Copy

USA Merlot som allra bäst!

Populära Killer Red Merlot är tillbaka på Bolaget!


Vinexperterna är överens om att Washington State antagligen har USA:s bästa Merlot. Vad sägs då om att provsmaka ett mycket läckert och sammetslent vin? Killer Red Merlot 2020 är en av dessa fantastiska Merlot-viner och idag har vinet återigen sverigepremiär.
 
Fruktiga Killer Red Merlot får bra kritik i internationell vinmedia precis som samtliga av producentens viner. Vingården Killer Red som grundades 1993 ägs av geologen och enologen Keith Pilgrim och hans fru ReNae. Killer Red ligger i Red Mountain, Columbia Valley i Washington State, en region som är känd för att producera omtyckta och förföriska Merlot-viner. Columbia Valley och distriktet Red Mountain lär tillverka några av de bästa Merlot-vinerna i USA. Tillsammans med sina anställda sköter Keith och ReNae allt från druva till flaska.
 
Killer Red Merlot är en torr, medelfyllig och druvtypisk 100% Merlot. Merlot är mångsidig druva som både kan blandas tillsammans med andra druvor eller som i detta vin, användas solo. Druvan är ursprungligen en Bordeaux druva och det är en är en mjuk och lättodlad druva som mognar på ett bra sätt, vilket gör den till en av världens mest planterade vindruvor.
 
Tänk ett vin som är mörkt, dammigt och granatfärgat. Denna Merlot har en medelhög syra och vinet är späckat med eleganta och smakfulla aromer som torkade körsbär och mogna björnbär som tillsammans med inslag av jord samt kryddor som kryddnejlika och rosépeppar bildar en helhet med en fin bouquet, Här finns även nyanser av choklad, mörkrostade espressobönor och en intensiv doft av ekfat som dröjer sig kvar i den värmande, komplexa, långa finishen. Räkna med en snygg, integrerad tanninstruktur. Vinet är lagrat i franska ekfat i 16 till 18 månader. Sammantaget: en djärv, distinkt, underbart balanserad Merlot som kan drickas nu eller senare.
 
Killer Red Merlot är prisvärt och ett av de mest lättillgängliga, drickbara och matvänliga röda vinerna och passar därför utmärkt till nästan alla rätter: både vitt och mörkt kött som kyckling, kalkon och fläsk, såväl som pasta, hamburgare, pizza, grönsaksgryta, halvhårda ostar och vi lagar Drunken Noodles som du ser i receptet nedan. Tips är att matcha vinets smakintensitet med matens smaknyanser.
 
Killer Red Merlot kan drickas ungt men gärna lagras upp till 7 år. Vinet finns i 90 butiker Sverige runt och i Systembolagets tillfälliga sortiment.
 
Killer Red Merlot 2020
Region: Columbia Valley, Washington State, USA
Druva: Merlot
Alkoholhalt: 14,5 %
SB nr: 91805
Pris: 171:-
Killer Red Merlot 2020 finns på Systembolaget >>

Snabb-wokat! "Drunken Noodles" med kyckling

Det finns många teorier varför denna wokade rätt fick namnet "Drunken Noodles", men i verkligheten används ingen alkohol alls för att göra ”berusade nudlar”. Den bästa teorin är nog att rätten är ganska kryddstark så man kan behöva en och annan drink för att släcka törsten medan du äter den! Du kan själv variera hur starkt du vill ha det.
Rätten kommer ursprungligen från Thailand och heter Pad Kee Mao. Du wokar ihop allt på en halvtimme: nudlar, kyckling, grönsaker och en söt sojasås: varsågod, Drunken Noodles med kyckling! (4 personer)

 • Ca 400 g risnudlar, ju bredare desto bättre
 • 1 tsk sesamolja

Sojamarinad och woksås

 • 4 msk sojasås
 • 2 msk ostronsås
 • 2 msk fisksås
 • 2 msk farinsocker
 • ½ tsk chiliflingor eller stark paprika
 • ½ tsk mald ingefära

Ingredienser

 • 2 kycklingbröst utan skinn, benfria, strimlas
 • 4 msk rapsolja
 • 2 vitlöksklyftor, tunt skurna
 • 1 chilipeppar, hackas  
 • 1 röd paprika, strimlas tunt
 •  1 dl sojabönor, tinas
 • 2 salladslökar skivade
 • 1 rejäl näve färsk thailändsk basilika, riv bladen i bitar
 • Garnering: till exempel salladslök

Ställ fram alla ingredienser så blir det enklare. Börja med att blanda sojasåsen och rör ihop sojasås, ostronsås, fisksås, farinsocker, peppar och ingefära. Ställ åt sidan.
Lägg den strimlade kycklingen i en skål och Häll ca 3 dl av såsen över kycklingen, blanda väl och ställ i kylen för att marinera i 30 minuter.
Under tiden kokas nudlarna enligt anvisning men lite kortare koktid. Tänk al dente. Häll av och skölj med kallt vatten och blanda dem i sesamolja.
 
