Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 – vintage till bra pris!
Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 är en årgångschampagne som visar att en ädel årgångschampagne inte behöver vara dyr. En Vintage-champagne är en indikation på kvalitet, exceptionellt bra vingårdslägen, en superårgång, lång lagringstid och inte minst kommer från det prestigefulla Champagnehuset Charles Ellner.
Det är duvorna som är magin i Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015, druvor som kommer från några av de bästa vingårdslägena i Champagne. Där odlas Champagnes finaste och lekfullaste Chardonnay-druvor som till 60% dominerar i flaskan och samsas med den stramare druvan Pinot Noir som ju också är en av de tre betydelsefulla champagnedruvorna.
Precis som alla Charles Ellner champagner kännetecknas även denna av ett finstämt och sofistikerat uttryck, fullt av frukt, elegans, komplexitet och djup.
Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 har en vacker guldgul färg med en balanserad syra och en finstämd mousse. Doften är ljuvlig och klar med blommiga, friska toner. Denna årgångschampagne är generöst nyanserad med många fräscha smaker av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral, gråpäron och confiterad citron. Bubblorna är nätta och avslutningen har en snygg struktur med en finessrik mineralitet i en utvecklad och krämig eftersmak.
Årgångschampagnen Charles Ellner Grande Réserve 2015 tillverkas av en druvmust som kommer från ett och samma fantastiska år för att visa just det årets karaktär. Hela tillverkningen, från skörd till leverans görs i producentens vackra 3 km långa underjordiska källare som permanent rymmer cirka 2,5 miljoner champagneflaskor.
Champagnehuset Charles Ellner i Épernay i regionen Champagne har sedan början 1905 varit ett familjeföretag med en lång tradition av att tillverka riktigt fina champagner, både non-vintage och vintage champagner. Producentens vinodlingar omfattar mer än 54 hektar. Vinifieringen görs i rostfria ståltankar och därefter sker 84 månaders lagring på jästfällning. Ingen malolaktisk jäsning sker, vilket gör champagnen väldigt lagringsduglig.
– Slutligen, för att kombinera den aromatiska komplexiteten med fräsch friskhet och elegans, har våra champagner en väldigt låg sockerhalt, berättar Jean-Pierre Ellner.
Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 bör serveras vid 8-10°C som aperitif eller till denna matorienterade palett kan du duka fram både vegetariskt, fisk eller skaldjur.
|
|
Smakfullt till Nyår – svamp & kastanje Wellington
Wellington är en rätt med en god fyllning som slås in i smördeg och traditionellt fylls den med rostbiff. Receptet nedan är en god svampfyllning med grönsaker och kastanjer som kan serveras till både vegetarianer och gäster som äter allt. En perfekt och elegant rätt både till julbordet och till nyårsafton. Fyllningen kan förberedas dagen innan och kylas över natten. Kastanjerna är vakuumförpackade och mjuka att arbeta med. (från t.ex etnomat.se)
- 500 g paket smördegsplattor (400 i varje paket, du kan behöva några plattor till)
- 2 små påsar à 65 g färsk spenat
- 2 morötter, kokas 15 minuter och tärnas
- 2 dl quinoa, kokas enligt avisning
- 50 g osaltat smör
- 1 msk olivolja
- 2-3 msk soja
- 1 stor eller 2 mindre gula lökar, tunt skivade
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 250 g förpackningar kastanjechampinjoner, grovt hackade
- ca 170 g förpackning vakuumförpackade kastanjer, smula grovt
- 150g chèvre
- några kvistar färsk timjan, endast bladen
- salt och peppar (eventuellt andra kryddor som du vill ha)
- 1 äggula att pensla med
- 2 tsk mjölk
Om du inte använder vakuumförpackade kastanjer så måste du koka färska kastanjer först. Skär snitt i varje kastanj och koka i cirka 15 minuter tills skalen börjar lossna. Skölj i kallt vatten och skala kastanjerna med en vass kniv. Försök få bort så mycket som möjligt av det mörka innerskalet.
Koka quinoa enligt anvisning.
Koka spenaten kort i 1 minut. Häll av, fräscha upp under kallt vatten och krama ur så mycket vätska som möjligt. Hacka grovt och ställ åt sidan.
Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och stek löken försiktigt i 5 minuter tills den mjuknat och karamelliserat.
Tillsätt timjan och vitlök, fräs i 1 minut till och tillsätt sedan svampen och stek i 5-8 minuter tills det mjuknat och eventuell vätska har avdunstat. Rör i quinoa och morötterna. Ta av från värmen, rör ner kastanjerna och låt svalna. Häll den avsvalnade blandningen i en stor skål och rör ner getosten och den urkramade spenaten. Ställ undan eller i kylen beroende på när du gör fyllningen.
Lägg bakplåtspapper på en stor plåt. Arbeta och kavla ut smördegsplattor till en avlång deg ca 32 x 25 cm rektangel och lägg fyllningen i mitten. Rulla försiktigt in fyllningen i degen, avsluta med skarven på undersidan. Tryck ihop ändarna och putsa, försegla och tryck ihop med fingertopparna runt om så att allt ser okej ut.
Värm ugnen till 200°
Lägg rullen med fyllning ovanpå bakplåtspappret på plåten. Rör ihop äggula och lite mjölk och pensla rullen. Skär 2 snitt med vass kniv i toppen på rullen, så att ångan kan komma ut. Du kan garnera och skära ut dekoration av överbliven deg.
Grädda i 30 minuter tills degen är gyllenbrun och knaprig. Låt stå i 5 minuter före servering, garnera med färska timjankvistar.
Copyright © Vinjournalen.se 2022
|
|
Fira in nyår med en vodka & hallonmartini
Räkna med att den här drinken blir uppmärksammad på nyårsfton. Den innehåller både vodka, Cointreau och hallonsaft. Ta det du hittar, blanda med lite vatten och anpassa färgen som du vill ha den. Till 2 drinkar.
I en shaker:
- 4 cl av vodka naturell
- 2 cl Cointreau
- ca 4 cl hallonsaft utblandat med lite sockerlag (lika del vatten och råsocker, rör ut)
- några droppar limejuice
- färska hallon mortlas (spar några till garnering)
- krossad is
Mortla några hallon och lägg 1 tsk i varje glas i botten. Häll is, vodka och Cointreau i en shaker och tillsätt sedan hallonsaft och limejuice. Skaka väl, sila upp i passande glas. Garnera med ett hallon.
|
|
Handlingsplan: Lova & håll ditt nyårslöfte 2023!
Nyårsafton är nog det största globala firandet, årets sista dag enligt den gregorianska kalendern, den 31 december och en dag för fest och glam men också för eftertanke.
Ett nyårslöfte är en tradition nästan i hela i västvärlden och man bestämmer sig för ett löfte som man på nyårsafton i alla fall tror att man ska hålla resten av kalenderåret.
Redan romarna gav löften till guden Janus varje år och denna tradition har många religiösa företecken. Man ska reflektera över sina missgärningar under året och både söka och erbjuda förlåtelse. Konceptet, oavsett trosbekännelse, syftar till självförbättring under året.
I en rapport från 2014 erkände många de misslyckades med sina nyårslöften på grund av orealistiska mål. De höll inte ens sina löften januari ut. 33 % höll inte reda hur de höll sina mål och 23 % glömde bort löftena helt.
Vilka är de vanligaste nyårslöftena? Några kanske du känner igen?
- Motionera mera.
- Gå ner i vikt.
- Lev livet till det yttersta.
- Sluta röka.
- Spendera med tid med vänner och familj.
Så här kan du lyckas med dina löften!
- Tänk igenom ditt löfte.
- Det ska vara uppnåbart men inte vagt.
- Du ska ha en realistisk plan för att uppnå din lösning.
- Sätt gärna smarta mål på vägen, de ska vara specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna.
- Ge dig själv gott om tid för att sätta mindre delmål längs vägen.
- Belöna dig emellanåt.
- Vad vill du uppnå? Specifikt?
- Logga framsteg i en journal eller i noteringar på telefonen.
- Ta inte ett för stort steg för snabbt – du blir frustrerad.
- Reflektera. Är målet verkligen relevant för dig i ditt liv?
- Berätta för andra om dina löften och mål.
Lycka till!
|
|
Tips: Följ oss även på instagram och få tips om mat & viner men även roliga vindestinationer.
|
|
|
|
Vinjournalen.se
Ett magasin online om vin
och andra drycker.
|
|
Jeanette Gardner
Redaktör på Vinjournalen.se och
stor gourmet och vinentusiast.
|
|
Det här är ett tips från Vinjournalen.se i samarbete med vinimportör.
Vi har provsmakat och godkänt drycken och vi rekommenderar den via våra tips,
för att ge dig som prenumerant den bästa smakupplevelsen.
|
|
|
|
|