Copy

Japansk blended whisky
med extra-allt! 

Lättdrucken, fräsch blended japansk whisky!


Niwakami Japanese Blended Whisky är en japansk whisky som är tillverkad av livsmedelsgrossisten San Foods Co Ltd som grundades 1976 i Tokyo och man handlar med bland annat whisky, konjak, shochu och mirin för matlagning samt konfektyr. Man producerar både single malt och blended whisky.

Detta är en blended whisky som framställs i producentens destilleri som ligger vid foten av Mount Fuji i Yamanashi-Dep, Japans mest heliga plats. Det pittoreska namnet 'Niwakami' betyder på japanska 'Guds trädgård' då den återspeglar detta magiska landskap i den finstämda smakharmonin.

Whiskyn har blivit något av ett flaggskepp för producenten eftersom den har extra-allt i sann japansk anda.  
Man kan nästan kalla detta för en "internationell" whisky för ingredienserna kommer från olika länder och det är ganska vanligt i Japan. Korn kommer från Japan, ris från Vietnam och majs från Australien. Den har destillerats både i Japan och i Vietnam, sedan blendats, lagrats och buteljerats i Japan av producenten.

Niwakami Japanese Blended Whisky är en trevlig och lättdrucken instegswhisky med en mjuk och fräsch profil som har bra balans. Man möter en vacker, guldig färgton och den sköna dofter kännetecknas av maltiga toner och fin ekfatskaraktär då den är lagrad på amerikanska bourbon-fat om 220 liter i tre års tid. ABV ligger på 40%. Den har en blend, där whiskyn som är gjord på kornmalt har lagrats minst tre år, whiskyn gjord på ris har lagrats ett år och majswhiskyn har lagrats minst två år på fat.

Den är varken bitter eller frän utan snarare en trevlig avec med nyanserade och kraftfulla dofter. Tänk dig en whisky har en smakrik och fruktig stil med inslag av torkad aprikos, apelsinskal, mandelmassa, cederträ och ett mängder av vanilj.

Efter ett tag utvecklas smaken ännu mer till att omfatta aromatisk äppelblom, söta körsbär, ett stänk av honung och kryddor som kanel. Eftersmaken fortsätter på samma fruktdrivna tema.

Niwakami Japanese Blended Whisky ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns idag i 130 butiker runt om i Sverige.
 
Niwakami Japanese Blended Whisky
Art.nr: 2697
Region: Yamanashi-Dep
Producent: San Foods Co Ltd
Pris: 401 kr
Till Niwakami Japanese Blended Whisky på Systembolaget!

Japansk umami-wok med biff & paprika


Chinjao Rosu är en japansk umami-wok med nötkött, paprika och broccoli som skärs i tunna strimlor och tillagas i sojasås med ett stänk av ostronsås.
Nyckeln till framgång för att detta ska gå snabbt är att skära alla ingredienser i samma storlek, både köttet och paprikan i cirka 5 cm långa remsor eller så, lite kortare eller längre så länge de har samma storlek.
Att woka går fort och för detta smakfulla recept behöver du endast nötkött, paprika, broccoli, ingefära, vitlök och sesamfrö. Vi börjar med att göra en sötsur sås och sedan wokar vi kött och grönsaker som det räcker till 4 personer. Så ta fram woken, det hela blir klart på ett kick!
 • 400 g nötkött exvis ryggbiff, skuren i tunna remsor lika breda och 5 cm långa
 • 1 röd, grön och gul paprika som skärs som köttet
 • 150 g broccoli, dela i små buketter
 • 1½ msk rapsolja
Marinad
 • 2 msk japansk sojasås
 • 1 tsk sesamolja
 • 2 tsk Niwakami Japanese Blended Whisky
 • 2 tsk ljus sirap eller råsocker
 • 1 msk risvinäger
 • riv lite ingefära
 • pressa en vitlök
 • och i med en nypa chiliflingor

Sås
 • 1½ msk Niwakami Japanese Blended Whisky
 • hela marinaden
 • 2 msk japansk sojasås
 • 1 tsk socker eller ljus sirap
 • 3 cm riven ingefära
 • 3 vitlökar pressade
 • 1 tsk ostronsås
 • 1 msk majsena
Garnera med sesamfrö
 
Lägg nötköttsremsorna för att marineras i en skål. Blanda ihop marinaden och rör om i köttet så att remsorna är väl belagda med marinaden.
Blanda ingredienserna till såsen i en separat skål.Tillsätt 1 matsked olja i en wok eller en stor stekpanna och värm över hög värme.
Tillsätt den skurna paprikan och broccolin och fräs i cirka 2 minuter eller tills paprikan börjar mjukna. Lägg grönsakerna på en tallrik med hushållspapper.
Sänk värmen till medel, tillsätt ½ matsked olja i woken. Ta upp nötköttet ur marinaden och fräs dem. Stek ett par minuter tills köttet fått färg och nästan är genomstekt.
Tillsätt paprikan och broccolin och rör om. Tillsätt såsblandningen och rör om tills såsen tjocknat lite.
Stäng av värmen, strö över sesamfrö och servera omedelbart med ris eller glasnudlar.
Copyright © Vinjournalen.se 2022

7 svar! Allt du vill veta om japansk whisky!