Ta fram en wok och hetta upp halva rapsoljan på medelvärme. Fräs på kycklingen tills den är genomkokt. Plocka sedan upp kycklingen en tallrik och ställ åt sidan.  
Sätt upp värmen för att få woken riktigt varm. Fräs ihop vitlök, chili, paprika och sojabönor i några minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränns. Lägg sedan i salladslök och basilika och fräs i ytterligare en minut.
Tillsätt den kokta kycklingen och blanda allt. Häll över den resterande woksåsen och blanda ihop allt med nudlarna. Koka ihop allt i några minuter tills nudlarna är mjuka. 
Garnera med salladslök och servera.

Copyright © Vinjournalen.se 2023

Lär känna vinregionen Washington


Washington är den andra största vinregionen näst efter Kalifornien och har en stor mångfald av terroirer. Alla vinodlingsregioner ligger i östra Washington där bergskedjan Cascade fungerar som en regnbarriär som tillåter vinstockar att växa. Klimatet är generellt kontinentalt med varma torra somrar och med nattemperaturer som sjunker med 15 grader. Washington håller på att bli erkänd globalt för produktion av fin Cabernet, Merlot, Riesling och Chardonnay. Totalt finns 772 vingårdar.

Staten har totalt 14 olika vinodlingsområden (AVA), med några av de mer populära regionerna för vinproduktion är Walla Walla och Columbia Valley. Sedan 1960-talet har staten snabbt ökat sin produktionskapacitet av vin, med vinexport till mer än 40 länder runt om i världen.

Varför du borde utforska vinerna från Red Mountain

Red Mountain AVA är en del av Yakima Valley AVA, som i sin tur är en del av den större Columbia Valley AVA. Red Mountain är en referens till färgen på det gräs som växer på berget. Varje vår, under en period av flera dagar, blir gräset lysande rött, därav bergets namn. Red Mountain AVA (American Viticultural Area), är det minsta och varmaste vinodlingsområdet i delstaten Washington. Det är bara 4 040 hektar stort och här tillverkas många röda viner främst av druvor som Cabernet Sauvignon (70%), Merlot, Cabernet Franc och Syrah. Viner buteljeras vanligtvis som enstaka sorter eller Bordeaux-inspirerade blandningar.

Vill du veta mer om Washington som vinregion så klicka på bilden ovan. GuildSomm.com är en utbildningsorganisation för vin med ett professionellt nätverk och berättar mer om Washingtons viner. 

Lär dig mer om druvan Merlot!


7 korta frågor om Merlot! Vad vet du redan? Svaren finns i liten text längst ner. 
 
1. Vilken av dessa druvor är en förälder till Merlot?
a. Sauvignon Blanc
b. Cabernet Franc
c. Pinot Noir
 
2. Vilken smakkaraktär har Merlot?
a. Fylligt och kompakt
b. Ljust med smak av röda bär
c. Fullt med smak av svarta vinbär 
 
3. Vilket av dessa 2 länder odlar Merlot?
a. Italien
b. Chile
c. Båda
 
4. Merlot blandas med andra Bordeaux-druvor för att vinet ska få
a. mängder av tanniner
b. en mjuk konsistens
c. smak av tropisk frukt
 
5. Merlot är en av fem druvor i Bordeaux-blend. Vilka druva finns inte med?
a. Pinot Noir
b. Cabernet Sauvignon
c. Cabernet Franc
 
6. Vilken film från 2004 lär ha orsakat en nedgång i försäljningen av Merlotvin?
a. A Good Year
b. Sideways
c. Bottle Shock
 
7. Vilka druvor blandas med Merlot för att skapa en Bordeaux-blandning?
a. Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc
b. Syrah och Cabernet Franc
c. Cabernet Sauvignon och Syrah


Svar: 1.b.Cabernet Franc  2.b.Ljus med röda bär   3.c.Båda  4.b.en mjuk konsistens  5.a.Pinit Noir 
6.c.Bottle Shock  7.b.Syrah och Cabernet Franc

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor mat och vinfantast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samband med leverantör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2023 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.