Copy
Een spannend verhaal voor de kleintjes, over bang zijn in het donker.
View this email in your browser


Vertelidee: Griezelen in het donker

September 2017


Beste <<Voornaam>>,
Op 4 oktober start de kinderboekenweek met als thema: Gruwelijk eng!
Voor jonge kinderen hoef je niet op zoek te gaan naar verhalen met spoken en monsters, want voor hen zijn heel gewone dingen vaak al eng, zoals in het donker naar buiten, grote honden of oude mensen.
Speciaal voor dit Vertelidee schreef ik een kort verhaal over bang zijn in bed. Geen spectaculair verhaal, maar iedere kleuter (en iedere ouder) zal zich erin herkennen!
Veel vertel- en griezelplezier,

Melanie Plag (Babboes)

Verhaal: Kasper in het donker

Kasper lag in bed. Niet in zijn eigen bed, maar in het logeerbed bij oma. Papa en mama waren ’s middags naar huis gegaan. Kasper had alleen met oma gegeten. Ze hadden nog een spelletje gedaan en daarna had oma hem naar bed gebracht.
Kasper kon niet slapen. Het bed rook naar wasmiddel. Eigenlijk was dat wel lekker, maar het was anders dan zijn eigen bed. Zijn bed thuis rook naar… hij wist het niet. Naar mama en naar knuffel… Knuffel! Kasper deed zijn ogen open. Waar was Knuffel?
Lees het hele verhaal op de Babboes website...

Verteltips: hoe maak je het spannend?


Begin in stijl

Een spannende omgeving helpt om je verhaal spannender te maken. Neem de tijd om de ruimte in de goede sfeer te brengen. Doe het licht uit en/of de gordijnen dicht. Zet een geheimzinnig muziekje op. Zorg wel voor zoveel licht dat je luisteraars jou nog zien.
 

Gebruik stiltes

Geef je publiek de ruimte om mee te beleven wat Kasper ziet en hoort. Als Kasper het gordijn ziet bewegen, pauzeer je even, zodat de luisteraars het ook (denkbeeldig) kunnen zien. Als het rondom Kasper stil is, ben jij ook even stil. Zo'n stilte kan langer duren dan je denkt: bijvoorbeeld na de voetstappen op de trap. Die stilte duurt net zo lang als het aflopen van een trap. Hoor die voetstappen zelf echt in gedachten!
Bijkomend voordeel: de stilte geeft een erop volgend hard geluid ('OMAA!') extra effect!
 

Varieer spreektempo en -volume

Vooral onervaren vertellers hebben de neiging om te gaan fluisteren om het spannend te maken. Doe dit niet: het is vaak moeilijk te verstaan en is bovendien heel slecht voor je stem. Zachter praten (met normale stem) of langzamer praten heeft meer effect, zeker als je dit afwisselt met een normaal tempo en volume.
 

Maak geluiden

In plaats van sommige stiltes kun je juist geluiden maken. Vooral de herhalingen zijn daarvoor geschikt: de deurklink of lichtschakelaar die klikt, wegstervende voetstappen. Je kunt de geluiden imiteren door in vingers te knippen, met je tong te klikken, met je voeten te stampen, etcetera. De eerste paar keer vertel je en maak je tegelijk het geluid, maar in de loop van het verhaal kun je de woorden weglaten.

Activiteiten bij het verhaal


Napraten

Bang zijn in het donker is herkenbaar voor veel kinderen. Kunnen ze vertellen wanneer ze bang waren? Wat deden ze toen? Zijn grote mensen ook wel eens bang in het donker?


Donkere kamer knutselen

In het donker zie je bijna geen kleuren. Alleen zwart en grijstinten. Maak een tekening van je slaapkamer in het donker: gebruik (donker)grijs papier en een zwart potlood.
Knip of prik in het papier een deur of gordijn die je open en dicht kunt vouwen. Plak geel of wit papier achter het gat. Teken in het licht met zwart het silhouet ('schaduw') van een persoon of dier.
 

Spelen met schaduw

Als er een beetje licht in het donker is, krijg je rare schaduwen, waardoor dingen er heel groot of eng uit kunnen zien. Laat zien hoe je met een felle lamp en een voorwerp of hand een schaduw op de muur krijgt. Als je dichterbij de lamp komt, wordt de schaduw reusachtig! Zo kun je 'spoken' op de muur laten dansen. Laat de kinderen experimenteren.
Uitdaging voor gevorderden: schaduwfiguren maken met je handen.

Babboes vertelt...


Workshops voor kinderen in Arnhem en Amsterdam

Komende tijd geef ik in samenwerking met de Vertelacademie twee keer een workshop voor kinderen, waarbij zij de afloop verzinnen van het sprookje dat ik vertel in mijn vertelkastje.
Wie de zieke prinses geneest mag met haar trouwen. Hans gaat op reis om het te proberen… Gaat het hem lukken? En hoe? Dat bepaal jij!

Verhalen in het Bos

Op zondagmiddag 29 oktober start het nieuwe seizoen van Verhalen in het Bos in Koetshuis Randenbroek in Amersfoort. Vijf vertellers vertellen ieder een kort verhaal en tussendoor is er live muziek. Ik presenteer de middag en zal een verhaal improviseren. Voor alle liefhebbers van verhalen, van 7 tot 107 jaar. Kom je ook een keer langs?
Copyright © 2017 Verhalenverteller Babboes, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp