Copy

Elegant Chianti Classico Riserva

Intensiv och sammetslen Chianti klassiker!


Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018 är ett snyggt och fylligt vin från regionen Chianti Classico. Vinet har förstås fått sitt namn efter den store operakompositören Giacomo Puccini som också bodde och verkade i Villa Toscana strax utanför staden Lucca. Det är också där som den renommerade vinproducenten Castellani har sina vinodlingar. Familjen Castellani driver ett av världens mest prisbelönta vinföretag och du läsa mer om denna populära vinfamilj och se en video nertill.
 
Villa Puccini Riserva är ett robust vin som är gjort på två Chianti-druvor, Sangiovese och Canaiolo, druvor som används ofta för att skapa Chiantiviner sedan 1700-talet. Sangiovese är den kända, kraftfulla italienska signaturdruvan. Canaiolo är en annan blå motståndskraftig druva som är idealisk för vinmakare i Chianti Classico som specialiserat sig på druvan. Denna till hälften torkade druva får många gånger spela en stödjande roll till Sangiovese, då den tillför fräschör och ger vinet mjuka tanniner utan att inverka på de fina aromerna.
 
Stiltypiskt, kryddigt, fylligt och fruktigt och med mysiga lena tanniner. Så kan man beskriva Villa Puccini Riserva. Detta är ett elegant vin med tydliga körsbärstoner, fin örtighet och tobak samt en balanserad syra. Känn röda, torkade bär, kanel, nougat och kardemumma samt rostad mandel, nypon och pomerans. Man möts av ett välstrukturerat och aromatiskt utsökt matvin med nyanserad profil och med mycket trevlig fatkaraktär då det lagrats i minst två år på ekfat och flaska. Vinet bjuder på en mjuk och lång finish som håller till sista klunken.
 
Villa Puccini Riserva kan både serveras till kött och lamm men vinet passar även till smakrika pastarätter och vegetariska umamirätter samt till ostar som lagrad Parmesan eller Grana Padano. Eller varför inte prova detta veganvänliga vin till vår höstpaj Caprese, en klassiker som du hittar recept på nedan.
 
Villa Puccini Reserva med årgång 2018 är färdigt att drickas nu men kan lagras i ytterligare flera år. Vinet hittar du på Systembolaget i fasta sortimentet.
 
Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018
SB-nr:  22328
Producent: Castellani, Toscana
Druvor: Sangiovese och Canaiolo
Pris: 157:-
Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018 på Systembolaget >>

Klassikern Caprese i ny tappning – som höstpaj!


Detta var på 1920-talet i det lyxiga hotellet Quisisana på Capri som man först serverade klassikern Caprese eller insalata caprese på italienska. Och visst tänker man på skivad färsk mozzarella, tomater, aubergine och zucchini när man hör namnet Caprese? Caprese är en mycket mångsidig smakkombo som kan göras i en mängd varianter. Nu ska vi göra en Caprese fast mer som en läcker höstig paj, med samma ingredienser och några till.

 • 1 aubergine, delas i mindre bitar
 • 1 zucchini, (squash) skivad
 • 2 röda cocktailtomater, skivade
 • 1 burk hela plommontomater
 • 2 schalottenlök, finhackad
 • 3 vitlöksklyftor
 • 3 bollar mozzarella, ca 200 g, rives
 • 1 kvist kvist dragon, plocka bladen
 • olivolja eller smör
 • 1 msk balsamvinäger
 • 1 nypa torkad basilika (eventuellt) 
 • salt & peppar

Förvärm ugnen till 200 ̊ och smöra eller olja en medelstor ugnsfast form. 

Förbered alla ingredienser, riv, hacka och skriva, utom cocktailtomaterna och några skivor zucchini och aubergine som sparas till att dekorera med allra överst.

Tillsätt schalottenlök och efter någon minut vitlöken. Tillsätt burken med plommontomaterna. Krydda med dragon, salt och peppar. Ringla i lite balsamvinäger. Koka ihop i någon minut.

Ta ut pajformen och rulla ut degen däri. Fyll med tomatröran och ordna skivor av squash, aubergin och tomater dekorativt ovanpå. Toppa med den rivna mozzarellan. Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter tills grönsakerna är mjuka och mozzarellan har smält. Garnera med färsk dragon. 

Copyright © Vinjournalen.se 2022

Välkommen till familjen Castellani! 


Chianti är ett mycket omtyckt vin som finns i olika vinstilar och man kan man skilja förutom den klassiska Chiantin skilja på Chianti Classico och Chianti Classico Riserva. Tillsammans med viner som Barolo och Valpolicella är nog Chianti världens mest populära viner.  Villa Puccini är ett av dessa viner.
 
En av topproducenterna i området är Castellani Wines i Chianti i Toscana, mellan Pisa och Florens. Castellani Wines har tillverkat goda viner sedan 1903 och man har mer än 1 000 hektar i Maremma, Chianti och Chianti Classico varav drygt 200 hektar odlas enbart för premiumviner.
 
Piergiorgio Castellani är dagens vinmakare som tillsammans med specialister, agronomer och oenologer strävar efter att producera några av Chiantis allra bästa viner – och det gör man med besked. Biodynamiska viner med minimala ingrepp i vinifiering och lagring samt minimal filtrering, minimal tillsats av sulfiter och självklart ingen genmanipulation.

Piergiorgio säger:
– Under alla år har vi förändrats och utvecklats, men behållit ett konsekvent motto för vårt arbete ’Kvaliteten på vinet börjar i vingården’, som mina förfäder brukade säga. Idag, är vår ambition att skapa minnesvärda viner och därför har vi det senaste decenniet arbetat passionerat och investerat i ny forskning och ny källarteknik.

Klicka på bilden i rutan ovan och lyssna på när Piergiorgio berättar om vinet Villa Puccini!

Vilken är den optimala temperaturen för att servera en Chianti? 


För att lagra och servera vin, rött eller vitt, finns det någon optimal temperatur för varje vin, egentligen? Och varför spelar det ens någon roll? Jo, det finns faktiskt bra riktlinjer för temperatur för alla olika typer av vin, perfekta temperaturer som gör vinet varken blir för kallt eller för varmt. Att servera vinet till rätt temperatur för det bara mer godare och njutbart.
 
Bordeaux, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chianti, Beaujolais, Chardonnay, Riesling – alla har olika bästa-temperaturer som an variera från ungefär 7˚ för Champagne och några grader med för vita viner som Chardonnay och Riesling till de röda vinerna, där bästa-temperaturen ligger på mellan 15-19˚, lite beroende på hur pass fylligt vinet är.

När du ska servera ett Chianti-vin, så diffar temperaturen något, beroende på hur ungt eller hur lagrat vinet är. Här är optimala exempel på temperaturer för just olika Chianti-vinerna:
 • en ung Chianti 13˚
 • en Chianti Classico 15˚
 • en Chianti Classico Reserva 15-16˚
 • en Chianti Gran Selezione 17-18 ˚
Ytterligare några tips på vägen är:
 1. Dekantera vin för att få det upp till en bra temperatur och låta vinet "andas".
 2. Håll inte glaset i vinkel när du häller upp vin, häll alltid upp vinet i mitten av glaset, så hjälper du vinet att få mer luft. 
 3. Glaset betyder mycket, så tänk på vilket vinglas du ska använda. Din Chianti mår bäst i ett vinglas med stor, rund kupa och att du häller upp max en ¼ del i glaset. 

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor mat och vinfantast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samband med leverantör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.