Hur gör man japansk whisky?
Precis som i Skottland av mältat korn som mosas och destilleras två gånger. Och precis som i Skottland är det upp till destillatörens skicklighet att smaksätta whiskyn. Även den japanska whiskyn lagras på ek- eller sherryfat eller japansk Mizunara-ek, får den sina unika smakegenskaper.
 
Hur smakar japansk whisky?
Påminner lite om skotsk stil, mellan Lowland och Speyside. Delikat och smidig, lite parfymerad, lite blommig och en sötma av honung är typisk. Ibland kan den vara rökig.
 
Stavningen whisky’ eller ’whiskey’ – vad är rätt?
I motsats till den accepterade engelska stavningen av “whiskey” utelämnar japansk whisky “e” som man skriver i Skottland. 
 
När gjordes den första japanska whiskyn?
Allt började med en enda japan som 1918 åkte till Skottland för att plugga och blev imponerad skotsk whisky. Han lärde sig allt om skotsk whisky och började sen som Distillery Master på Suntory och grundade 1923 det första japanska whiskydestilleriet som heter Yamazaki.  
 
Har japansk whisky en hög trendfaktor?
Absolut! Det är en relativ ny stjärna på whiskyhimlen. Fler och fler japanska whiskys har de senaste 10 åren lanserats på västerländska marknader och japansk whisky vinner konsekvent utmärkelser vid internationella tävlingar och slår till och med många gånger ut den skotska whiskyn i tävlingarna.
Systembolaget har idag 65 japanska whiskys, varav 24 blended och 33 maltwhiskys.
 
Vilka ingredienser använder man i whisky i Japan?
De stora japanska producenterna importerar de flesta av sina ingredienser från Skottland och tar ofta sitt mältade korn därifrån och finjusteringar den japanska destilleringsprocessen med rent lokalt källvatten och de gamla ekfaten som kallas Mizunara.
 
Är riswhisky samma sak?
Japansk whisky gjord på mältat korn, så är ris en ganska vanlig ingrediens, men det är inte som risvin eller saké som bryggs som öl snarare än att destilleras som sprit och ofta lagras i mer än 6 månader.

Skotsk eller japansk – vad är bäst?


Som alltid är det en smaksak! Idag finns det ett komplett utbud av japansk whisky om man ser till både stil, smak och pris. Och även om japanerna älskar sin malt whisky, så dricks det också en hel del blended whisky.
 I Japan äger ett whiskyföretag både destilleriet och varumärket, ganska likt det som gäller för malt whisky i Skottland. Japansk single malt whisky produceras på samma sätt som alla single malts i andra länder. Den destilleras från jäst, vatten och korn i ett enda destilleri. Sedan läggs den på ekfat i över tre år, alltså typ som man gör i USA, så att man får en stor och kraftig fatkaraktär i whiskyn.
 
Medan man i Skottland skapar blandningar med olika whiskys, gör inte japanska destillerier på samma sätt då varje företag i Japan är självförsörjande. I Japan använder man dock en tillverkningsprocess som är ganska lik den i Skottland, men man har inte några krångliga produktionsregler förutom att whiskyn ska ha tillverkats i Japan fast med stor variationen i produktionen vilket ger den japanska whiskyn stor flexibilitet. De 10-tal japanska destillerierna gör sin unika whisky som skiljer sig i både smak och stil och ibland har de olika tillverkningssätt.
 
Då destillerierna ligger spridda runt om i Japan, så har man också olika klimatförhållanden, men det betyder ju också att olika whiskymärken får en hög igenkänningsfaktor och en japansk whiskyentusiast kan enkelt konstatera var en whisky kommer ifrån, bara på stil och smak.

Tips: Följ oss även på instagram och få tips om mat & viner men även roliga vindestinationer.

Vinjournalen.se

Ett magasin online om vin
och andra drycker.

Jeanette Gardner

Redaktör på Vinjournalen.se och
stor gourmet och vinentusiast.

Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samarbete med vinimportör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
Facebook
Link
Website
Copyright © 2023 Vinjournalen.se, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.