Domaine Laffitte – ett vin fullt av mineralitet, friskhet & kraft!
Och här dök det upp en ny vit vinbox på bolaget igår den 1 december!
Boxen Domaine Laffitte som egentligen officiellt heter Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng, 2021 är en ny box på 3000 ml som precis lanserats och är mycket väl värd att prova.
De populära och passionerade vinbröderna Christophe and Sebastien Laffitte är producenter och ägare till familjeföretaget Les Frères Laffitte i södra Gascogne. Bröderna brinner för att driva en vingård som kan uttrycka all den rikedom och komplexitet som deras terroir erbjuder. Vinerna är välrenommerade och man arbetar under mottot med att skapa raka, typiska, och generösa viner som tilltalar konsumenter världen över.
Den vita boxen Domaine Laffitte innehåller ett fräscht vin som är producerat på tre druvor i en, vad man kallar för en typisk vit Gascogne-blandning, där den krispiga stordruvan Sauvignon Blanc följs av den mjuka kryddan och de torra tonerna hos druvorna Gros Manseng och Petit Manseng. Har du aldrig hört om druvan Manseng så kör vi en snabbgenomgång nedan. Druvorna är dessutom handplockade, skördas nattetid sent i oktober och november. Självklart är vinet veganvänligt.
Fruktiga Domaine Laffitte ger dig en något blommig ton och vinet har en liten, trevlig kort sötma som inte tar bort för mycket av den torra, friska och kryddiga smaken. Man smakar en generös fruktkombo av exotiska frukter som passionsfrukt, persika och mango. Allt toppas med ett stänk lime, torra franska örter och rostade hasselnötter. Detta vin har stammina och är smakfullt hela vägen till ett fint avslut med snygg mineraliska toner. Härligt balanserat mellan frukt och syra och lättdrucket till tusen.
Vinet har fått vila minst två månader på sin jästfällning och lagrades sedan i rostfria ståltankar.
Domaine Laffitte är ett mångsidigt och smakfullt matvin. Tänk franskt om du vill duka fram det och välj allehanda rätter av kyckling, musslor och fisk. Vinet står sig även fint till både en Coq au vin eller en Bouillabaisse men också till en grillad torsk med hemlagat mos eller en matig vegetarisk sallad.
Boxen Domaine Laffitte finns på bolaget i fasta sortiment och står på hyllan i över 200 butiker.
Domaine Laffitte, 2021
Region: Côtes de Gascogne IGP
Producent: Les Frères Laffitte
SB-nr: 2698
Pris: 239:- (3000 ml)
|
|
Vit Topp-Bordeaux från Graves!
Lanseringspremiär denna vecka har också Château de Vimont Perin de Naudine 2019, en vit Bordeaux från producenten Château de Vermont.
Vinegendomen tillhör och drivs av Don Bosco Institutet, ett stort socialmedicinskt institut och vingården är ett projekt som sysselsätter funktionshindrade under ledning av expertis, instruktörer och oenologer som tillsammans skapar fantastiska viner i toppklass – från druva till flaska.
Druvorna till Château de Vimont Perin de Naudine kommer från vingårdar som ligger på 'Portets platå' på den vänstra stranden av floden Garonne i hjärtat av Graves. De primära druvorna för vit Bordeaux är Sauvignon Blanc men även Sémillon som är druvan som spelar huvudrollen i detta vin.
Denna blend av druvor ger vinet en fin struktur och fräsch rondör med en schysst syra för att balansera smak och doft.
Som en regel är de bästa årgångarna för vita viner från Bordeaux regionen inte desamma som för röda viner, på grund av olika odlingsbehov för vita och röda druvor. Men de torra vita Bordeaux-vinerna från 2020 är alldeles utmärkta. Här finns unga, läckra, viner med rik alkoholhalt som också tål att lagras extremt bra. Château de Vimont Perin de Naudine har 14% i alkoholhalt.
Man möts av ett vin med kropp, i lättsam gul färg och med friska nyanserade dofter och smaker av mogna gula äpplen och plommon samt söt grillad citrusfrukt, passionsfrukt och kaprifol. Den komplexa krämiga tonen får vinet av lite brynt smör, valnötter, kardemumma, nougat och lättrostad brioche. Vinet har en fin mineralisk, fyllig längd med en tydlig kort rostad fatton. Druvan Semillon har fått fatlagra i 9 månader samtidigt som Sauvignon Blanc har lagrats på betongfat. Kortfattat: ett rent och fräscht vin som är mycket välgjort och med en fin socker/syrabalans. Vinet har potential att kunna lagras ytterligare ett år eller två.
Château de Vimont Perin de Naudine är ett superfint matvin som vi rekommenderar att servera till stekt grillad fisk som torsk eller hälleflundra med Beurre Blanc eller till sushi och skaldjur som råa ostron eller en ärtravioli med krabba eller hummer. Vinet passar även ljust kött som fläsk i sötsur sås.
