görs. Nord- och Sydamerika, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland har alla sina egna uttryck för Bordeaux-blandningen som den också kallas. Idag finns det certifierade Bordeaux-pedagoger över hela världen som hjälper vingårdar att tillverka viner med de speciella druvorna och enligt Bordeaux-metoder.  
 
Roger Grifoll Declara, CEO och oenolog, med sitt team av vinmakare på vingården Grifoll Declara skapar gärna viner med just Bordeaux-blenden och skapar en personlig blend som han gjort i vinet Predicat Priorat. Men vilka är druvorna som ingår i en Bordeaux-blend och varför att blenden så attraktiv?
 
Vilka druvor ingår i en Bordeaux-blend?
Bordeaux har naturligtvis strikta officiella regler för de druvor som får ingå röda och vita Bordeaux-blender. Röda Bordeaux-viner kombinerar vanligtvis två eller flera av de klassiska Bordeaux-varianterna i olika proportioner. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenère och Malbec används i en röd blend.
 
Varför är dessa viner så attraktiva?
 
Klimatet, såväl som vingårds- och källarteknik, skiljer sig för alla vinområden, oavsett var man befinner sig och hur druvorna mognar. Den främsta orsaken till att välja Bordeaux-druvor är nog deras mångsidighet. Dessa är ganska tåliga och det verkar ju även trivas mycket bra utanför Frankrike.
Man har alltid hyllat Bordeaux för deras viner. De är strukturerade viner som är lagringsdugliga i många är. Tänk på några av världens käraste, äldsta och dyraste kändisar som ex.vis Petrus, Chateau Lafite, Chateau Margaux ...

Bordeaux-blandningar, även som en term i sig, understryker den maritima franska regionens varaktiga position som ett riktmärke för fina viner.
Röda Bordeaux-viner är medel- till fylliga med djärva aromer av svarta vinbär, plommon med dofter av jord eller blyerts. Beroende på kvalitet, årgång, odlingsområde och vinmakare kan fruktsmakerna variera från syrligare till sötare.

Tips: Följ oss även på instagram och få tips om mat & viner men även roliga vindestinationer.

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor gourmet och vinentusiast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samarbete med vinimportör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Link
Website
Copyright © 2022 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.