Château de Vimont Perin de Naudine hittar du i Systembolagets fasta sortiment från och med denna vecka.
|
|
Krispiga panko-panerade ostron med citron
Söker du ett lätt ostronrecept så prova dessa ostron som är härligt krispiga och ger mersmak. Du kan antingen fritera direkt eller steka ostronen i stekpanna. Servera med citron som här, eller en enkel remouladsås eller någon annan favoritsås. Ostronens knapriga utsida och den mjuka insidan är en helt perfekt kombination.
Antingen använder du redan chuckade ostron sköljer dessa snabbt och låter sedan rinna av eller tar du helt färska och då kan du strunta i det.
- 500-600 g chuckade ostron
- rapsolja, bör räcka till ca 1,5-2 cm djupt i pannan
- 2 hela ägg
- 1,5 dl mjölk
- 1 nypa salt
- 1/2 tsk av paprika, lökpulver, vitlökspulver, cayennepeppar (valfritt vad du tar)
- 2 dl mjöl
- 1 dl pankosmulor
- 1 citron, dela i klyftor för garnering
Värm oljan till 180 ̊.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar, vitlök, lökpulver och cayennepeppar om du vill ha det i en skål.
Blanda mjölet och pankosmulorna i en annan skål.
Chucka ostronen först och dippa dem i äggblandningen. Rulla dem sedan ordentligt i paneringen och lägg dem på en plåt.
När oljan är varm, mät gärna med termometer, så steker du ostronen ca 1-2 minuter per sida beroende på storlek men stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd dem försiktigt med en sked eller en tång. Stek inte för många ostron i taget, men kanske i två omgångar?
Låt de rinna av snabbt på hushållspapper och servera medan de fortfarande är varma. Garnera med citronklyftor.
Copyright © Vinjournalen.se 2022
|
|
Lär dig veta mer om druvorna!
I båda dessa franska viner ingår Sauvignon Blanc i en blend med andra druvor.
Vi ska titta lite närmare på just dessa druvor: Gros Manseng och Petit Manseng samt Sémillon eftersom de inte är lika vanliga. Här är en kortfattad information:
Gros Manseng
Gros Manseng (’stor manseng’) är en av de viktigaste gröna druvsorterna i sydvästra Frankrike och från början en uppskattad motståndskraftig druva för att tillverka söta viner. Den är populär hos vinmakare då den gör bra ifrån sig i vingården och druvorna har höga nivåer av både socker och syra. Man kan också tillverka torra viner av druvan och brukar då få viner med en livlig syra och något blommiga, kryddiga toner av aprikos. Druvans tjocka skal kan leda till höga alkoholhalter och en hel del tanniner.
Gros Manseng odlas mer än sin släkting den ansedda, lite finare Petit Manseng ('liten manseng'). Gros Manseng finns främst i sydvästra Frankrike och i IGP Côtes de Gascogne-viner.
Petit Manseng
Används främst för ganska söta viner med en mer komplex, kryddig karaktär och smaker av stenfrukter som persika och aprikos, citrus och söt krydda. Druvan ger låg avkastning men ändå är mer produktiv och odlas i mycket mindre kvantiteter än Gros Manseng.
Efter en lång mognadssäsong skrumpnar druvorna på vinrankan. På franska heter det "passerillage" och här koncentreras druvornas sockerinnehåll så att de blir riktigt rostade och söta. Vinerna lagras sedan ofta på ekfat.
Även Petit Manseng har ett tjockt skal så den behåller sin syra och balanserar ut den med den naturligt höga sockerhalten som utvecklas under varma och soliga årstider. Förutom i Frankrike finns druvan i Spaniens baskiska del, i Australien och USA.
Sémillon
Sémillon är en guldig, tjockskalig druva som är kraftig och lätt och används för att tillverka några av Frankrikes mest kända söta viner, de dyra ädelrötade dessertvinerna från Sauternes. Det söta, mörkt gula vinet an ha en mängd olika läckra smaker av stenfrukt som aprikos, persika, nektarin och mango, med sekundära toner av citrus, nötter och honung.
Druvan kommer ursprungligen från Bordeaux där den under 1960-talet planterades mer än någon annan druva. Det är en skillnad på hur Sémillon utvecklas i gamla och nya världen. I Australien tillverkas friska, omtyckta Riesling-viner.
Torra Sémillon-viner produceras givetvis i franska Graves samt i mindre utsträckning i USA, på Nya Zeeland, i Chile och Sydafrika.
I torra viner blandas Sémillon ofta med Sauvignon Blanc för att producera den kända Bordeaux-blandningen. Intensiva och komplexa Sémillon-viner kan vara fatlagrade, medan ung viner vanligtvis jäser i rostfritt ståltankar.
|
|
Tips: Följ oss även på instagram och få tips om mat & viner men även roliga vindestinationer.
|
|
|
|
Vinjournalen.se
Ett magasin online om vin
och andra drycker.
|
|
Jeanette Gardner
Redaktör på Vinjournalen.se och
stor gourmet och vinentusiast.
|
|
Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samarbete med vinimportör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
|
|
|
|
|